search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:29
MENU CLOSE

Washington Post: Το δελτίο στο ψωμί είναι απόδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο;

17.10.2016 06:25
Αυτό είναι το νέο ρωσικό υπερόπλο (Photo) - Media

 

Κάποιες ενέργειες στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα μπορούν να ερμηνευτούν ως προετοιμασία της χώρας για πόλεμο. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις νέες αποθήκες τροφίμων και το δελτίο στο ψωμί, τις μετακινήσεις πυραύλων, τις προειδοποιήσεις από πολεμοχαρεις πολιτικούς. Είναι όμως αυτά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο με τις ΗΠΑ; Διερωτάται η Washington Post.

Η εφημερίδα έβαλε σε μία λίστα τις «πολεμικές» κινήσεις της Ρωσίας για να διερευνήσει εάν η χώρα όντως προετοιμάζεται για πόλεμο.

Νέα πυρηνικά καταφύγια

Ένα πόστερ σε γειτονιά της Μόσχας, ζητούσε από τους κατοίκους να δώσουν 500 ρούβλια, περίπου 8 δολάρια για την κατασκευή νέου καταφυγίου επειδή «αναμένεται επίθεση με πυρηνικά στη χώρα από μη φιλικές χώρες». Σημαίνει αυτό πόλεμο; Σίγουρα όχι, γράφει η εφημερίδα. Μάλλον πρόκειται για φάρσα κυρίως από συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Δελτίο στο ψωμί

Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης ενέκρινε σχέδιο για να εφαρμοστεί δελτίο στο ψωμί, 300 γραμμάρια για κάθε κάτοικο της πόλης των πέντε εκατομμυρίων, για 20 ημέρες. Σημαίνει αυτό προετοιμασία πολέμου; Όχι, είναι περισσότερο ένα πολιτικό τρικ. Θυμίζει την πολιορκεία του τότε Λένιγκραντ που διήρκησε 900 ημέρες και η ποσότητα είναι διπλάσια από την ποσότητα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και είναι μόνο για 20 μέρες γιατί σε ένα πιθανό πόλεμο, δεδομένων των όπλων, δεν θα χρειαστεί περισσότερες από 20 μέρες για να ολοκληρωθεί.

Πολεμοχαρείς πολιτικοί

Ο υπερεθνικιστής Ζιρινόφσκι προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ εκλέξουν την Κλίντον αυτό σημαίνει πόλεμο. Αυτό όντως σημαίνει πόλεμο; Όχι. Ο Ζιρινόφσκι που ζητάει προσάρτηση της Αλάσκας, ισοπέδωση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, ενσωμάτωση της Γεωργίας κάνει καλούς τίτλους, αλλά το κόμμα ελέγχει 39 από τις 450 έδρες του ρωσικού κοινοβουλίου και συνήθως στηρίζει το Κρεμλίνο. Είναι φίλος του Τραμπ, αλλά απέχει πολύ από τα κουμπιά των πυρηνικών όπλων.

Πρόσληψη ενός νέου στρατού

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποιήσεις σε νόμους που της επιτρέπουν να αυξήσει το μέγεθος του στρατού με την πρόσληψη εφέδρων  και βετεράνων με συμβόλαια έξι μηνών. Αυτό σημαίνει πόλεμο; Το πιο πιθανό είναι ότι όχι. Αναλυτές λένε ότι αυτό συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως φυσικές καταστροφές ή εσωτερική αναταραχή. Αλλά η αιτία «διατήρηση η αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας» μπορεί να μεταφραστεί ότι η Ρωσία ετοιμάζει κάτι στο εξωτερικό. Η πιθανότητα ότι η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Συρία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όμως από την τροποποίηση στο νόμο μέχρι την εφαρμογή του υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Μετακινήσεις πυραύλων

Η Ρωσία έχει μετακινήσει πυρηνικούς πυραύλους στο Καλίνιγκραντ μία περιοχή που συνορεύει με τις χώρες της Βαλτικής. Αυτό σημαίνει πόλεμο. Όχι ακριβώς, τα νέα όμως προκάλεσαν ανησυχία σε πολλούς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου και φυσικά μεγάλη ανησυχία στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, είπε μετά την αποκάλυψη της μετακίνησης των πυραύλων από τους αμερικανικούς δορυφόρους, ότι πρόκειται για μία συνηθισμένη άσκηση. Όμως ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας είπε ότι πρόκειται για μία κίνηση διαπραγματευτικής τακτικής και ιδιαίτερα δυσάρεστη.

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27