search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:37
MENU CLOSE

Καυγάδες στη σχέση; Έξι μυστικά για να παραμένει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο, ενώ… τσακώνεται

22.10.2016 15:37
Καυγάδες στη σχέση; Έξι μυστικά για να παραμένει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο, ενώ... τσακώνεται  - Media

 

Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται, όμως υπάρχει τρόπος για να αποφεύγονται οριστικές ρήξεις και να παραμένει ευτυχισμένο.

Σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές οι τσακωμοί των ευτυχισμένων ζευγαριών είναι… διαφορετικοί.

Υπάρχουν, μάλιστα, οκτώ μυστικά, που συστήνουν οι ειδικοί, ώστε οι καυγάδες σε μια σχέση να μην έχουν σαν συνέπεια τον χωρισμό.

1. Οι τσακωμοί δεν πρέπει πάντα να αποφεύγονται: Είναι αδύνατον ένα ζευγάρι που μένει μαζί για χρόνια να μην τσακωθεί. Συχνά θα βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις ή διλήμματα. Οι σύντροφοι δεν πρέπει να αποφεύγουν τις συζητήσεις, κι ας εμπεριέχουν ρίσκο κόντρας. Ζητήματα σοβαρά πρέπει να λύνονται το συντομότερο δυνατό, πριν εξελιχθούν σε διαχρονικό βάρος για τη σχέση και να διογκώνονται με τον καιρό. 

2. Υπάρχει… τακτική και στον τσακωμό

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει ο “δίκαιος τσακωμός”, που έχει τελειοποιηθεί από ευτυχισμένα ζευγάρια. Οι συζητήσεις ξεκινάνε σε ήπιους τόνους κι όταν ο ένας φορτίζεται, ο άλλος σύντροφος φροντίζει να τον αποφορτίζει. Μάλιστα, ο ένας φροντίζει να μην διακόπτει τον άλλον, να τον ακούει και αποφεύγει τον σκληρό τρόπο κόντρας. Έτσι η συζήτηση εξελίσσεται σχετικά ομαλά και συνήθως καταλήγει κάπου.

3. Απαγορεύονται οι βρισιές

Χρειάζεται τέχνη για να αποφύγει ένα ζευγάρι σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως βρισιές και λόγια υποτιμητικά που μπορούν να πληγώσουν το έτερον ήμισυ. Τέτοιες “πληγές” δεν σβήνουν εύκολα όταν οι σχέσεις των δυο αποκατασταθούν. Ο “βρώμικος καυγάς” πρέπει να αποφεύγεται.

4. Η ηρεμία

Αυτοί που ξέρουν να τσακώνονται, γνωρίζουν και πως να ισορροπούν συναισθηματικά. Η ηρεμία μπορεί να επέλθει με ένα “διάλειμμα”. Είτε κάποιων λεπτών, είτε αφήνοντας τις εκκρεμότητες της κόντρας για την επόμενη ή τις επόμενες μέρες. Ως τότε δεν “καίγεται” η σχέση και δίνεται η ευκαιρία και στους δυο να ηρεμήσουν για να βρούνε ευκολότερα λύση στα προβλήματά τους.

5. Υπάρχουν κανόνες στον καυγά

Επειδή μερικές φορές ο καυγάς δεν γίνεται να αποφευχθεί, το ζευγάρι φροντίζει να μαθαίνει από τα λάθη του. Έτσι, όταν ηρεμήσει η κατάσταση, ορίζει κανόνες για τον… επόμενο καυγά. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό είναι ένα συστατικό των ευτυχισμένων ζευγαριών. Στόχος των… κανόνων είναι την επόμενη φορά να μην χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, έχοντας κατανοήσει και οι δυο πλευρές τι ενοχλεί η μια την άλλη πάνω στον τσακωμό, όπως π.χ. “δεν θα διακόπτουμε ο ένας τον άλλον”, και να μην υπάρξουν ακρότητες.

6. Πάνω απ’ όλα η ομάδα

Όσο έντονοι κι αν είναι οι τσακωμοί, τα υγιή ζευγάρια φροντίζουν να μην ξεχνάνε ότι είναι “ένα”. Συνεπώς, αποφεύγουν να στραφούν ο ένας κατά του άλλου σε βαθμό… ανεπανόρθωτο στο διάστημα των θερμών επεισοδίων. Όσο θυμωμένοι κι αν είναι για κάποιες στιγμές, γνωρίζουν ότι και την επόμενη μέρα θα είναι μαζί, συνεπώς δεν πρέπει να υπάρξει κάποια “μόνιμη ζημιά”.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:34