search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:33
MENU CLOSE

Τούρκος δημοσιογράφος «εξηγεί» τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Λωζάννη: Με αφορμή τη Λωζάννη θα σχεδιάσουμε τον νέο χάρτη της περιοχής

04.10.2016 08:42
Τούρκος δημοσιογράφος «εξηγεί» τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Λωζάννη: Με αφορμή τη Λωζάννη θα σχεδιάσουμε τον νέο χάρτη της περιοχής - Media

 

Μετά το σημαντικό κείμενό του το οποίο προσπαθεί να εμπλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην προσπάθεια του αποτυχημένου παραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Καραγκιούλ,φίλος και σύμβουλος του Ερντογάν, δημοσιεύει ένα κείμενο αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάννης, ρίχνοντας «λάδι» στην φωτιά που έχει ανάψει στην Τουρκία εδώ και λίγες μέρες εξαιτίας των δηλώσεων Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ο οποίος χαρακτήρισε την Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα ως «άδικη».

Το κείμενο του Καραγκιούλ δημοσιεύτηκε την επόμενη των δηλώσεων Ερντογάν στην εφημερίδα Yeni Safak υπό τον τίτλο «Ο Τελευταίος Πόλεμος Ανεξατησίας: Αυτόν τον χάρτη θα τον χαράξουμε εμείς» (Son İstiklal Savaşı: O haritayı biz çizeceğiz) και αναφέρεται στη συζήτηση που ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου την περασμένη Πέμπτη.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν επιτέλους άνοιξε τη συζήτηση για την Λωζάννη.  Η δήλωσή του πυροδότησε συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μια αυτοκρατορία λεηλατήθηκε, κατακερματίστηκε σε κομμάτια/χώρες, εγκλωβίστηκε στην Ανατολία και πώς στόχος ήταν να κατασταλεί το τελευταίο προπύργιο στην Ανατολία διά της πιέσεως και της βίας, ακόμα πώς κρατήθηκε υπό κηδεμονία καθ’ όλο τον 20ό αιώνα και πώς σήμερα δημιουργούνται σενάρια για την ανακατάληψη της Ανατολίας και τον περαιτέρω τεμαχισμό της» γράφει ο Καραγκιουλ στην αρχή του κειμένου του

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών και το 1923 μας υποχρέωσαν να δεχτούμε τη Λωζάννη. Κάποιοι επιχείρησαν να μας κοροϊδέψουν για να πιστέψουμε πως η Λωζάννη «νίκη». Είναι προφανές. Στη Λωζάννη δώσαμε νησιά όπου ακουγόμασταν όταν φωνάζαμε. Αυτό αποκαλούν νίκη;»

«Την 15η Ιουλίου έγινε μια απόπειρα εισβολής για να αρπάξουν το τελευταίο κομμάτι που μας ανήκει – το ένα πέμπτο από όσα χάσαμε μεταξύ 1012 και 1923. Το έθνος δεν τους παρέδωσε αυτά τα εδάφη. Η 15η Ιουλίου είναι για το τουρκικό έθνος ο δεύτερος Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Αν είχε επιτύχει το πραξικόπημα,  θα μας παρουσίαζαν [οι ξένες δυνάμεις] μια συμφωνία ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών».

Στη συνέχεια του κειμένου του αναφέρεται στην προσπάθεια πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά πως υπήρχε εμπλοκή ξένων δυνάμεων στο πραξικόπημα, ενώ το χαρακτηρίζει ως «νέα επίθεση των Σταυροφόρων» που στοχεύουν στην περιοχή: «Ορίστε πώς εξηγούνται τα προσχέδια χαρτών για τη νέα Μέση Ανατολή.  Ορίστε γιατί χτυπούν πισώπλατα την Τουρκία, μια χώρα που επιχειρεί να ορθοποδήσει μετά από έναν αιώνα. Ορίστε γιατί επιχειρήθηκε η εξόντωση των ηγετών της μεγάλης πορείας της Τουρκίας με τις επεμβάσεις της 17ης και της 25ης Δεκεμβρίου [2013]. Ορίστε γιατί χρησιμοποίησαν σενάρια εισβολής και εμφύλιου πολέμου τη 15η Ιουλίου». Μάλιστα ο Καραγκιούλ αναφέρεται εκτενώς στην αντίσταση των Τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματίων.

«Τώρα επιχειρούν να διασπείρουν το χάος που ξεκίνησαν στη Μέση Ανατολή στην Τουρκία. Η σύγκρουση ξεκίνησε γιατί η Τουρκία επέλεξε τον δικό της δρόμο, αρνήθηκε την εξάρτηση από τον έναν, αποδέχτηκε τη γεωγραφική θέση και την ιστορία της και αποφάσισε να απευθυνθεί στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο με μια νέα πολιτική γλώσσα» συνεχίζει στο κείμενό του, και προειδοποιεί πως και η Τουρκία διαθέτει χάρτες:

«Η προσπάθειά τους να μας συρρικνώσουν μας δυναμώνει ώστε να αναστρέψουμε τον άνεμο του κακού που πνέει. Απέναντι στα δικά τους προσχέδια χαρτών, θα φτιάξουμε τους δικούς μας χάρτες. Θα οικοδομήσουμε σταθερές γέφυρες στην περιοχή και θα ενωθούμε σε μια αλληλεγγύη ισχύος. Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα, το έθνος, το έδαφος, τις αξίες και το μέλλον μας στα σχέδιά τους.

 Δείτε τα φρικτά παιχνίδια που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για να σαμποτάρουν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Κάτι ανάλογο κάνουν Βρετανία και Γερμανία. Απεργάζονται κάθε μορφής σχέδιο για να πλήξουν την Τουρκία, και περιφερειακά και στο εσωτερικό. Η απειλή έρχεται από όλους τους συμμάχους μας. Μας πολεμούν από τις στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας από όπου οργανώνουν και τις τρομοκρατικές ομάδες».

 Στην κατάληξη του άρθρου του μιλάει για τη Λωζάννη και την αποκαλεί την πηγή όλων των εξελίξεων στην Τουρκία ενώ προειδοποιεί πως η Τουρκία θα είναι εκείνη που θα «ανατρέπει την ιστορία» και «θα σχεδιάσει τον νέο χάρτη της περιοχής»:

«Πηγή για κάθε εξέλιξη στην Τουρκία είναι οι ιστορικές της καταβολές, που θα πρέπει  πάντα να υπολογίζουμε. Στις ιστορικές καταβολές θα βρείτε τις αιτίες για τις τρέχουσες κρίσεις και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση καθημερινά και να μην υποκύπτουμε σε απατηλά σχέδια. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι η εξήγηση ακόμα και για τα ελάσσονος σημασίας γεγονότα. Ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει. Μόλις πρόσφατα ξεκινήσαμε τον αγώνα μας.  Από τη στιγμή που εξαπέλυσαν τη δεύτερη επίθεση μετά τη Λωζάννη, θα εγείρουμε διεκδικήσεις για την περίοδο από τότε μέχρι τώρα και θα τους ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για όλα όσα χάσαμε.

Εμείς είμαστε αυτοί που θα αναστρέψουμε την ιστορία παρά τους αντίθετους ανέμους και θα σχεδιάσουμε τον νέο χάρτη της περιοχής. Εμείς είμαστε αυτοί που θα κερδίσουμε τον αγώνα, όχι εκείνοι. Θα το δείτε στα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη κρίση θα ξεσπάσει μέσα στους κόλπους της Δύσης όπως και ο πραγματικός εμφύλιος πόλεμος».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28