search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:22
MENU CLOSE

Μαύρος καπνός για το ΕΣΡ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1939
20-10-2016
22.10.2016 03:00
esr_1-1.jpg

 

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης για τη σύσταση του Pαδιοτηλεοπτικού

Η συγκρότησή του θυμίζει το γεφύρι της Άρτας, αφού ο θρύλος το λέει ξεκάθαρα: «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν». Ο λόγος για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το γνωστό ΕΣΡ, που δεν λέει να… στεριώσει. Με φόντο την τροπολογία για το «μαύρο» και την προσπάθεια συγκρότησής του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την Τετάρτη, είχε ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας από την αρχή. 
 
Μια άλλη παράμετρος της πολιτικής μάχης είναι και τα όσα έχει να διαχειριστεί η Δικαιοσύνη, η οποία δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της. Κάπου ανάμεσα σε σκάνδαλα με «ροζ» αποχρώσεις, σε παρακολουθήσεις, σε «καρφιά» και ασθένειες, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εξετάσει τελικά το πόσο είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με την επόμενη διάσκεψη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα. 
 
Χωρίς να βγει «λευκός καπνός», όπως αναμενόταν άλλωστε, έληξε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χθες το μεσημέρι. Να αναβληθεί η ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ μέχρι να υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. «Η μη ύπαρξη ΕΣΡ είναι θεσμική αναπηρία, ωστόσο η διαδικασία πρέπει να αναβληθεί έως ότου υπάρξει απόφαση στο ΣτΕ για να γίνει η συνεννόηση σε ένα πιο βατό πεδίο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης. 
 
«Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να υπάρξει οποιαδήποτε παράταση στο όνομα ότι υπάρχει εκκρεμότητα στη δικαστική της πτυχή, η οποία θα καθορίσει το κλίμα και την απόφαση των κομμάτων πάνω στο ζήτημα που και το Σύνταγμα ορίζει ως υποχρέωση των κομμάτων να επιλέξουν το ΕΣΡ», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. Σημείωσε μάλιστα πως «πρέπει να διευκολύνουμε τους δικαστές, το πολιτικό σύστημα προχωρά και αναμένει, και να μην τους επιβαρύνουμε με τις δικές μας αποφάσεις. Η πρότασή μας άλλωστε υπερβαίνει το κριτήριο της πλειοψηφίας» και η Διάσκεψη των Προέδρων προχώρησε κατά πλειοψηφία στην ψηφοφορία. 
 
Η ψηφοφορία
Κατά την ψηφοφορία, λοιπόν, 12 μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ) στην πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης, τέσσερα ψήφισαν «όχι» (Ν.Δ. και Χ.Α.), επτά δήλωσαν «παρών» (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) και ένα απουσίαζε. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας, δεν παρέστη στη συνεδρίαση, καθώς θεωρούσε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της Ν.Δ. για αναβολή της συνεδρίασης, ωστόσο φέρεται να του ξεκαθάρισε ότι δεν διαφωνεί με τη θέση του κόμματος. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ περιλάμβανε για τη θέση του προέδρου τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για τη θέση του αντιπροέδρου τον καθηγητή Γιώργο Πλειό. Ως μέλος, διανύει θητεία η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών προτάθηκαν ο καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης, η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου, η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά, η διδάκτωρ Αγγελική Σγώρα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες Κωνσταντίνος Τσακίρης. 
 
Και η Ν.Δ.; Ο επιμελής αναγνώστης του «Π» θα αναρωτηθεί εύλογα ποια ήταν η θέση που κράτησε η «γαλάζια» παράταξη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκπρόσωποί της εμφανίστηκαν πιο μετριοπαθείς από όσο παρουσιάστηκε, ακριβώς την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια. «Η πρόταση θα μπορούσε να τύχει ευρύτερης αποδοχής και ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, όμως την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας έκανε ό,τι έκανε με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές», ήταν τα λόγια του βουλευτή της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. 
 
Επίθεση
Την ίδια ακριβώς στιγμή, εντός της Ολομέλειας, ο «γαλάζιος» πρόεδρος επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» (!), ενώ είχε προηγηθεί η έντονη φημολογία ότι χθες θα μιλούσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και έτσι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έτρεξε» να (τον) προλάβει. Μόνο που ο Τσίπρας τελικά επέλεξε να μην απευθυνθεί στο Σώμα. 
 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» που παραπέμπουν σε «παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου» και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επαναφέρει την τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών. «Δεν φαντάζομαι, μέσα στα αδιέξοδά σας, να διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει», υποστήριξε ο Μητσοτάκης σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Μια εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία ερχόταν σε «κόντρα», γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, με το πρόσωπο που επέδειξαν τα στελέχη της Ν.Δ. στη Διάσκεψη των Προέδρων. 
 
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων», είπε ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η υποχρέωσή σας να συμβάλλετε στη νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ και στη λειτουργία του, δεν είναι υπό αίρεση κι ούτε μπορεί να μπαίνει υπό όρους», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος προς το «γαλάζιο» στρατόπεδο, υπογραμμίζοντας πως «ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες αρμοδιότητες για το ΕΣΡ, επιλέξατε συνειδητά να τον υπονομεύσετε και τώρα πληρώνετε τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών». 
 
Από εδώ και πέρα όλοι αναμένουν την επόμενη κίνηση που θα κάνει στη σκακιέρα η κυβέρνηση και κυρίως το αν και το πότε θα επανέλθει η τροπολογία Παππά, που έβαλε «φωτιά στα τόπια» αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. «Είναι θέμα της κυβέρνησης», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων… 
 
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε από τον Νίκο Παππά και αποσύρθηκε έπειτα από διαβούλευση με τον Νίκο Βούτση, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, προέβλεπε το «άνοιγμα» της διαδικασίας διακοπής παροχής σήματος στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν απέκτησαν άδεια πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για την οριστική χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:21