search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:17
MENU CLOSE

«Αυτόματη» δωρεά οργάνων εξετάζει η Δανία

07.10.2016 17:35
«Αυτόματη» δωρεά οργάνων εξετάζει η Δανία - Media
 
Η Δανία, μια από τις χώρες της Ευρώπης όπου η δωρεά οργάνων αντιμετωπίζεται θετικά από τους πολίτες, ετοιμάζεται να προωθήσει νόμο που θα κάνει τη δωρεά οργάνων αυτόματη.
 
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Δανίας Σόφι Λόντε, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης άνω των 18 ετών θα καταγράφονται αυτόματα σε μητρώο δωρητών οργάνων υπό τον κανόνα του «τεκμηρίου της συναίνεσης» και για να διαγραφούν θα πρέπει να το δηλώνουν οι ίδιοι.
 
Στη Δανία, το 85% των κατοίκων έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καταγραφεί ως δωρητής οργάνων, ωστόσο στα σχετικά μητρώα είναι καταγεγραμμένο λιγότερο από το 20%. Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιθυμεί να αγγίξει και το ζήτημα των εγκεφαλικά νεκρών ασθενών, των οποίων τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις, αίροντας το βάρος της απόφασης από τους συγγενείς των ασθενών αυτών.
 
Πάντως, το νομοσχέδιο δεν φαίνεται ότι θα περάσει αβρόχοις ποσί, καθώς ήδη μέλη της ιατρικής κοινότητας έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους, τονίζοντας ότι η συναίνεση για τη δωρεά οργάνων θα πρέπει να είναι πραγματική και όχι απλώς τεκμαιρόμενη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:16