search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:15
MENU CLOSE

Μέι: Τέλη Μαρτίου το διαζύγιό μας με την ΕΕ

02.10.2016 09:08
Times: «Τελειωμένο» το σχέδιο Μέι για Brexit πιστεύουν κορυφαίοι υπουργοί - Media

 

Η Βρετανία θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος Μαρτίου 2017, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όταν ερωτήθηκε πότε θα επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ίδια δήλωσε στο BBC: «θα το ενεργοποιήσουμε πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου».

Μάλιστα, δήλωσε πως σκοπεύει να προτείνει την άνοιξη του 2017 στο βρετανικό κοινοβούλιο την κατάργηση του νόμου με τον οποίο η χώρα της εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κίνηση με την οποία θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Times, η Τερέζα Μέι εξήγησε πως θα παρουσιάσει ένα νέο νόμο, ο οποίος θα καταργεί τον Νόμο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, κατά την ομιλία της βασίλισσας ενώπιον του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017.

«Αυτό θα σηματοδοτήσει τον πρώτο σταθμό για να γίνει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε η Μέι υπογραμμίζοντας πως αυτο θα σημάνει «το τέλος της εξουσίας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο νόμος δεν θα τεθεί πάντως σε ισχύ παρά μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πράγματι εγκαταλείψει την ΕΕ, υπογραμμίζει η πρωθυπουργός.

Ωστόσο η Μέι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως πότε σκοπεύει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το διαζύγιο ανάμεσα στη χώρα της και τα 27 άλλα μέλη της ΕΕ. Οι συνομιλίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Sunday Times, η πρωθυπουργός αναμένεται πάντως ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:15