search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:00
MENU CLOSE

Κι όμως, η… Σελήνη «ευθύνεται» για τους σεισμούς!

14.10.2016 14:05
Κι όμως, η… Σελήνη «ευθύνεται» για τους σεισμούς! - Media
 
Το ότι η βαρυτική επίδραση της Σελήνης στη Γη είναι υπεύθυνη για τις παλίρροιες είναι γνωστό και από παλιά αποδεδειγμένο γεγονός. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ιαπώνων ερευνητών, φαίνεται ότι η βαρύτητα της Σελήνης ευθύνεται και για τους… σεισμούς, τουλάχιστον ως ένα βαθμό.
 
Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε στατιστική σχέση μεταξύ περιόδων έντονης παλίρροιας και σεισμικής δραστηριότητας. Όπως η Σελήνη ασκεί επίδραση στο νερό, κατά τον ίδιο τρόπο ασκεί βαρυτική επίδραση και στον φλοιό της Γης, ενδεχομένως επιταχύνοντας ή ενισχύοντας τις πιέσεις σε ρήγματα και προκαλώντας σεισμούς που ίσως να συνέβαιναν αργότερα ή και καθόλου.
 
Οι Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι αρκετοί μεγάλοι σεισμοί συνέβησαν στη διάρκεια πανσελήνου ή νέας σελήνης, σε περιπτώσεις ευθυγράμμισης της Γης με τη Σελήνη και τον ήλιο, δηλαδή σε στιγμές που οι παλιρροϊκές πιέσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Επίσης, υποστηρίζουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και οι μετασεισμοί αυξάνονται, ωστόσο δεν βρέθηκε συσχετισμός της παλίρροιας με μικρότερους σεισμούς.
 
Φυσικά, οι επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι η Σελήνη προκαλεί τους σεισμούς, παρά μόνο ότι ενδεχομένως επιταχύνει την εκδήλωσή τους ή τους κάνει πιο ισχυρούς. Άλλωστε η ιδέα ότι η σεληνιακή βαρύτητα επιδρά στο φλοιό της Γης μόνο καινούργια δεν μπορεί να θεωρηθεί, ωστόσο οι σεισμοί είναι πολυπαραγοντικά φαινόμενα και κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πότε, πού και με ποια ένταση θα συμβούν.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59