search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:37
MENU CLOSE

Τσίπρας: Στόχος μας η ανάπτυξη μέχρι το 2019 – Τι είπε με Μέρκελ και Ολάντ

21.10.2016 09:21
Τσίπρας: Στόχος μας η ανάπτυξη μέχρι το 2019 - Τι είπε με Μέρκελ και Ολάντ - Media
 
Στις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και την Τερέζα Μέι, αλλά και τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου. Η ατζέντα των διμερών συζητήσεων (πλην αυτής με την Τερέζα Μέι που αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό) συμπεριλάμβανε το χρέος, το προσφυγικό και το κυπριακό.
 
Σε ό,τι αφορά το χρέος ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έθεσε στους συνομιλητές του την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, καθώς η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. Μετά από χρόνια, σημείωσε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα παρουσιάζει θετικές επιδόσεις στην οικονομία και πετυχαίνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά έχει ανάγκη και δικαιούται  ένα ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, κάτι που δε μπορεί να δοθεί όσο υπάρχουν διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις. Η ρύθμιση του χρέους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα βοηθήσουν η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το επόμενο κιόλας έτος.
 
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συνομιλητές του κατανόησαν αυτή την ανάγκη και πρόσθεσε πώς «κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις» ενόψει μάλιστα μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Εκτίμησε ότι είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου (σ.σ. στις 5 Δεκεμβρίου) να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και αποφάσεις ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που όπως είπε, «πιστεύω ότι είναι αυτό που περιμένει η επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει ότι η αβεβαιότητα βρίσκεται πίσω και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τις μέρες της κρίσης και προχωράει μπροστά.
 
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση ως το τέλος του χρόνου, δεν αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση αλλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε σημαίνει την προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές έτσι ώστε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην είναι διαρκώς αναγκασμένες να δίνουν διαρκώς χρήματα.
 
Και αναρωτήθηκε ποια θα είναι η στάση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, όποια κι αν είναι αυτή.  «Δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, αφορά την Ελλάδα είναι εθνικός στόχος και μ’ αυτή την προσέγγιση πρέπει να το δούμε όλοι» κατέληξε.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο.
 
Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.
 
Για το προσφυγικό: Αποτυπώνεται ο πυρήνας των ελληνικών θέσεων
 
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για μια ακόμη φορά έγινε σαφής η αντίθεση εντός της Ένωσης. Από τη μια έχουμε τις χώρες εκείνες που είναι προσηλωμένες στις κοινές μας αρχές  -στις αρχές της αλληλεγγύης και του δίκαιου διαμερισμού της ευθύνης- και σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των «αποκλεισμών» και των «τειχών», είπε ο κ. Τσίπρας.
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές στη Σύνοδο Κορυφής, πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αρχή που θα εφαρμόζεται «κατ’ επιλογή» ή «αλά καρτ». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό και προσπαθεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
 
Τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει οι συμφωνίες να τηρούνται από όλες τις πλευρές. «Δεν μπορούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν δήθεν ευέλικτα την έννοια της αλληλεγγύης. Αυτό για εμάς είναι ένα πρόσχημα να μην ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Για εμάς η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αποτελεσματική», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 
Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις για τη στελέχωση και στήριξη της Ελλάδας και τη μετεγκατάσταση αποτυπώνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών στήριξε τον πυρήνα των απόψεων της ελληνικής πλευράς.  Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής μιλά για «ολοκληρωμένη» προσέγγιση στο προσφυγικό και μια πολιτική που προτάσσει τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε επίσης, ότι το ζήτημα είναι η αντικατάσταση των παράνομων ροών από νόμιμες ροές και όχι να σφραγιστεί η ΕΕ από ροές, σύμφωνα με την αντίληψη κάποιων.
 
Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία τήρησής της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων με την Τουρκία, τηρώντας τις δικές της υποχρεώσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την Κύπρο».
 
Τι συζητήθηκε με Ολάντ-Μέρκελ
 
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι συζητήθηκαν το προσφυγικό, το Κυπριακό και η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το προσφυγικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία. Όσον αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Δεύτερον, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό

«Αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό».

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει το δείπνο εργασίας, με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και το Brexit στο «μενού» των ευρωπαίων ηγετών.

 Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχοι με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δε δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

 Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Τσίπρας στο France 24 : Να τηρήσουν οι πιστωτές τις υποσχέσεις τους για το χρέος 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, απαντώντας στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η «ριζοσπαστική Αριστερά συνεχίζει να ασκεί πολιτική λιτότητας», σημείωσε: «Το 2015 δώσαμε μία μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και ταυτόχρονα για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, για να αλλάξει κατεύθυνση. Η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα».

«Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία, λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε, την ίδια στιγμή, να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή εγγυήσεων, μέχρι τώρα, συγκεκριμένα από τη Γερμανία, για ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Συνήθως, τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας, και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται εν μέσω των παράλληλων κρίσεων, χρέους και μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μία προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία».

Στην ερώτηση «πώς απαντά σε εκείνους που εκτιμούν ότι «έχετε προδώσει τα ιδανικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», ενώ και η δημοτικότητά σας έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις», μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Για μας η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μάς οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους».

«Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές είναι «μία δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μία απαραίτητη συμφωνία, υποχρεωτική θα έλεγα» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός «συνεχίζουν να κάνει τα πάντα για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι «πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υποστήριξε ότι «οι χώρες που δεν δέχονται να μοιραστούν τα βάρη, θα πρέπει να έχουν κυρώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής. Αλλιώς, θα έχουμε μία ΕΕ α λα καρτ, όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και η κατανομή των ευθυνών δεν θα ισχύουν. Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στη de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε», απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την πολεμική που έχει αναπτυχθεί με αφορμή το βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων. Όπως υπογράμμισε, το σχέδιο απέτυχε «κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άγγελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο». «Θα ήθελα να πω με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μία μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ, όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ, γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη», επεσήμανε.

Ακίμη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, «ειδικότερα με τη σοσιαλδημοκρατική έννοια», τονίζοντας ότι «σήμερα ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα».

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κυρίως οι ηγέτες των 27, χωρίς να χρονοτριβούν. Δεν είναι η άποψή μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε και να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βρετανικός λαός έκανε μία επιλογή που είναι σεβαστή. Αυτή η επιλογή, όμως, έχει και συνέπειες», κατέληξε ο πρωθυπουργός..

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15