search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:39
MENU CLOSE

Ο αντάρτης στο προεδρικό!

03.12.2009 13:14

Ο Χοσέ Μουχίκα, γνωστός και ως «Πέπε», ένας άνθρωπος που πολέμησε τη δικτατορία και πέρασε 15 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή, κέρδισε πανηγυρικά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλο γών και θα αναλάβει την 1η Μαρτίου του 2010 την προεδρία της Ουρουγουάης.

Ο Χοσέ Μουχίκα, γνωστός και ως «Πέπε», ένας άνθρωπος που πολέμησε τη δικτατορία και πέρασε 15 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή, κέρδισε πανηγυρικά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλο γών και θα αναλάβει την 1η Μαρτίου του 2010 την προεδρία της Ουρουγουάης.

Με ποσοστό πάνω από 53%, ο Μουχίκα σάρωσε τον αντίπαλό του, πρώην πρόεδρο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε, ο οποίος περιορίστηκε στο 43%, μολονότι είχε τη στήριξη του τρίτου κατά σειρά υποψηφίου του πρώτου γύρου…

Ο Μουχίκα, 74 χρόνων, γερουσιαστής και υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπι σμού με τίτλο «Φρέντε Άμπλιο» (Πλατύ Μέτωπο), βγήκε στο μπαλκόνι υπό καταρ ρακτώδη βροχή και είπε στους χιλιάδες υποστηρικτές του: «Ξέρετε κάτι; Εσείς θα έπρεπε να είσαστε εδώ πάνω κι εμείς να σας χειροκροτούμε από κάτω…»!

Το Πλατύ Μέτωπο εξασφάλισε ήδη την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στα τέλη Οκτωβρίου και έτσι η θητεία του Μουχίκα θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαδέχεται τον πρό εδρο Ταμπάρε Βάσκες, ο οποίος κατάφερε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρ κεια της θητείας του – η οποία δεν μπορεί να ανανεωθεί, καθώς ο νόμος απαγορεύει δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες.


Ο συνεχιστής

Ο Μουχίκα δηλώνει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα του Βάσκες, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Ντα Σίλβα, προσπαθώντας έτσι να δώσει την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει ακραίες συνταγές.

Με την ανάδειξή του στην προεδρία ο Μουχίκα ολοκληρώνει μια μακρά διαδρομή, η οποία ξεκίνησε από τα κελιά της στρατιω τικής δικτατορίας, που διατηρήθηκε στην Ουρουγουάη από το 1973 έως το 1985. Ο ίδιος ανήκει στη γενιά των αριστερών αγω νιστών, που πήραν τα όπλα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, πέρασε χρόνια στη φυλα κή και έχει ομολογήσει ότι ως μέλος της αριστερής οργάνωσης των Τουπαμάρος έχει λάβει μέρος τόσο σε ληστείες όσο και σε απαγωγές…

Στη διάρκεια των χρόνων που μεσολάβη σαν, η μεταμόρφωση του Μουχίκα σε έναν πολιτικό αγωνιστή που αποδέχεται τους κοινοβουλευτικούς κανόνες τον έφερε σε δημόσια αξιώματα, ανάμεσα στα οποία και του υπουργού Γεωργίας. Ο ίδιος ζει λιτά και ταπεινά, αλλά αποδέχεται πλέον την οικονο μία της αγοράς και την ατομική ιδιοκτησία.

Ο Μουχίκα, παρά την εμφάνιση του καλοκάγαθου υπερήλικου, συχνά βγάζει λόγους με παθιασμένο τόνο, αλλά ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματά του είναι η αμεσότητα του λόγου του και της επικοινωνίας του με τον απλό κόσμο. Προσπαθώντας να εξασφαλίσει και την ψήφο των πολιτών που ενδεχομένως φοβούνταν το μαχητικό και ριζοσπαστικό παρελθόν του, ο Μουχίκα διάλεξε για τη θέση του αντιπροέδρου τον πρώην υπουρ γό Οικονομικών και πρώην αντίπαλό του Ντανίλο Αστόρι.

Είναι παντρεμένος με μια επίσης πρώην αντάρτισσα και σημερινή βουλευτίνα, τη Λουτσία Τοπολάνσκι, ενώ ένα από τα προσφιλή συνθήματά του κατά την προε κλογική εκστρατεία ήταν ότι η προεδρία του «δεν πρόκειται να φέρει ούτε την τελειότη τα, αλλά ούτε την Αποκάλυψη». «Θέλω», τόνιζε, «να βελτιώσω λίγο τα πράγματα», επιμένοντας στην ανάγκη να καταπολεμη θεί η φτώχεια, να βελτιωθεί η εκπαίδευση και να δοθεί ώθηση στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ο Μουχίκα κληρονομεί μια οικονομία που βασίζεται στη γεωργία, που αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7% τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του Βάσκες. Ο προκάτοχός του επέβαλε έναν προοδευτικό φόρο εισοδή ματος για να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα τα οποία μείωσαν σημαντικά τη φτώχεια και περιόρισαν την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και δεκα ετίες.

Το Πλατύ Μέτωπο, το σχήμα που στηρί ζει τον Μουχίκα και αποτελεί έναν συνασπι σμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άλλων 19 οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες και το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τη νίκη του Βάσκες στις εκλογές του 2004 έθεσε τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από δεξιά ή συντηρητικά κόμματα που διαρκούσε επί 170 χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:37