search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:22
MENU CLOSE

Τότε που το Παρίσι ήταν… η πρωτεύουσα της Ελλάδας

03.10.2016 06:30
Τότε που το Παρίσι ήταν… η πρωτεύουσα της Ελλάδας - Media

 

Η επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) είναι το θέμα της ημερίδας, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή (7/10) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τίτλο «Οι ελληνογαλλικές σχέσεις την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974): Εξορία, στράτευση, αντίσταση».

Στο επίκεντρο των ομιλητών είναι οι αυτοεξόριστοι αντιστασιακοί, το Ελληνικό Σπίτι, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Πουλαντζάς και άλλες εμβληματικές προσωπικότητες στον αγώνα κατά της χούντας. Τα δίκτυα υποστήριξης, οι στενές σχέσεις μεταξύ των εγκατεστημένων στο Παρίσι Ελλήνων προσφύγων με κάποιους Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες που κινητοποιήθηκαν υπέρ της υπόθεσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί αναμφίβολα μια στιγμή κορύφωσης των σχέσεων με τη Γαλλία, τόσο στο θεσμικό, διανοητικό, καλλιτεχνικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο» τονίζουν οι διοργανωτές. «Στη διάρκεια της Επταετίας ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, κάθε ηλικίας, κοινωνικής προέλευσης ή επαγγελματικής ιδιότητας, κατέφυγαν στη Γαλλία, ιδιαίτερα στο Παρίσι, που δεν άργησε να μετατραπεί σ’έναν από τους σημαντικότερους χώρους αντίστασης ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς. Η Γαλλία προσέφερε εκείνα τα χρόνια ένα χώρο υποδοχής και εξορίας, όπου επικρατούσαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενός πολιτικού αγώνα, που απέβλεπε στην εξ αποστάσεως στήριξη πράξεων αντίστασης επί του ελληνικού εδάφους. ́Εχοντας αναδειχθεί σε “πρωτεύουσα” των εξόριστων της Χούντας, το Παρίσι δεν άργησε έτσι να μετατραπεί σε σημαντική εστία αντιχουντικής αντίστασης».

Συμμετέχουν με ομιλίες τους οι ιστορικοί Χρήστος Χατζηιωσήφ, Νικόλας Μανιτάκης, Κωστής Κορνέτης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ψαράς, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, οι Σερβάν Ζολιβέ, Κορίν Ταλόν κ..ά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:20