search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:35
MENU CLOSE

Η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ – Ποιοί προτάθηκαν – Live

19.10.2016 10:55
Η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ - Ποιοί προτάθηκαν - Live - Media

 

Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας στις 2 το μεσημέρι τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτείνεται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:

–           Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

–           Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

–           Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

–           Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

–           Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

–           Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

 

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. «Είναι κοινά παραδεκτό ότι πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και όλη η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να περάσει μέσα από το ΕΣΡ, και ο αριθμός των αδειών να περάσει από το ΕΣΡ και να υπάρξουν και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών και να υπάρξει αυστηρότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των καναλιών», είπε. Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».

Αρνητική ψήφο στην πρόταση του κ. Νίκου Βούτση έδωσε η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Παππάς, «αυτή καθεαυτή η ύπαρξη του ΕΣΡ, όπως και οι άλλες ανεξάρτητες Αρχές, κάθε άλλο παρά ανεξάρτητες είναι».

«Παρών» από ΚΚΕ
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών», κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης, μίλησε για σκληρό πόλεμο παλαιών οικονομικών συμφερόντων για τον έλεγχο της ενημέρωσης.

 

«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».

«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: «Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση». Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τις εργασίες της ενώ ομιλούσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη με το ΣτΕ. «Σήμερα υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης και μάλιστα με διακριτή διαφορά 16-9, είναι διαφορά που δεν αφήνει αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι συνεχίστηκε η κουβέντα και ο κ. Παπαγεωργίου μπήκε επί της ουσίας. Άρα σήμερα, η πιο σώφρων ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση και να δεσμευτούμε πως όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ. Αυτή θα ήταν η πιο σωστή θέση κατά την άποψή μου. Την πρόταση θα την κάνει ο κ. Δένδιας αλλά η ΝΔ με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται δεν πρόκειται να συμφωνήσει σήμερα», είπε.

Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά της τροπολογίας που είχε κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή, είπε ζητώντας και πάλι το λόγο ο Νίκος Δένδιας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη – Το Ποτάμι: Αναβολή ως την απόφαση του ΣτΕ
 
«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε. «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
 
«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. «Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη», είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και εκβιαστική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής. Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική.
 
Σε παρόμοιο «μήκος κύματος» κινήθηκαν και οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης οι οποίο ζήτησαν, επίσης, αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επισήμανση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «η μη ύπαρξη ΕΣΡ αποτελεί θεσμική αναπηρία, κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε με κλίμα συναίνεσης».
 
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο», ανέφεραν οι βουλευτές του Ποταμιού και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να φέρει ξανά τροπολογία αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή, γιατί θα είναι αψυχολόγητη και θα τινάξει στον αέρα το κλίμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:32