search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:01
MENU CLOSE

Προς… πώληση η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1936
29-09-2016
05.10.2016 03:00
trump_2-5.jpg
 
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει τελικά πλανητάρχης, υπάρχει, εκτός όλων των άλλων, ένας πολύ απτός κίνδυνος. Ότι τα πάμπολλα επιχειρηματικά ντιλ του θα δημιουργήσουν έναν εφιάλτη στην αμερικανική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. 
 
Ο Τραμπ και η οικογένειά του είναι οι ιδιοκτήτες του Οργανισμού Τραμπ, μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο οικονομικό ιστό σε ολόκληρο τον κόσμο, τροφοδοτώντας με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τους λογαριασμούς της φαμίλιας Τραμπ κάθε χρόνο. 
 
Τα χρυσά επιχειρηματικά ντιλ που έχει ο Τραμπ ανά τον κόσμο θα καθιστούσαν ανέφικτη την άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής σε πολλές χώρες. Κι αυτό επειδή θα έβλαπτε σοβαρά το πορτοφόλι του. 
 
Αν ο Τραμπ εισέλθει στον Λευκό Οίκο, θα είναι ο πιο αμφιλεγόμενος Αμερικανός πρόεδρος καθώς, μοιραία, κάθε απόφαση εξωτερικής πολιτικής που θα λαμβάνει θα εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων. Θα πράττει, λοιπόν, ως πλανητάρχης ή ως μπίζνεσμαν; 
 
Στις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη ο φόβος ότι ουσιαστικά η εξωτερική πολιτική της χώρας θα μπορούσε να καταστεί «προς πώληση».
 
Ποτέ δεν υπήρξε στο παρελθόν άλλος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία με τόσους οικονομικούς δεσμούς με χώρες – συμμάχους αλλά και εχθρούς των ΗΠΑ. Οι μπίζνες του Οργανισμού Τραμπ εκτείνονται σε Μ. Ανατολή, Τουρκία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, Αργεντινή, Ρωσία και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. 
 
Την τελευταία δεκαετία, τεράστιο κομμάτι από τις δουλειές του Τραμπ αφορά ντιλ με κατασκευαστικές εταιρείες του εξωτερικού που πληρώνουν αδρά την εταιρεία του για το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομά του στις κατασκευές τους. Το «Newsweek» εξετάζει διάφορες επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ με επιχειρήσεις που συχνά, μάλιστα, διατηρούν στενούς δεσμούς με πολιτικούς αλλά και φορολογικούς παραδείσους.
 
Ν. Κορέα
Η ιδέα του Τραμπ να πουλάει το όνομά του σε ξένους κατασκευαστές άρχισε με την Daewoo Engineering and Construction. Το 1999, η εταιρεία ξεκίνησε εκτενείς κατασκευές στη Ν. Κορέα με το brand name του Τραμπ. Λίγο μετά, η μητρική εταιρεία της κατασκευαστικής, η Daewoo Group, κατέρρευσε εν μέσω χρεοκοπίας και σκανδάλου για απάτη ύψους 43 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρός της κατέφυγε στη Β. Κορέα απ’ όπου γύρισε το 2005 και συνελήφθη. Αίφνης, όμως, φέτος ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ν. Κορέα θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική άμυνα, κι όχι να στηρίζεται στις ΗΠΑ. Στα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η κατασκευή πυρηνικών. 
 
Μια από τις κυριότερες νοτιοκορεατικές εταιρείες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και οπλικών κατασκευών είναι η  Daewoo Engineering and Construction, εταίρος του Τραμπ. Να σημειωθεί ότι αργότερα ο Τραμπ αρνήθηκε πως έκανε ποτέ αυτή τη δήλωση και την απέδωσε σε συκοφαντίες του Τύπου, παρά το ότι είναι βιντεοσκοπημένη.
 
Τουρκία
Το 2008, ο Οργανισμός Τραμπ έκλεισε ένα ντιλ με τον Dogan, έναν από τους ομίλους με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην Τουρκία.  Ο Dogan θα πλήρωνε τον Τραμπ για να βάλει το όνομά του σε δύο ουρανοξύστες που θα κατασκεύαζε στην Κωνσταντινούπολη. Στα εγκαίνια του συγκροτήματος το 2012 παραβρέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. 
 
Αργότερα, ο όμιλος Dogan έπεσε στη δυσμένεια του Τούρκου προέδρου και τον Ιούνιο ο Ερντογάν επιτέθηκε στον συνέταιρο του ομίλου, τον Τραμπ, για την αντιμουσουλμανική ρητορική του, ζητώντας να αφαιρεθεί το όνομα Τραμπ από τους ουρανοξύστες στην Κωνσταντινούπολη. 
 
