search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:36
MENU CLOSE

Politico: Η Ελλάδα πήρε τη δόση της δόσης, αλλά η κόντρα Γερμανίας-ΔΝΤ ρίχνει σκιές στο πρόγραμμα

11.10.2016 07:31
Politico: Η Ελλάδα πήρε τη δόση της δόσης, αλλά η κόντρα Γερμανίας-ΔΝΤ ρίχνει σκιές στο πρόγραμμα - Media

 

Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε τη Δευτέρα στο Eurogroup να διασφαλίσει μόνο το 1,1 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης, καθώς οι υπουργοί περιμένουν επιπλέον στοιχεία πριν προχωρήσουν στην απελευθέρωση των υπολοίπων 2.8 δισ. μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου γράφει το Politico.

Η περικοπή της δόσης, ήρθε παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ανακοινώσει την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η χώρα είχε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Η απόφαση του Eurogroup προχωράει ένα βήμα μπροστά το μπερδεμένο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά μόνο ένα βήμα. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία τη μεγαλύτερη δανείστρια της χώρας, όπου ρίχνουν σκιά στο μέλλον του προγράμματος.

Το ΔΝΤ είναι διστακτικό για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης καθώς υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται γενναία ανακούφιση. Αλλά οι Γερμανοί πολιτικοί που είναι αντιμέτωποι με εκλογές αντιτίθενται έντονα στην ιδέα γνωρίζοντας ότι το εκλογικό σώμα θα απορρίψει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το πρόβλημα είναι ότι το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο ελληνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Και οι δύο πλευρές επιχειρούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, με τους υπουργούς του Eurogroup να δηλώνουν ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους (δηλαδή μετά τις εκλογές στη Γερμανία).

Για την ώρα το 1,1 δισ. είναι αρκετό για να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα για να διασφαλίσει τα υπόλοιπα χρήματα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι όλα θα πάνε καλά είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τόνισε ότι τα νέα στοιχεία θα οδηγήσουν στο να ξεκαθαρίσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα θα δοθούν.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί της κυβέρνησης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και ήταν περισσότερα από 6,7 δισ. ευρώ το Μάιο. Με τη βοηθεια του προγράμματος η χώρα αποπλήρωσε τα 4,6 δισ.  σύμφωνα με αναφορές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά για να κριθεί ότι η χώρα θα δεχθεί περεταίρω βοήθεια πρέπει να μειώσει συνολικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, η Ελλάδα άργησε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή οι υπουργοί δεν ήταν βέβαιοι ότι θα δοθεί η δόση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο επιχείρημα ότι η πολιτική της λιτότητας και η άρνηση της Γερμανίας για ανακούφιση του χρέους είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Όλα αυτά έφεραν σε αμυντική στάση τους υπουργούς στο Eurogroup με τον Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανοίγει το θέμα του χρέους κάθε μήνα αναφερόμενος στο ΔΝΤ και τόνισε ότι βασίζεται στην δέσμευση των αξιωματούχων του Ταμείου ότι θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους.

Αλλά η καθυστέρηση να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ελλάδα, κρύβει σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι μπορεί να χαθεί το μομέντουμ καθώς η ελληνική οικονομία καταγράφει ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ο Νταισελμπλουμ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει με επιτυχία τους όρους του προγράμματος και ότι δεν έχει και τόσο σημασία εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 95%, το 97% ή το 99% των προαπαιτούμενων. Και ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η χώρα είναι στο σωστό δρόμο, τα 15 ορόσημα έχουν εκπληρωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και απαντώντας σε ερώτηση εάν η απόφαση για την Ελλάδα ήταν ομόφωνη, είπε ότι το Eurogroup λαμβάνει μόνο ομόφωνες αποφάσεις και η συγκεκριμένη ελήφθη και με ενθουσιασμό.

Σε επίπεδο ρητορικής κανείς δεν ανησυχεί ότι μπορεί να επαναληφθεί το δράμα του καλοκαιριού του 2015 που φαινόταν ότι η Ελλάδα θα διέλυε το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Και μέσα σε αυτό το δράμα, η απόφαση του Eurogroup μπορεί να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:35