search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:17
MENU CLOSE

Σε απόγνωση οι νησιώτες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1936
29-09-2016
04.10.2016 03:00
skitso_igetes.jpg

Ανήμποροι να διαχειριστούν το προσφυγικό αρχές και κάτοικοι

Σε κατάσταση «νευρικού κλονισμού» βρίσκονται οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου υπάρχουν κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots) και δομές προσωρινής διαμονής αντίστοιχα.
 
Περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ουσιαστικά «όμηροι» το τελευταίο 6μηνο στην Ελλάδα, εγκλωβισμένοι σε άθλιες πρόχειρες εγκαταστάσεις που θυμίζουν «ανοικτές φυλακές».
Αντιμέτωποι καθημερινά με την κατάθλιψη που προκαλεί η απραγία, την ατελείωτη και ανυπόφορη αναμονή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, την ανασφάλεια από τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα άγριων συμπλοκών μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων, την πορνεία, τη μικροεγκληματικότητα, την έλλειψη επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτισης και στέγασης και κυρίως την απόλυτη ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον.
«Αιχμάλωτοι» της αδιαφορίας και της ανικανότητας τόσο της ελληνικής πολιτείας όσο και της διεθνούς κοινότητας (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ) να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση παγκοσμίως, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Ειδικά όσον αφορά το θέμα του εγκλωβισμού περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στα νησιά – κυρίως του ΒΑ. Αιγαίου, αλλά και στα Δωδεκάνησα – η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. 
Οι διαρκείς συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στα hotspots και η ανεπάρκεια των υπηρεσιών ασύλου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που εγείρει η εξέταση τουλάχιστον 10.000 αιτημάτων ασύλου, με τη διαδικασία να διαρκεί μήνες και την καθυστέρηση να δημιουργεί «ασφυκτικές καταστάσεις» εντός των δομών, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. 
 
Λέσβος και Χίος
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στη Λέσβο και τη Χίο… εναλλάξ. Άλλοτε εξαιτίας εξεγέρσεων εντός των καταυλισμών και άλλοτε λόγω επεισοδίων που προκαλούν τελευταία ομάδες «αγανακτισμένων κατοίκων»…
Η κατάσταση πλέον έχει φθάσει στο απροχώρητο, με τις τοπικές αρχές και την αστυνομία να δηλώνουν πλέον ανήμπορες να τη διαχειριστούν.
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή – «κραυγή απόγνωσης» της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Χίου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τους και τους φόβους που, όπως αναφέρουν, αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
Αφορμή για τη σύνταξη της συγκεκριμένης επιστολής αποτέλεσε η διαρροή της πληροφορίας ότι η ελληνική πολιτεία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κλειστό κέντρο κράτησης για τους παραβατικούς μετανάστες στη Χίο που συλλαμβάνονται κατά διαστήματα εντός και εκτός των δομών για μικροκλοπές, συμπλοκές, ληστείες (σ.σ.: κυρίως μεταξύ των μεταναστών) και πλαστογραφία, προκειμένου να απελαθούν. 
«Βρεθήκαμε να δουλεύουμε αποκλεισμένοι στο Μερσινίδι με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τριγύρω μας, χωρίς φώτα και ρεύμα, μέσα στο κρύο στα Ταμπάκικα, στο πουθενά με αυτοσχέδιους πάγκους στο ΔΗΠΕΘΕ και στο λιμάνι. Επίσης, με το ίδιο φιλότιμο, την ίδια αγωνία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανταποκριθήκαμε στη μεταφορά των εργασιών μας στη ΒΙΑΛ με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού παρόλο που δεν εισακουστήκαμε απόλυτα ως προς τον σχεδιασμό και διαρρύθμιση του Κέντρου. Πλέον, μιλάμε με αγωνία για το μέλλον του τόπου, για φιλότιμο των συναδέλφων και για έκτακτη ανάγκη γιατί αυτό που ζήσαμε και ζούμε ξεφεύγει από τα στενά όρια της απλής εργασίας και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Χίου, με αποδέκτες την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τους επικεφαλής του Συντονιστικού Διαχείρισης του Μεταναστευτικού. 
 
