search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:34
MENU CLOSE

Διαφωνία Κατρούγκαλου- θεσμών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις-Σκληρή στάση για τα εργασιακά

25.10.2016 12:15
Κατρούγκαλος: O ΕΦΚΑ θα αναπροσαρμοστεί αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ - Media

 

Δύσκολες θα είναι οι συνομιλίες που διεξάγονται με τους θεσμούς για τα εργασικά, καθώς έχει απορριφθεί εξαρχής η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. 
Ωστόσο και μεταξύ τους οι εργοδοτικοί φορείς τηρούν διαφορετική στάση, παρά το κοινό κείμενο που είχαν υπογράψει. Για παράδειγμα, υπέρ της αύξησης του ποσοστού ομαδικών απολύσεων τάχθηκε η ΕΣΕΕ.
Συγκεκριμένα, τόσο κατά τη διερευνητική συνάντηση που είχε ο Γ.Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή, όσο και κατά τη συνάντηση που είχαν οι δανειστές με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ τη Δευτέρα, έγινε ξεκάθαρο ότι απορρίπτουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όπως είπαν, με το παλαιό σύστημα οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τα σημερινά ελλείμματα. «Αυξάνονταν γρηγορότερα και από της Γερμανίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έθεσαν θέμα για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει κριθεί από το ΣτΕ. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκαν «ανοιχτοί» στην πρόταση της Επιτροπής Σοφών για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικακή διάκριση.

Την πρόταση για υπο-κατώτατο μισθό έχει απορρίψει, πάντως, η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα των κατώτατων μισθών και των ομαδικών απολύσεων.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με διαφορετικές γραμμές σε σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή/ και σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας και πρόσθεσε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη, βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Επιπλέον, ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ ζήτησε να μην υπερισχύουν οι κλαδιές συμβάσεις και να μην αλλάξει ο τρόπος ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Αντίθετα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ των κλαδικών συμβάσεων.

Σήμερα, Τρίτη και αύριο οι διεργασίες για το εργασιακό συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:34