search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:31
MENU CLOSE

Στους δρόμους οι κάτοικοι των Ιωαννίνων μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση – Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

16.10.2016 05:24
Στους δρόμους οι κάτοικοι των Ιωαννίνων μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση - Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα - Media

 

 

Στους δρόμους και τις πλατείες βγήκαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11.10 το βράδυ. 

Ο σεισμός ήταν διάρκειας 30 δευτερολέπτων και έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. 

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας -που αρχικά έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,5 Ρίχτερ- το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή του Πωγωνίου, 16 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στους δρόμους της πόλης είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες είχαν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν στην παραλίμνια περιοχή.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο

Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία σημειώθηκε στις 23.14 βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα μικρές ζημιές καταγράφηκαν στο παρεκκλήσι της Μονής Βελλάς. Όπως αναφέρει το epiruspost.gr  στο  κεντρικό μοναστηριακό συγκρότημα δεν έχουν προκληθεί προβλήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ζημιές σημειώθηκαν στα κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου. Εκεί ζει ένας μοναχός, ο οποίος ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία για την κατάρρευση τμημάτων της τοιχοποιίας.

Έντονα αισθητός ο σεισμός στην Κέρκυρα

 

Αλώβητη φέρεται πως έμεινε με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Κέρκυρα από τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Πωγωνίου, στην Ήπειρο, και ταρακούνησε το νησί.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».

Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:31