search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:32
MENU CLOSE

Έκλεισαν τα θέματα του Ταμείου και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς του ιδιώτες- Την Κυριακή αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις της β’ αξιολόγησης

21.10.2016 11:26
Έκλεισαν τα θέματα του Ταμείου και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς του ιδιώτες- Την Κυριακή αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις της β’ αξιολόγησης - Media

 

 

Φαίνεται να εγκρίνεται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον ESM  για την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, η εκταμίευση της υποδόσης των 1,7 δισ ευρώ. Οι θεσμοί – πλην της Ντέλιας Βελκουλέσκου που πιθανόν να έρθει στην Αθήνα αύριο – τελικά τα βρήκαν με τον Τσακαλώτο , σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠ.ΟΙΚ. .   Συμφωνήσαν στο θέμα του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων αλλά και για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς στους ιδιώτες!!!

Μέχρι το τέλος του 2016 σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από ελληνικής πλευράς ότι θα τελειώσει η διαδικασία για το διορισμό ΔΣ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα προσλάβει διεθνή σύμβουλο από την αγορά για να προετοιμάσει διεθνή προκήρυξη για τη στελέχωση του ΔΣ. Όπως σημείωναν μάλιστα ο σύμβουλος θα συμβάλει και στην επιλογή των μελών του ΔΣ από τη short list των υποψηφίων που θα σχηματιστεί.

Πάντως σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη συνάντηση με θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με:

– Τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας. 
– Τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου».

Όπως και να έχει πάντως  τις επόμενες μέρες θα  ξεκινήσουν οι συζητήσεις για  το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρ’ ότι προς το παρόν φαίνεται ότι είναι στον αέρα ακόμα η απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα εμπόδια για τις συζητήσεις αυτές ήταν η αβεβαιότητα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Εως και  τις 27 του μηνός, θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα προλάβει η κυβέρνηση να κλείσει μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το αργότερο και την β΄αξιολόγηση, οδηγώντας μετά την συζήτηση στη λύση για το χρέος και το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό Μνημόνιο.

Τα «όργανα» βέβαια ήδη ξεκίνησαν βάζοντας τρικλοποδιά στην όλη προσπάθεια. Ήδη ο Μάριο Ντράγκι έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες, χαρακτηρίζοντας «πολύ πρόωρη» κάθε συζήτηση για ελάφρυνση χρέους, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ «ψαλίδιζε» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ, αντί 0,7% που προέβλεπε πριν δυο βδομάδες το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Την Κυριακή πάντως που θα ξεκινήσει η β΄αξιολόγηση θα συζητηθούν και όλες οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά σε συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:31