search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:14
MENU CLOSE

Περιμένοντας το ΣτΕ- Η κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον των τηλεοπτικών αδειών

30.09.2016 06:25
Περιμένοντας το ΣτΕ- Η κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον των τηλεοπτικών αδειών - Media

 

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα καθώς συνεδριάζει η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να «απαντήσει» σε «καυτά»  ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Στο πρώτο ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι δικαστές είναι «επί του παραδεκτού», δηλαδή το εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται σε βλάβη ανεπανόρθωτη. 

Αναλόγως της απόφασης που θα ληφθεί οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Είναι άγνωστο το εάν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή θα χρειαστούν περισσότερες διασκέψης Προέδρων. 

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται να κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί με τις προσφυγές τους, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν στο σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επιπλέον, με τις προσφυγές τους στρέφονται κατά του Νόμου 4339/2015 σχετικά με την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Στην σημερινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί  ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Κομβικό σημείο για την κρίση των μελών της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σύμφωνα με νομικούς κύκλους το ζήτημα του ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή εάν η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή στον υπουργό Επικρατείας. 

Παράλληλα, στις  23 αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού έχει τεθεί και το ζήτημα, του καθορισμού του αριθμού των αδειών μόνο στις τέσσερις όπως και του ορισμού της τιμής εκκίνησης στα 3.000.000 ευρώ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και η τιμή εκκίνησης καθορίστηκαν από την Κυβέρνηση χωρίς επιστημονική ή άλλη τεκμηρίωση.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33