search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:59
MENU CLOSE

Καλπάζουν» τοκογλύφοι, περικοπές, απολύσεις

03.12.2009 12:43

Σφίγγουν το ζωνάρι όλο και περισσότερο οι Έλληνες επιχειρηματίες, με την αβεβαι ότητα και την ανασφάλεια να τους έχει κυριεύσει… Η έντονη πίεση που νιώθουν έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις.

Σφίγγουν το ζωνάρι όλο και περισσότερο οι Έλληνες επιχειρηματίες, με την αβεβαι ότητα και την ανασφάλεια να τους έχει κυριεύσει… Η έντονη πίεση που νιώθουν έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις.

Περικόπτουν τις δαπάνες τους, μειώνουν την παραγωγή τους, πιέζουν όσο μπορούν τους πελάτες και τους προμηθευτές τους, μειώνουν το προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, εννέα στους δέκα επι χειρηματίες στην Ελλάδα μείωσαν τα περιττά έξοδα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ενώ τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι γνωρίζουν ανθρώπους από τον περίγυρό τους που κατέφυγαν σε δανεισμό για να… αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της επο χής.


Αποκαλυπτικοί αριθμοί

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία έρευ νας που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των εργασιών του Money Show 2009. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία «Focus Bari», σε δείγμα 101 ερωτώμενων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, 41 στους 100 επιχειρηματίες προσπαθούν να αντι μετωπίσουν την κρίση δανειζόμενοι, οι 31 σχεδι άζοντας νέα προϊόντα, οι 29 με περικοπές μισθών του προσωπικού και οι 31 με απολύσεις.

Την ίδια ώρα και οι αριθμοί καθίστανται, πλέον, άκρως αποκαλυπτικοί της κρίσης που μαστίζει την οικονομία και ειδικότερα αναφέ ρουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα:

◆ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 5% τον Φεβρουάριο,

◆ οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν σε ποσοστό 12,5% το 2002,

◆ ο IOBE εκτιμά μείωση των βιομηχανικών επενδύσεων κατά 2%,

◆ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφθασε πέρυσι στο 6,5% του AEΠ…

Νούμερα που δηλώνουν χαρακτηριστικά την πίεση που δέχονται οι επιχειρηματίες για να εξα σφαλίσουν χρήματα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ψάχνουν ένα σωσίβιο σωτη ρίας οι επιχειρηματίες, όποιο κι αν είναι αυτό… Η έρευνα αναφέρει ότι ορισμένοι καταφεύγουν ακόμα και σε «πλάγιους» τρόπους, όπως δανει σμό από τοκογλύφους, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια κ.ά.

Επίσης οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για πιέ σεις που δέχονται από τις τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζονται, προκειμένου να επαναδιαπραγ ματευτούν υφιστάμενες συμβάσεις με δυσμενέ στερους όρους και αυξημένα spreads (περιθώρια κέρδους).

Ο χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων, ο χρό νος πληρωμής των υποχρεώσεών τους και η δυσκολία δανεισμού είναι επίσης για σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών, ανάμεσα στις επιπρό σθετες παρενέργειες της οικονομικής δυσπρα γίας που έχουν περιέλθει.

Σημαντικές διαφορές πάντως παρατηρού νται και μεταξύ των επιχειρηματιών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρί σης. Στην Αθήνα 67 στους 100 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι προσέφυγαν σε δανεισμό και στη Θεσσαλονίκη μόνο 30 στους 100. Αντίστοιχα, 37 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην Αθήνα προ χώρησαν σε απολύσεις προσωπικού και στη Θεσσαλονίκη οι 17 στους 100.

Τα επαπειλούμενα λουκέτα και η συνεχώς αυξητική τάση των ακάλυπτων επιταγών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν κόντρα στις δυσοίωνες εκτι μήσεις ότι το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν έφτασε ακόμη.

 

Ψυχολογικό αδιέξοδο

Το χειρότερο όμως είναι ότι το 41% των επιχει ρηματιών που πλήττονται από την κρίση αντιμε τωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα (κατά θλιψη, τάσεις αυτοκτονίας κ.ά.). Στην περίπτωση αυτή, περισσότερο ευάλωτοι είναι οι Αθηναίοι, καθώς στην πρωτεύουσα η αναλογία είναι 51 στους 100 και στη Θεσσαλονίκη 17 στους 100. Φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, αφού βλέπουν τους δείκτες επιχειρηματικού κλίματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ανακάμπτουν, εκτός από την Ελλάδα, όπου ο αντίστοιχος δεί κτης παρουσιάζει μείωση.

Έχουν «πατήσει φρένο» για τα καλά… Η ανασφάλεια είναι ανασταλτικός παράγοντας για έναν επιχειρηματία, που πρέπει να διαθέτει επαρκή ρευστότητα, προκειμένου να χαράξει στρατηγική για το μέλλον. Να επενδύσει και να επεκτείνει την επιχείρησή του.

Οι συνέπειες; Αμήχανη χρονιά, χωρίς επενδυ τικά ρίσκα, άτολμη, με εκπτώσεις στα μεροκάμα τα, στις απαιτήσεις και τις τσιμπημένες αλλοτινές τιμές.

Όσο για το κατά πόσο μπορεί η ελληνική οικονομία να φανεί ανταγωνιστικότερη στα επό μενα τέσσερα χρόνια, υπάρχει μια γενικότερη τάση απαισιοδοξίας και μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι μπορεί να ανακάμψει… Προσπαθεί απλώς να κερδίσει το «στοίχημα» της επιβίωσης.

Για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η νέα κυβέρ νηση για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, οι επιχειρηματίες απαντούν ότι πρώτα στην κατάτα ξη έρχονται η μείωση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία σταθερού κλίματος για επενδύσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57