18/01/2019 04:44:15
3.12.2009

Οι Ελβετοί εναντίον των... μιναρέδων!

Με το εντυπωσιακό 57,5% οι Ελβετοί αποφάσισαν να απαγορευτεί η οικοδόμηση μιναρέδων στη χώρα τους, μια απόφαση η οποία ουσιαστικά παίρνει τη θέση συνταγματικού άρθρου. Η ξαφ νική αυτή έκρηξη φόβου και ξενοφοβίας απέναντι στο Ισλάμ στην ήρεμη καρδιά της Ευρώπης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, διότι ουσιαστικά ταυτίζει μία θρησκεία με ακραίες εκφρά σεις της και αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τις εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην ελβετική ομοσπονδία!

Πέρα από κάθε προσδοκία – κυρίως επει δή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η πρό ταση δεν θα περνούσε με 53% – οι Ελβετοί ψήφισαν στα 22 από τα 26 καντόνια της ομοσπονδίας υπέρ της απαγόρευσης, ενώ μόνο σε τέσσερα – ανάμεσά τους η Γενεύη – υπερίσχυσε η απόρριψη της πρότασης, την οποία προωθούσε το περιβόητο ακρο δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας.

Το τραγικό είναι ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Ελβετίας Χανς Ρούντολφ Μερτζ ανα γκάστηκε να απευθύνει ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα πριν από την ψηφοφορία, καλώ ντας να απορριφθεί η πρόταση για την απα γόρευση των μιναρέδων, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι δεν πρόκειται να ενοχλούνται από κανένα μουεζίνη, γιατί η κατασκευή των μιναρέδων δεν συνεπάγε ται ηχητική ενόχληση από μουεζίνηδες με μεγάφωνα ή «διά ζώσης» εκκλήσεις για την προσευχή.

Ωστόσο το επιχείρημα της ακροδεξιάς ήταν να απαγορευτούν οι μιναρέδες επειδή δεν έχουν χαρακτήρα θρησκευτικό, αλλά «εκπροσωπούν το εμφανές σύμβολο μιας πολιτικοθρησκευτικής διεκδίκησης εξουσί ας που αμφισβητεί τα θεμελιώδη δικαιώμα τα των Ελβετών»!...


Παρελθόν η ανοχή

Η Ελβετία έχει περίπου 400.000 μου σουλμάνους, από τους οποίους μόλις 50.000 είναι θρησκευόμενοι, σε ένα σύνολο 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ το Ισλάμ είναι η δεύτερη θρησκεία της χώρας. Στην Ελβετία υπάρχουν περίπου 130 έως 160 πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα των μουσουλμάνων, αλλά μόνο τέσσερα τζαμιά σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μιναρέδες...

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους και να διαθέτουν μιναρέδες και στην Ελβετία», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας υπενθυμίζοντας ότι «η θρησκευτική ανοχή έχει μακρά παράδοση στην Ελβετία, μια χώρα που συχνά αποτέλεσε γη ασύλου για τους πιστούς άλλων θρησκειών».

Μετά το αποτέλεσμα η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η απαγόρευ ση δεν αφορά τους τέσσερις υπάρχοντες μιναρέδες και ότι υπάρχει πάντα η δυνα τότητα κατασκευής τζαμιών. Κάποιοι υποστηρικτές της απαγόρευσης θέλησαν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα του δημο ψηφίσματος ως αντίδραση στη μαντίλα των γυναικών, στις πιέσεις που ασκούν οι μουσουλμάνοι στις γυναίκες για προσυμ φωνημένους γάμους και στις απαλλαγές από ορισμένα μαθήματα που ζητούν οι μουσουλμάνοι γονείς.

Ωστόσο, οι περισσότερες αντιδράσεις εξηγούν το αποτέλεσμα με βάση τον φόβο και την αυξανόμενη ξενοφοβία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προβλέπουν σκληρές αντιδράσεις από μουσουλμανικές χώρες εναντίον της Ελβετίας, η οποία με τις τράπεζές της αποτελεί ένα ασφαλές θησαυ ροφυλάκιο για τα πετροδολάρια της Μέσης Ανατολής.

Πολλοί φοβούνται ότι η αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου θα είναι απόσυρ ση καταθέσεων και μποϊκοτάζ ελβετικών προϊόντων. Ακόμη χειρότερα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα αν οι μεγάλες ισλα μικές χώρες περιορίσουν τις εισαγωγές τους από την Ελβετία και αυτό αφορά κυρίως την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα...

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας καταδίκασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι η ακροδε ξιά κερδίζει τη μάχη των ιδεών για το μέλ λον της Ευρώπης.

Αλλά και ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου χαρακτήρισε «προσβολή προς όλους τους μουσουλμάνους» το αποτέλε σμα του δημοψηφίσματος...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.