search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:22
MENU CLOSE

Έρευνα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Γιατί ο «Κανένας» προηγείται στα γκάλοπ;

08.10.2016 09:40
Έρευνα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Γιατί ο «Κανένας» προηγείται στα γκάλοπ; - Media

 

Τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες να αναδεικνύουν τον «Κανέναν» ως καταλληλότερο να κυβερνήσει τη χώρα κάθε φορά που στις δημοσκοπήσεις τίθεται το ερώτημα ποιον θεωρούν πιο κατάλληλο για πρωθυπουργό;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι μια απάντηση σε αυτό μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς ποια χαρακτηριστικά στοιχεία θέλει η κοινή γνώμη να διαθέτει να ψηφίσει τον καταλληλότερο.

Την απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα ανέλαβε να διερευνήσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σειρά ερευνών, σε μεγάλο διάστημα, και ειδικότερα το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, επικεφαλής του οποίου (και της σχετικής έρευνας) είναι η επίκουρος καθηγήτρια Μάρκετινγκ, Άννα Ζαρκάδα. Οι σχετικές έρευνες έχουν τίτλο «Αναζητώντας τον “Κανένα”».

Ποια είναι, επομένως, τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι πολίτες, αλλά δεν τα βρίσκουν στο πολιτικό προσωπικό και τα ψάχνουν στον ιδεατό «Κανέναν»;

Συμφώνως προς την κ. Ζαρκάδα, που αναλύει και τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, ο «Κανένας», δηλαδή ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης, είναι αυτός που έχει πάνω από όλα ήθος. Πάρα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι επίσης η αποτελεσματικότητα.

Η προσωπικότητα του ηγέτη είναι σημαντική για τους μισούς πολίτες. Ο βαθμός στον οποίο ο ηγέτης εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα του πολίτη έχει μέτρια επίδραση, ενώ το πώς παρουσιάζει τον εαυτό του αφήνει τους περισσότερους πολίτες μάλλον αδιάφορους.

Σε μια διασταλτική και εξ αντιδιαστολής ερμηνεία των παραπάνω αποτελεσμάτων, πάντως, θα μπορούσε να επισημάνει κανείς ότι, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη στιγμή οι πολίτες τον «Κανέναν» θεωρούν ότι οι προτεινόμενοι προς σύγκριση στερούνται του μεγέθους του ήθους που απαιτούν από έναν πολιτικό.

Επιπλέον, βλέπουν ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη από τις περιστάσεις αποτελεσματικότητα, δεδομένου άλλωστε ότι οι σχετικές δημοσκοπήσεις γίνονται κυρίως προ μιας εκλογικής αναμέτρησης, όταν οι πολίτες έχουν ήδη πάρει γεύση τόσο του κυβερνητικού έργου όσο και της δράσης της αντιπολίτευσης και των θέσεων της. Πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορεί ακόμα να διενεργούνται σε κρίσιμες περιόδους διακυβέρνησης, όταν ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει και ως η εναλλακτική λύση.

Η προσωπικότητα του πολιτικού ασφαλώς και παίζει τον δικό της ρόλο στην επιλογή, όμως δεν αρκεί από μόνη της. Άλλωστε, στην ελληνική πολιτική ιστορία έχουν υπάρξει σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες στο τέλος αποδείχτηκε ότι είτε στερούντο του αναγκαίου ηθικού υπόβαθρου είτε ήσαν απολύτως αναποτελεσματικές.

Αδιευκρίνιστη ψήφος

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνει υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου, αλλά και του «Κανένα». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δημιουργείται μια δεξαμενή ψηφοφόρων εντόνως απογοητευμένων από το πολιτικό σύστημα η οποία προοιωνίζεται είτε πολύ μεγάλη αποχή είτε κατεύθυνση της ψήφου σε πολλά κόμματα.

Μια τέτοια εκλογική προοπτική, μάλιστα, ευνοείται από τον εξής συνδυασμό: Την απογοήτευση του κόσμου από τα κόμματα εξουσίας και από το ότι τα τελευταία χρόνια αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι το εκλογικό σώμα ρίχνει ψήφο διαμαρτυρίας που δεν πλήττει μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά ενδεχομένως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε επειδή μερίδα του εκλογικού σώματος μπορεί να κρίνει ότι δεν συνιστά εναλλακτική λύση είτε διότι, όπως ανέδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, βαρίδι της ΝΔ είναι το κυβερνητικό της παρελθόν.

Η διασπορά ψήφων και προς άλλα κόμματα για τους παραπάνω λόγους καθιστά σχεδόν αδύνατη την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:22