Οι σχέσεις με την Τουρκία αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι από τις λίγες μουσουλμανικές χώρες – συμμάχους της Αμερικής κατά του ISIS.
Μια προεδρία Τραμπ θα έθετε αυτή τη συνεργασία σε κίνδυνο, ειδικά τώρα που ο Ερντογάν, ο οποίος αντιπαθεί σφόδρα τον Τραμπ, έχει εξασφαλίσει ακόμη περισσότερη εξουσία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.
 
Ο Τραμπ, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για περαιτέρω μπίζνες κι επενδύσεις στην Τουρκία, θα βρεθεί σε οικονομική και πολιτική διαμάχη με την Άγκυρα με το που θα ορκιστεί. Όλα του τα ντιλ με την Τουρκία θα θεωρηθούν ύποπτα. Θα δρα προς το συμφέρον των ΗΠΑ ή της τσέπης του; Μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τα εκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει κάθε χρόνο από το συγκρότημα της Κωνσταντινούπολης, τι θέση θα πάρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε σημαντικά θέματα, όπως ο ρόλος της Τουρκίας έναντι του ISIS;
 
Υπάρχει, όμως, και το θέμα των Κούρδων με τους οποίους η Τουρκία είναι σε πόλεμο. Οι Κούρδοι αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ στο μέτωπο κατά του ISIS στη Συρία και απαιτούν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Αν η Άγκυρα κλείσει τη στρόφιγγα του ρευστού που ρέει στον Οργανισμό Τραμπ από την Κωνσταντινούπολη, αυτό θα είναι κάτι που θα επηρεάσει τον ρεπουμπλικανό, γνωστό για τον παρορμητισμό του, στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στους δύο συμμάχους της;
 
Λιβύη
Κάποιες από τις πιο ανησυχητικές διεθνείς μπίζνες του Τραμπ αφορούσαν τον Καντάφι, ο οποίος για τις ΗΠΑ θεωρείτο σπόνσορας της τρομοκρατίας. Όμως, ο Τραμπ τον πλεύριζε από το 2008, με σκοπό να εξασφαλίσει χρήματα αλλά και την άδεια να χτίσει ένα resort στις μεσογειακές ακτές της Λιβύης. Το 2009 ο Τραμπ πήρε χρήματα από τον Καντάφι για να του εκμισθώσει κτήμα του σε κομητεία της Ν. Υόρκης. Ύστερα από τοπικές διαμαρτυρίες, ο Καντάφι δεν έμεινε τελικώς ποτέ στο ακίνητο του Τραμπ. Παρά ταύτα ο Τραμπ κράτησε τα λεφτά του Λίβυου. Δήλωσε πρόσφατα, μάλιστα: «Έβγαλα πολλά λεφτά από τον Καντάφι. Με πλήρωσε μια περιουσία!».
 
 
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ κάνει επιχειρηματικές κινήσεις εκεί εδώ και χρόνια. Το 2013 έκλεισε συμφωνία  με τον όμιλο Damac, που ήθελε το όνομα Τραμπ σε δύο γήπεδα γκολφ, αλλά και σε συγκροτήματα με επαύλεις στο Ντουμπάι. 
 
Και μόνο η πιθανότητα να γίνει ο Τραμπ πρόεδρος της Αμερικής δημιούργησε χάος. Στις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ μίλησε για ολική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των μουσουλμάνων, η αντίδραση στο Ντουμπάι ήταν άμεση. Υπήρξαν απαιτήσεις για συνολικό μποϊκοτάρισμα των έργων Τραμπ – Damac και η μετοχή της αραβικής εταιρείας έπεσε κατά 15%.
 
Με τους επιχειρηματικούς του συνεταίρους στη Μ. Ανατολή να του γυρνούν την πλάτη, ο Τραμπ άρχισε να επιτίθεται και να απειλεί μέσω Τwitter.
 
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδρούσε ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ αν οι δουλειές της εταιρείας του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέρρεαν. Οι αποφάσεις του θα βασίζονταν πάνω στο τι θα ήταν καλύτερο για την περιοχή της Μ. Ανατολής και την αμερικανική πολιτική ή στο τι θα εξασφάλιζε ότι το χρήμα από το Ντουμπάι θα συνέχιζε να ρέει στον ίδιο και την οικογένειά του;
 
Αζερμπαϊτζάν
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι πρόεδρος δυο εταιρικών σχημάτων στο Αζερμπαϊτζάν, που δημιουργήθηκαν ώστε να κλείσει πέρυσι συμφωνία ο Οργανισμός Τραμπ για κατασκευαστικά πρότζεκτ στο Μπακού. Η εταιρεία – συνέταιρος στο ντιλ Garant Holding ελέγχεται από τον γιο του υπουργού Συγκοινωνιών του Αζερμπαϊτζάν. Οι αμερικανικές αρχές, όμως, επεξεργάζονται πληροφορίες που θέλουν τον εν λόγω υπουργό να έχει ξεπλύνει χρήμα για τον στρατό του Ιράν. 
 
