search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:12
MENU CLOSE

Αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο

30.06.2011 06:40
Αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο - Media

Τροποποιήσεις στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τροποποιήσεις στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αυτές αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2011, μέχρι τη θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε να συνυπολογιστούν σε αυτό ενώ μέρος της ρύθμισης αποτελεί  και η μισθολογική προαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

«Αυτό το κάνουμε για να λειτουργήσει και για εμάς ως πίεση ώστε μέσα στο καλοκαίρι να φέρουμε τον νόμο», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε προχωρήσει σε τρεις αλλαγές και μια διευκρίνιση επί του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα τέκνα, την μη επιβάρυνση του αναπηρικού επιδόματος με εισφορά αλληλεγγύης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς 5% και στους επικεφαλής εταιρειών που οι διοικήσεις τους ορίζονται από το κράτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ύψος του αφορολόγητου θα αυξάνεται ανάλογα με τα τέκνα που έχει κάποιος. Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στους αναπήρους. Στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα για αυτούς που υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 5% στα πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων), αυτή θα επιβάλλεται και σε όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 56, παράγραφος 3 περιπτώσεις α’ και β’ του Συντάγματος.

Ειδικότερα, η εισφορά θα αφορά επίσης τους προέδρους και τους διοικητές και υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, άμεσα με διοικητική πράξη ή έμμεσα μέσω της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα είτε προβλέπονται από το νόμο.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι σχετικά με τους νέους που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τα λεγόμενα «μπλοκάκια»,  έχει προβλεφθεί ότι για τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση ενώ δεν θα υπάρχει ούτε το ειδικό τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος.

Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συζήτησης θα εξεταστεί αν πρέπει να προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει να υποκρύπτεται κάτω από μια σύμβαση έργου, με ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα, μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χωρίς τις εγγυήσεις αυτής της σύμβασης.

Μετά από σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όπως θα ρυθμιστεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013 η σχέση πετρελαίου κίνησης – πετρελαίου θέρμανσης, θα ρυθμιστεί με ανάλογο τρόπο και το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες, όπως είπε, απορρέουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ως τώρα συζήτηση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο για το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο άρθρο 1 προστέθηκε η ανάγκη εγγυήσεων πλήρους διαφάνειας.

Επιπλέον, επειδή, όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν θέλει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που μεταφέρονται στο Ταμείο να σταματήσουν να είναι αντικείμενο επενδύσεων ή άλλων χειρισμών που αυξάνουν την αξία τους, το ελληνικό Δημόσιο θα εξακολουθεί να ασχολείται με το ζήτημα αυτό, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, προστέθηκε και η περαιτέρω διεύρυνση της αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας να συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών, τώρα, όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «που έχουμε άρει το περιβόητο τραπεζικό απόρρητο και έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα έτσι προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής».

Στο άρθρο 44 κατατέθηκε μια βελτιωμένη διατύπωση της διάταξης που αφορά τις συντάξεις του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Η μείωση που θα επέλθει θα είναι μεσοσταθμική ώστε να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις αλλά οι υψηλές και δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα.

Επίσης, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και κατά 100 εκατ. ευρώ το 2012.

Γενικά ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να καθησυχάσει ότι όσα ειπωθούν στη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο στην Ολομέλεια, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη «ως την ώρα που μπορούμε, προκειμένου να επιφέρουμε αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο».

Όπως είπε, πολύ σοβαρά υπόψη του έλαβε και τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση του νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Από τη συζήτηση επί της αρχής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, οι οποίοι όμως θα παρευρεθούν στη σημερινή ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων του εφαρμοστικού (με εξαίρεση του άρθρου 46 το οποίο αφορά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών).

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ η ΝΔ έκανε γνωστό δια του εισηγητή της κ. Ι. Βρούτση, ότι θα υπερψηφίσει τα δυο από τα τρία κεφάλαια που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, με εξαίρεση τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, θα ψηφίσει την μείωση των δαπανών του δημοσίου, ενώ θα καταψηφίσει τις φορολογικές διατάξεις τις οποίες θεωρεί άδικες.

Ολοκληρώνοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε αυτές τις αλλαγές και διευκρινίσεις ως «ευκαιρία για μας, αναδεικνύοντας τις αδικίες και τις αντιφάσεις, να παίρνουμε διορθωτικά μέτρα προετοιμάζοντας ήδη από τώρα το έδαφος για το εθνικό φορολογικό σύστημα, που είναι άμεσα και επείγουσα υποχρέωσή μας και δεν είναι για να χάνουμε χρόνο σε σχέση με το θέμα αυτό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:11