Εξαφανίστηκαν οκτώ παιδιά 
«Συναγερμός» έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές στην Κω μετά την εξαφάνιση τουλάχιστον οκτώ ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από το hotspot του νησιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή το «Π», πρόκειται για παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 15 χρόνων, με καταγωγή από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τα οποία έφθασαν μόνα στο νησί των Δωδεκανήσων πριν από λίγες ημέρες και φιλοξενούνταν μαζί με άλλους 51 ασυνόδευτους ανήλικους, σε ειδική πτέρυγα του hotspot, υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. 
 
Τα παιδιά αγνοούνται από τις 19 Σεπτεμβρίου, όμως η εξαφάνισή τους έγινε αντιληπτή από τους υπευθύνους της δομής μόλις την περασμένη Δευτέρα, οπότε και έγινε η καταγγελία στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση της Κω. 
 
Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των οκτώ ανήλικων αγνοουμένων, αφού, παρ’ ότι φαίνεται ότι εγκατέλειψαν το hotspot οικειοθελώς, διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους αναφορικά με την ασφάλειά τους. 
 
Η προσοχή των αστυνομικών, σε συνεργασία με το Λιμενικό, επικεντρώνεται κυρίως στο λιμάνι του νησιού, με τις διωκτικές αρχές να ελέγχουν κυρίως τα φορτηγά που αναχωρούν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά, αφού θεωρείται πως οι ανήλικοι – το πιθανότερο με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα επιτηδείου – θα επιχειρήσουν να «δραπετεύσουν» με προορισμό τον Πειραιά. 
Απώτερος στόχος όλων αυτών των παιδιών, που ξεκίνησαν μόνα το επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς από τις πατρίδες τους, είναι να μπορέσουν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης, όπου ζουν ήδη συγγενικά τους πρόσωπα. 
 
Όμως ελάχιστα είναι αυτά τα οποία κατορθώνουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσωπική τους οδύσσεια.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές του χρόνου η Europol, περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα που ταξίδευαν ασυνόδευτα χάθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες και διατυπώνονται φόβοι ότι πολλά εξ αυτών έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.
 
Ελάχιστα από αυτά τα παιδιά – θεωρούν οι αρχές – στο τέλος κατάφεραν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης.
 
Από τις αρχές του 2016, από τους συνολικά 301.526 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, έως και σήμερα (166.347 στην Ελλάδα και 131.432 στην Ιταλία) ο ένας στους τέσσερις είναι ανήλικος (ποσοστό 28%).
 
1.500 ασυνόδευτα 
Τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με 1.500 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρίσκονται στα hotspots των νησιών του ΒΑ. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, εκτεθειμένα σε παντός είδους κινδύνους, «κρούουν» οι ΜΚΟ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Praxis και της οργάνωσης Save the Children. 
 
Ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των ασυνόδευτων ανηλίκων κρατείται σε κλειστές εγκαταστάσεις στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. 
 
Επίσης, από τη διαδικασία της προκαταγραφής προέκυψε ότι 1.225 ασυνόδευτα παιδιά ζουν στους καταυλισμούς της ενδοχώρας. «Οι συνθήκες στους καταυλισμούς αυτούς δεν είναι αξιοπρεπείς, ενώ επίσης επικρατεί μεγάλος συνωστισμός» παρατηρεί η έκθεση που συνέταξαν και δημοσιοποίησαν προ ημερών οι τρεις ΜΚΟ, επισημαίνοντας ότι: «Αρκετά ασυνόδευτα παιδιά ζουν απροστάτευτα μαζί με ενήλικο πληθυσμό, εκτεθειμένα σε κινδύνους κακοποίησης, εκμετάλλευσης και σε κυκλώματα διακίνησης, ενώ έχουν καταγραφεί απειλές και προσβολές σεξουαλικής φύσης σε μερικούς από τους καταυλισμούς».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:08