search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:45
MENU CLOSE

Πιέσεις από Κομισιόν για «συμμόρφωση» στους προϋπολογισμούς Ιταλίας κι άλλων πέντε κρατών – Στην αντεπίθεση με απειλή βέτο ο Ρέντσι με το προσφυγικό

25.10.2016 19:38
Πιέσεις από Κομισιόν για «συμμόρφωση» στους προϋπολογισμούς Ιταλίας κι άλλων πέντε κρατών - Στην αντεπίθεση με απειλή βέτο ο Ρέντσι με το προσφυγικό - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση της Ιταλίας να εξηγήσει γιατί το λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμά της αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, και γιατί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο που υποσχόταν η Ρώμη τον Μάιο.

Η επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν εντάσσεται στις ευθύνες της να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης και να αποφαίνεται εάν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να μειώνει το διαρθρωτικό έλλειμμά της –από το οποίο εξαιρούνται τυχόν εφάπαξ δαπάνες και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου– κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ωσότου επιτύχει ισοσκέλιση ή πλεόνασμα.

Όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 το διαρθρωτικό έλλειμμα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ στο 1,6%, αντί να μειωθεί κατά 0,6% στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούλιο.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της Ιταλίας υποσχόταν σε επιστολή της προς την Κομισιόν ότι το ονομαστικό της έλλειμμα το 2017 θα ανερχόταν στο 1,8% από 2,4% που αναμένεται να καταγράψει φέτος. Οι προβλέψεις του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως κάνουν λόγο περί ενός ελλείμματος 2,3%.

«Θα επιθυμούσαμε να δοθούν εξηγήσεις για αυτή την αναθεώρηση των στόχων και το σημαντικό κενό που προκύπτει όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει την άνοιξη», αναφέρεται στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν, η οποία έστειλε επίσης επιστολές με τις οποίες ζητεί διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς τους στις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας, διαβεβαιώνει πως αντιλαμβάνεται την έκτακτη φύση των δαπανών που αναγκάστηκε να κάνει η Ρώμη εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών και των μεταναστευτικών ροών, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες.

 Στην αντεπίθεση ο Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει άλλη μία χρονιά με τις ίδιες αφίξεις προσφύγων, καλώντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα σε αυτό το ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στη RAI, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε τον απειλή να ασκήσει βέτο στην εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ προς χώρες που αρνούνται να βοηθήσουν την Ιταλία και την Ελλάδα, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει άλλον ένα χρόνο σαν τον φετινό», είπε ο Ρέντσι στη μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης. Πρόσθεσε ότι οι προσφυγικές ροές θα πρέπει να έχουν περιοριστεί έως τον Μάρτιο, χωρίς να αναφέρει τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, η ιταλική ακτοφυλακή συντόνισε πάνω από 6.000 διασώσεις, ενώ οι αφίξεις προσφύγων έως τώρα φέτος φτάνουν τις 155.000, όσο συνολικά το 2015, αναφέρει το Reuters.

Επανειλημμένα, ο Ρέντσι έχει καταγγείλει την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, ενώ η Ιταλία αναμένει την έγκριση της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει περίπου 3,9 δισ. ευρώ σε δαπάνες για τους πρόσφυγες το 2017. Ο Ιταλός πρωθυπουργός απέρριψε τις επικρίσεις της Κομισιόν για το θέμα.

«Αντί να ανοίγουν τα στόματά τους, πρέπει να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:44