search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59
MENU CLOSE

Ξεκινάει η δίκη Διώτη για τη «λίστα Λαγκάρντ»

30.09.2016 06:37
Ομόφωνα αθώος ο Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ - Media

 

 

Σήμερα έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς του επί του υλικού της “λίστας Λαγκάρντ” .

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που αφορά την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονταν ονόματα περισσότερων από 2.000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

Το βούλευμα που παρέπεμψε σε δίκη τον κ. Διώτη, (αριθμ. 44/2015) απορρίπτει τον ισχυρισμό του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής και δέχεται ότι η μη αξιοποίηση του ,εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στην διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Με το ίδιο βούλευμα, οι Εφέτες αποφάσισαν την απαλλαγή του προκατόχου του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ, Ιωάννη Καπελέρη, κατηγορούμενου επίσης για την μη αξιοποίηση των στοιχείων της επίμαχης λίστας, απoδεχόμενοι τους ισχυρισμούς του ότι δεν έλαβε ποτέ επισήμως από τον τότε προϊστάμενο του υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τη λίστα των καταθετών, πλην κάποιων ονομάτων για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ και επίσης ότι δεν έλαβε ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

Στην δίκη του κ. Διώτη είναι μάρτυρας ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” παραπέμφθηκε σε δίκη, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου οι οποίες αφορούσαν την αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου με την αφαίρεση των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Το δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2015, απάλλαξε τον πρώην υπουργό από την κατηγορία της απιστίας και μετατρέποντας την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου σε πλημμέλημα, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με 3ετή αναστολή.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:58