search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:06
MENU CLOSE

Αγώνας δρόμου για χρέος – αξιολόγηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1939
20-10-2016
20.10.2016 03:00
kontra-1.jpg

 

Παράλληλα με την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση επικεντρώνει στη μάχη για την υλοποί­ηση της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μα­ΐου για το χρέος. Στόχος παραμένει η εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μα­κροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώς το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο οι τροχιοδεικτικές βολές από την πλευρά του Βερολίνου και την κόντρα του με το ΔΝΤ δεν είναι ενθαρρυντικές για την εξέλιξη της συζήτησης, σημαίνο­ντας συναγερμό για το Μαξίμου, το οποίο σπεύδει σε κινήσεις κι επαφές προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση ταυτόχρονα με την εξέλιξη της β’ α­ξιολόγησης και να μην υπάρξουν κα­θυστερήσεις οι οποίες ενδεχομένως θα στείλουν το μήνυμα ότι χάνεται το τάιμινγκ.

Το τελευταίο είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού το πε­ρασμένο Σάββατο από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση ότι «ο χρόνος της επίλυσης είναι κρίσιμος, είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από τη κρίση», στηλίτευσε δε την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούν οι εταίροι.

Πακέτο χρέος – αξιολόγηση

Τον προβληματισμό του Μαξίμου για το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει ε­ξέλιξη για το χρέος σύντομα φαίνεται να απηχούν και οι δηλώσεις Δραγασάκη με βασικό αποδέκτη τον Σόιμπλε: «Μας κάνουν μαθήματα ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια. Μα όταν αιωρείται μια τέ­τοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώ­ρα, ότι μπορεί να αυξηθούν αύριο τα επιτόκια και το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο, ακόμα και αν θεωρούσε κά­ποιος λανθασμένα ότι είναι βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθε­σμους επενδυτές».

Εν ολίγοις η κυβέρνηση δείχνει να προωθεί λύση – πακέτο για αξιολό­γηση και χρέος (συν την ποσοτική χαλάρωση) καθώς, όπως είπε ο πρω­θυπουργός την περασμένη Πέμπτη από το Τάε Κβον Ντο, «η δεύτερη αξι­ολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη», αλλά «ταυτόχρονα θα κλεί­σουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορί­ες, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρ­χουν πλευρές που διερευνούν την πι­θανότητα ένταξης στην ποσοτική χα­λάρωση ακόμη και πριν από τη ρύθ­μιση του χρέους.

Ως προς το χρέος, η κυβέρνηση ε­παναφέρει στο προσκήνιο τη στρα­τηγική της «μαχητικής διαπραγμά­τευσης», καθώς από τη μία αναζητεί συμμαχίες με τους εταίρους εκεί που διαπιστώνει ότι υπάρχουν ρήγματα στο εσωτερικό τους και από την άλ­λη υψώνει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θα δούμε» για το χρέ­ος (Τσίπρας), αφήνοντας παράλληλα στο παρασκήνιο (μέσω διαρροών) να αιωρείται η «απειλή» ότι αν δεν υπάρ­ξει εξέλιξη στο θέμα του χρέους η α­ξιολόγηση δεν θα κλείσει στην ώρα της. Η επίσημη γραμμή είναι ότι η κυ­βέρνηση επιθυμεί και εργάζεται ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το γρηγο­ρότερο δυνατό, αν και οι χρόνοι δεί­χνουν να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω.

Διμερείς με Μέρκελ – Ολάντ

Έτσι το κυβερνητικό επιτελείο επι­στρατεύει τα «μεγάλα μέσα», δηλα­δή τις συζητήσεις που θα έχει σε δι­μερές επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρό­εδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (σήμερα) και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (αύ­ριο). Παρά το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής έχει ως βασικό «μενού» το Προσφυγικό, στις επαφές του πρω­θυπουργού αναμένεται να κυριαρχή­σουν θέματα σχετικά με την ολοκλή­ρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέ­ους.

Ο… «αμερικανός φίλος»

Ακόμη και τον Ομπάμα φαίνεται να επιχειρεί να… «επιστρατεύσει» η κυβέρνηση, καθώς την Τρίτη υπήρ­ξαν πληροφορίες περί επίσκεψής του στην Αθήνα, στις 14-15 Νοεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τις αμε­ρικανικές εκλογές. Επισήμως, η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τον Λευκό Οίκο ούτε από Μαξί­μου και ΥΠΕΞ (αλλά δεν διαψεύστη­κε επίσης). Κυβερνητικές πηγές δεν αρνούνται ότι υπάρχουν διαβουλεύ­σεις, αναφέρουν όμως ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου ούτε οι ημε­ρομηνίες.

Αν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή, δεν μπορεί να μην επισημαν­θεί η συγκυρία, δηλαδή η λήξη της θητείας Ομπάμα, μετά τις αμερικα­νικές εκλογές και μερικές εβδομάδες πριν παραδώσει τη σκυτάλη της διοί­κησης στον επόμενο (ή… την επόμενη). Ωστόσο στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι ακόμη και τώρα, τυ­χόν επίσκεψη έχει την αξία της, διό­τι θα στείλει ένα μήνυμα «ψήφου ε­μπιστοσύνης» στις ελληνικές θέσεις για το χρέος αλλά και για το Προσφυ­γικό.

Το Μαξίμου επενδύει στην ανάμι­ξη της αμερικανικής πλευράς στον βαθμό που γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ «ψη­φίζουν» σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή (Ευρώπη και νοτιοανατολική Μεσόγειο) και επο­μένως εκτιμά (το Μαξίμου) ότι για τους Αμερικανούς τα ζητήματα αυ­τά ιεραρχούνται πάνω από τη στρα­τηγική της Γερμανίας για τη διαχείρι­ση της οικονομικής κρίσης, η οποία προκαλεί οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ενδεικτικά για τη στάση του απερχόμενου Αμε­ρικανού προέδρου τα όσα είπε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» στο πλαίσιο της συνάντησης που εί­χε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στον Λευκό Οίκο: «Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμ­βάλει στην επιβράδυνση της οικο­νομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα και πρό­σθεσε πως «ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οι­κονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φό­βους που διαπιστώνουμε (να αναφύ­ονται) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκε­ψη του Αμερικανού υπουργού Οικο­νομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, και τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυ­πουργό, κυβερνητικές πηγές ανέφε­ραν ότι στη συνάντηση αυτή εκφρά­στηκε η βούληση της αμερικανικής ηγεσίας το θέμα του ελληνικού χρέ­ους να επιλυθεί εντός της προεδρί­ας Ομπάμα, δηλαδή ώς το τέλος του χρόνου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:06