search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:54
MENU CLOSE

Στα μαχαίρια PRISA – Θαπατέρο

24.09.2009 17:40

Νέες αποκαλύψεις στην πρωτόγνωρη επίθεση-στροφή του ισπανικού εκδοτικού συγκροτήματος PRISA κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Θαπατέρο έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος στο blog του ellinas-xoris-ellada.blogspot.com.

Νέες αποκαλύψεις στην πρωτόγνωρη επίθεση-στροφή του ισπανικού εκδοτικού συγκροτήματος PRISA κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Θαπατέρο έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος στο blog του ellinas-xoris-ellada.blogspot.com.

Και μάλιστα αμέσως μετά την τυπική επικύρωση και από την ισπανική  Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης, με άμεση συνέπεια να σπάσει το 20ετές μονοπώλιο της μετάδοσης ποδοσφαιρικών συναντήσεων από την επιχείρηση που εκδίδει και την έγκυρη εφημερίδα «El Pais».

Ακόμα και ξένα έντυπα, όπως οι «The New York Times», αποδίδουν το «περίεργο σπάσιμο» στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη την τηλεοπτική αγορά, κάτι που ζημιώνει αισθητά τα οικονομικά συμφέροντα του – φιλικά (μέχρι πρόσφατα) προσκείμενου προς αυτή – εκδοτικού κολοσσού.

Δισέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Publico» με τίτλο «Πολιορκία και βομβαρδισμός του συγκροτήματος PRISA στην κυβέρνηση», εστιάζεται στο ρόλο που παίζει ο νυν διευθύνων σύμβουλος και πρώην πρώτος διευθυντής της «El Pais», ο Χουάν Λουίς Σεμπριάν, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Ο Σεμπριάν, γνωστός στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και στους δημοσιογραφικούς κύκλους ως «στρατηγός», είναι ο απόλυτα έμπιστος άνθρωπος του προέδρου του συγκροτήματος, του Ιγνάσιο Πολάνκο, ιδίως μετά τον θάνατο του πατέρα του τελευταίου, του Χεσούς Πολάνκο.

Ο εκλιπών ήταν ο ιδρυτής του ισπανικού συγκροτήματος, ενός εκδοτικού ομίλου που πρωτοστατεί στον ισπανόφωνο χώρο σ’ όλο τον κόσμο, με φιλικές σχέσεις και διασυνδέσεις με τις κυβερνήσεις του χαρισματικού Φελίπε Γκονζάλεθ, αλλά και αργότερα με τον Θαπατέρο.

Σύμφωνα με την «Publico», ο Σεμπριάν πρότεινε δύο φορές, μέσω άλλων προσώπων, στον Θαπατέρο να τον κάνει υφυπουργό Τύπου (στα ισπανικά ο τίτλος είναι Secretario de Estado de Comunicaciοn), αλλά ο πρωθυπουργός σχολίασε στο φιλικό του περιβάλλον ότι «δεν θα μου φτιάξει την κυβέρνηση ο PRISA».

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του ως πρωθυπουργός το 2004, ο Θαπατέρο έβαλε ως υφυπουργό Τύπου εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, τον πρώην γνωστό δημοσιογράφο της «El Pais» Μιγκέλ Μπαρόσο, που αργότερα παραιτήθηκε και παντρεύτηκε την νυν υπουργό άμυνας, την Κάρμε Τσακόν.

Τέλος, η «Publico» αναφέρει λεπτομέρειες για τις φιλικές διασυνδέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος του Σεμπριάν με τις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονζάλες, τις «προσεγγίσεις» της «El Pais» με τις μετέπειτα συντηρητικές κυβερνήσεις του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, την ημέρα που ο Θαπατέρο γευμάτισε με τον Ιγνάσιο Πολάνκο και αγνόησε επιδεικτικά τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο. Όπως κι άλλα πολλά και ωραία που δείχνουν – και βέβαια θυμίζουν – ότι έχουν γνώση οι φύλακες στη δικιά μας δοξασμένη Ελλάδα, όπου είναι πασίγνωστες οι κάθε είδους πολιτικο-εκδοτικές διαπλοκές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43