search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:10
MENU CLOSE

«Διευθετήσεις υποταγής»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1939
20-10-2016
20.10.2016 03:00
2613532.jpg

 

Σ’ αυτήν τη ζωή δεν αρκεί να θέλεις κάτι, πρέπει να έχεις τον τρόπο και τα μέσα για να το αποκτήσεις. Κανένα σύμπαν, λοι­πόν, δεν πρόκειται να συνωμοτήσει για να εκπληρώσει τη δί­καιη επιθυμία και τον μεγάλο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας. Το… σύμπαν άλ­λωστε συνωμοτεί για το αντίθετο και οι λόγοι είναι απλοί:

♦ Η ελληνική κυβέρνηση και η χώρα είναι σε εξαιρετικά αδύνα­μη θέση για να διεκδικήσουν το παραμικρό.

♦ Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε περίοδο εκλογών και μέχρι τον ερχό­μενο Γενάρη που θα αναλάβει η επόμενη διοίκηση και πολύ περισσότερο μέχρι αυτή η νέα διοίκηση αποκρυσταλλώσει τις διαθέσεις της θα έχει περάσει τουλάχιστον μισός χρό­νος.

♦ Η Γερμανία έχει ξεκόψει πως καμία συζήτηση για το ελληνι­κό χρέος δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις γερμανικές εκλο­γές, που θα πραγματοποιηθούν σε έναν χρόνο από τώρα.

Μπορεί, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιεί στο ακέ­ραιο και με το παραπάνω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο (δικό της) μνημόνιο, μπορεί η διαδικασία απορρύθμισης που ξεκίνησε από το 2010 να επιταχύνεται, μπορεί το ξεπούλημα να ολοκληρώνεται, μπορεί τα εργασιακά και το α­σφαλιστικό να περιγράψουν σύντομα το νέο «μεσαιωνικό» μο­ντέλο, μπορεί οι δανειστές να πάρουν όλα όσα θέλουν και α­κόμη περισσότερα. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να επιστρέψουν το παραμικρό στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το επιτρέπει η συ­γκυρία – καθ’ ότι οι δανειστές φίλοι και εταίροι μας έχουν άλλα σοβαρότερα δικά τους ζητήματα να ασχοληθούν – και κυρίως δεν μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση. Όχι λό­γω ανικανότητας ή έλλειψης αποφασιστικότητας. Απλά, λόγω αδυναμίας…

Τι απομένει λοιπόν; Το είπε πρόσφατα στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Διαφορετικά δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εταίρων, αλλά διευθετήσεις υποταγής».

Σ’ εκείνη την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσθέσει επί­σης ότι «η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτη­των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαι­ολογία. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοι­βή και δικαίωση».

Έχουμε την εντύπωση ότι και ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως κανείς σ’ αυτόν τον κόσμο δεν προσφέρει «ανταμοιβή και δι­καίωση» σε κάποιον που δεν είναι σε θέση να τη διεκδικήσει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00