Όταν ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά πρότζεκτ, η εταιρεία του γιου του υπουργού θα πληρώσει εκατομμύρια δολάρια στον Τραμπ. Αν, όμως, οι αμερικανικές υπηρεσίες καταλήξουν ότι πράγματι ο πατέρας του συνεταίρου του Τραμπ ξέπλενε χρήμα για το Ιράν, τότε πού ακριβώς θα βασίζονται οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής για το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν;
 
Ινδία
Ο Τραμπ κάνει ιδιαίτερα φιλόδοξες επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ινδία. Μια από αυτές είναι με μεγάλη κατασκευαστική της Ινδίας για την ανέγερση δύο πύργων 22 ορόφων έκαστος με το όνομα Τραμπ. 
Τον προηγούμενο μήνα ξέσπασε σκάνδαλο, αφού ανακαλύφθηκαν ασυμφωνίες στους τίτλους ιδιοκτησίας γης που υποδηλώνουν ότι η έκταση στην οποία κατασκευάζεται το έργο ίσως δεν αποκτήθηκε νόμιμα από την κατασκευαστική της Ινδίας. 
 
Αν ο Τραμπ βρίσκεται σε λίγο στον Λευκό Οίκο, τότε οι ινδικές αρχές θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ οι πολιτικοί της χώρας θα επιθυμούν να ευχαριστήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο. Μέσω των επιχειρηματικών του συμφωνιών στην Ινδία, ο Τραμπ έχει αναπτύξει δεσμούς με διάφορα πολιτικά κόμματα της χώρας.  Αποκαλύφθηκε ότι εταιρείες που είναι σήμερα συνέταιροι του Τραμπ έχουν στενούς δεσμούς με κόμματα εξουσίας της Ινδίας.
 
Ο Τραμπ φρόντισε πρόσφατα να δηλώσει ότι η εταιρεία του σκοπεύει να κλείσει κι άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες στη χώρα, κάτι που προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα της Ινδίας που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με έναν μελλοντικό Αμερικανό πρόεδρο. 
 
Η Ινδία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της διαφαινόμενης σύγκρουσης συμφερόντων σε περίπτωση εκλογής Τραμπ. Αν «στριμώξει» την Ινδία, θα υποθέσει άραγε η κυβέρνησή της ότι θα πρέπει να καθαρίσει το έδαφος για τα μελλοντικά πρότζεκτ του πλανητάρχη και να θάψει τις όποιες έρευνες αναφορικά με εταιρείες – συνεταίρους του;
 
Ρωσία – Ουκρανία
Ο Οργανισμός Τραμπ έχει μπίζνες και σε Ρωσία, Ουκρανία. Έχει επανειλημμένα δηλώσει, άλλωστε, ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά πρότζεκτ. Διατηρεί σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες όπως τον δισεκατομμυριούχο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, που έχει στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση.
 
Ο Ποτάνιν απέκτησε τα αμύθητα πλούτη του τη δεκαετία του ’90, παίρνοντας μέρος σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας μέσω δημοπρασιών. Εκείνες οι πωλήσεις αποδείχτηκαν στημένες. Ευνοούμενοι, με πολιτικές διασυνδέσεις, έγιναν οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι.
 
Ο Οργανισμός Τραμπ καταχώρησε το 2008 το όνομα Τραμπ ως trademark για πρότζεκτ σε Μόσχα, Σότσι και Αγ. Πετρούπολη. 
 
Από το 2006 δείχνει ενδιαφέρον και για δουλειές στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι με τις ανάλογες αμερικανικές πολιτικές θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά επιχειρήσεις κι επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Οργανισμό Τραμπ. Με τον ιδρυτή του στον Λευκό Οίκο, ο Οργανισμός Τραμπ μπορεί να έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτές τις χώρες. 
 
Στο μεταξύ, ειδικοί για την ασφάλεια σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανησυχούν λόγω των διαρκών επαίνων που εκφράζει ο Τραμπ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εκτός της Ρωσίας ελέγχει τώρα και μεγάλο κομμάτι της Ουκρανίας. 
 
Δεν μοιάζει απίθανο, λοιπόν, με την πρακτική της πώλησης του brandname του που ακολουθεί ο Τραμπ, να δει ο πλανήτης ξενοδοχεία, ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα της Μόσχας με το όνομα του Αμερικανού προέδρου πάνω τους. Και, μάλιστα, με χρυσά γράμματα!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03