search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:42
MENU CLOSE

Ξυδάκης: Δεν μπορούν Ελλάδα και Ιταλία να αποτελούν τα hotspot της Ευρώπης

18.10.2016 10:31
Ξυδάκης: Δεν μπορούν Ελλάδα και Ιταλία να αποτελούν τα hotspot της Ευρώπης - Media

 

Παρέμβαση στη συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.
 

Από τα κύρια θέματα της συζήτησης απετέλεσε ο Οδικός Χάρτης της Μπρατισλάβα και πώς αυτός θα οδηγήσει στην Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης του προσεχούς Μαρτίου. Όπως διαπιστώθηκε, η ασφάλεια, η άμυνα, η οικονομική ανάπτυξη και ο κοινωνικός πυλώνας θα αποτελέσουν προτεραιότητες της Συνόδου. Ιδιαίτερα η ανάπτυξη και η ανεργία των νέων απασχολούν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Βασικό θέμα της συζήτησης υπήρξε και το μεταναστευτικό / προσφυγικό καθώς και οι συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
 
Στην παρέμβασή του ο υπουργός αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική ενσωμάτωση.
 
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να αποτελούν τα hotspot της Ευρώπης. Επεσήμανε δε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς το βάρος και να αποκρούουν τις εθνικιστικές φωνές, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Συμπληρώσε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει το συντομότερο δυνατό συμφωνίες όχι μόνο με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών αλλά και με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
 
Ο κ.Ξυδάκης έθεσε ιδιαιτέρως το θέμα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» τονίζοντας ότι παρόμοιες έννοιες δεν μπορούν να υποστηρίζονται από κυβερνήσεις που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
 
Σε ότι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να εδραιωθεί η πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου στην περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι αλυτρωτικές φωνές που οδηγούν σε πολιτικό εξτρεμισμό και αποσταθεροποίηση.
 
Στη συνάντηση προήδρευσε ο Γάλλος Υπουργός κ. Harlem Desir και συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας κ. Michael Roth, Τσεχίας κ. Thomas Prouza , Σλοβακίας κ. Ivan Korcok, η Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Maria Joao Rodriguez, η Γραμματέας της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Annabel Garnier, καθώς και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38