search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:29
MENU CLOSE

ΓΓΙΦ: Καμιά ανοχή στους βιασμούς

30.09.2016 10:11
EIGE: Δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου «Δείκτη Ισότητας» - Media

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βιασμών που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) εκφράζει τον αποτροπιασμό της και δηλώνει την προσήλωσή της στις πολιτικές, που στοχεύουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού ως ακραία έκφρασή της.

Διότι, ο βιασμός δεν είναι παρά το πιο αποτρόπαιο έγκλημα. Είναι ένα έγκλημα εξουσίας και επιβολής, που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος. Είναι ένα έγκλημα που μας αφορά όλες  και όλους μας. Άλλωστε, πως μπορούμε να αγνοήσουμε  τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού;

Μας αφορά όλες  και όλους, δεδομένου ότι στις κοινωνίες μας επικρατεί  η κουλτούρα του βιασμού, η βαθιά δηλαδή χαραγμένη πεποίθηση ότι είναι οι γυναίκες που έχουν υποχρέωση να προσέχουν που θα πάνε, τι θα φορέσουν, με ποιον θα μιλήσουν, ώστε να μη πέσουν θύματα βιασμού και όχι ότι οι άντρες έχουν υποχρέωση να μην βιάσουν!

Ως εδώ! Καμιά ανοχή στους βιασμούς. Ο ρόλος της συντεταγμένης πολιτείας είναι να συμβάλει πολύπλευρα με όλες τις δυνάμεις της συνολικά στην εξάλειψη της έμφυλης βίας και του βιασμού, ειδικότερα με την ενίσχυση των δομών και των πολιτικών, που ως στόχο έχουν την προστασία των θυμάτων, αλλά και την ανατροπή των στερεοτύπων που αναπαράγουν το σεξισμό και την έμφυλη βία.

H αντιμετώπιση των καταγγελλόμενων βιασμών οφείλει να είναι άμεση και αποφασιστική, με σεβασμό στα θύματα, τόσο από τις διωκτικές αρχές όσο και από τα δικαστήρια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η υπηρεσία μας έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για την καθυστέρηση της αντίδρασης των διωκτικών αρχών ή εκείνων που επιτυγχάνονται στα δικαστήρια, ιδίως μέσω της παρελκυστικής πολιτικής των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων βιασμού.

Από την άλλη,  οι πάσης φύσεως καθυστερήσεις εξουθενώνουν τα θύματα, ψυχολογικά και οικονομικά ( ιδίως όταν το θύμα κατοικεί μακριά από τον τόπο εκδίκασης -ενίοτε και στο εξωτερικό) και συμβάλλουν στο διασυρμό και την ενοχοποίηση τους. Απόρροια των παραπάνω είναι να δημιουργείται ένα κλίμα ατιμωρησίας και περαιτέρω εμπέδωσης της κουλτούρας του βιασμού. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση και συνέργεια περισσότερων αρμόδιων υπηρεσιών.

Η ΓΓΙΦ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει αναπτύξει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, εκπαιδεύσεις αστυνομικών και κοινωνική δικτύωση (δράσεις ευαισθητοποίησης) των Συμβουλευτικών Κέντρων στα Αστυνομικά Τμήματα. Ανάλογες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση στην οπτική του φύλου σχεδιάζονται και για τη συνεργασία της ΓΓΙΦ με τους φορείς απονομής της δικαιοσύνης (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δικαστικό Σώμα, Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων).

Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα της ΓΓΙΦ είναι η κύρωση της διεθνούς « Σύμβασης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, 2011).

Πρόκειται για το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ορίζει τις μορφές που προσλαμβάνει η βία κατά των γυναικών και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψή της, την προστασία των θυμάτων και για την παύση της ατιμωρησίας.  Αξίζει, βέβαια να σημειωθεί ότι έχει ήδη συγκροτηθεί και λειτουργεί Ομάδα Διοίκησης Έργου για τον εντοπισμό των σημείων διάστασης μεταξύ εσωτερικού δικαίου και Σύμβασης και της προετοιμασίας του εφαρμοστικού νόμου που απορρέει από τη Σύμβαση.

Παράλληλα, η έμφυλη βία συνιστά έναν τομέα άμεσης προτεραιότητας για το νέο, επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020» (ΕΣΔΙΦ), που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ σημαντικές πλευρές για την συνολική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ενσωματώνονται και στο Σχέδιο Νόμου για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΙΦ.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10