search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:32
MENU CLOSE

Αναβίωση του 1ου Tourist Trophy Ψυχικού την Κυριακή

13.10.2016 17:40
Αναβίωση του 1ου Tourist Trophy Ψυχικού την Κυριακή - Media

 

Το πρώτο Tourist Trophy Ψυχικού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10 το πρωί, στα πρότυπα του διασημότερου αγώνα μοτοσυκλέτας στον ΚΟΣΜΟ, του Tourist Trophy (ΤΤ) που γίνεται εδώ και… 109  χρόνια στο γνωστό νησί Άϊλ οφ Μαν, της Βρετανίας.

Στην  εκδήλωση  μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά γνωστούς  Έλληνες πρωταθλητές της κλασικής περιόδου αλλά και άλλους αξιόλογοι μοτοσικλετιστές με τις «κούκλες» τους  από το 1910   μέχρι και το 1968. Πρόκειται για  κορυφαίες κλασικές μοτοσικλέτες που δεν βγαίνουν εύκολα στους δρόμους ! Π.χ.  BSA… του 1926 (!), Νιού Ιμπήριαλ του 37, Ζούνταππ του 1933, BMW R 12 του 35, Μπενέλλι, Βελοσέτ, Χάρλεϋ,  Παρίλλα, Χόρεξ, Μότο Γκούτσι του 1930 και άλλες.

Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες : η πρώτη για μοτοσικλέτες  από το 1910 μέχρι και το 1945 και η δεύτερη  από το 1946 μέχρι και το 1968.  

Η αφετηρία θα βρίσκεται  επί της οδού Διαμαντίδου, λίγο πριν την Πρώτη Πλατεία,  με κατεύθυνση προς την Λ. Κηφισίας  και οι μοτοσυκλετιστές θα ακολουθήσουν τις οδούς  Οίτης, Παπαναστασίου (κυκλικά),  αριστερά Διαμαντίδου, Δεύτερη Πλατεία, Διαμαντίδου και τερματισμός . Το συνολικό μήκος είναι 2χμ. και οι αγωνιζόμενοι θα καλύψουν 10 γύρους .

Η εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής  δεν είναι ένας απλός «αγώνας», αλλά- ουσιαστικά- πρόκειται για μία πολιτιστική εκδήλωση που θα ξυπνήσει ιστορικές μνήμες μιας εποχής που έφυγε, όχι μόνο για το Ψυχικό αλλά και για όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, γι’ αυτό, θα υπάρχει στην Πρώτη  Πλατεία και έκθεση μοτοσικλετών εποχής!

Ο αγώνας θα γίνει σύμφωνα με τους διεθνείς  κανονισμούς  Regularity  της  FIVA και της Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ για ανάλογες περιπτώσεις.     

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Φιλοθέης Ψυχικού ( ΔΗΚΕΦΙΨ) και ο  Πολιτισμικός Οργανισμός  Motorcycle Republic (http://motorcyclerepublic.org) που είχε και την ιδέα της αναβίωσης. Είναι ο φορέας ο οποίος  λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια το «Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας», το μόνο του είδους του στην Ελλάδα, και θα έχει την κύρια ευθύνη της διοργάνωσης. Είναι μέλος της ΦΙΛΠΑ και της FIVA, υπό την αιγίδα των οποίων διοργανώνεται η Αναβίωση του «1ου ΤΤ ΨΥΧΙΚΟΥ» .                                      

Το ιστορικό 1ο Τourist Τrophy Ψυχικού

Ας κάνουμε, όμως, ένα flash back στον χρόνο, στα τέλη της δεκαετίας του 20, τότε που έγινε το «1ο Τourist Τrophy Ψυχικού».                                                                                   

Είμαστε στην εποχή που η Ελλάδα συνέρχεται, σιγά-σιγά, από την δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Διχασμού, της ανταλλαγής πληθυσμών και η καθημερινή ζωή βρίσκει τον ρυθμό της.

Εκείνη λοιπόν την περίοδο, έρχεται μία ομάδα νέων που τους αρέσει η μοτοσικλέτα, (κι αυτή τότε βρίσκεται στα σπάργανα) κι αρχίζουν να κάνουν… αγώνες! Ξεκινούν με τα εύκολα, δηλαδή αγώνας χιλιομέτρου στην… Συγγρού και στο Μενίδι για να καθιερώσουν το Πανελλήνιο Ρεκόρ Ταχύτητας και μετά… ράλλι σε δημόσιους δρόμους: Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα  κλπ!

Τους λείπει όμως η κορωνίδα των αγώνων, δηλαδή η ταχύτητα σε κυκλική πίστα! Oι δρόμοι του αραιοκατοικημένου Ψυχικού αποτελούσαν τότε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δρόμων και ήταν η καλύτερη επιλογή για το καινούργιο άθλημα! Στην αφετηρία, που ήταν περίπου 40μ. μετά την 1η πλατεία επί της Διαμαντίδου, συγκεντρώθηκαν 8 από τους 12-15 οδηγούς αγώνων που δραστηριοποιούνταν τότε στην Αθήνα.

Πολλές από τις μοτοσυκλέτες τους είναι… εργοστασιακές  καθαρόαιμες αγωνιστικές, όπως π.χ. οι ελβετικές Μοτοσακός, οι εγγλέζικες Ράτζ κλπ.  Όπως και στο βρετανικό ΤΤ, έτσι και στο δικό μας ΤΤ, ξεκινούσαν ανά 15’’ μεταξύ τους, κάλυπταν 34 γύρους της διαδρομής των 2,89 χμ και είχαν  εντονότατο συναγωνισμό. Και μην φανταστείτε πως ήταν εύκολος αγώνας : υπήρξαν μηχανικές βλάβες, κάμποσες πτώσεις, ακόμη και εγκατάλειψη λόγω… κόπωσης (!) και όλα όσα συμβαίνουν στους αγώνες!          

Νικητής – τι χρονική σύμπτωση – ένας … πρόσφυγας, 24 ετών από την Σμύρνη, τραπεζικός υπάλληλος πλέον, που κατοικούσε με την οικογένειά του στους Αμπελοκήπους, μετά τον ξεριζωμό τους από την Γή της Ιωνίας : ήταν ο Ιορδάνης Καπλάνογλου με εγγλέζικη BSA Slopper (500κ.εκ.). 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:31