search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:59
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρία του ΣτΕ για το νόμο Παππά – Τι αναμένει η κυβέρνηση και ποια γραμμή έχει χαράξει

26.10.2016 09:03
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρία του ΣτΕ για το νόμο Παππά – Τι αναμένει η κυβέρνηση και ποια γραμμή έχει χαράξει - Media

 

Σε εξέλιξη από περίπου τις 5:30 το απόγευμα είναι η κρίσιμη συνεδρία της ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Στη συνεδρία αυτή είναι στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό και το στενό του επιτελείο να έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο.  Να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να αναμένει πως η σημερινή κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ θα είναι και η τελευταία, εν ολίγοις ότι σήμερα είναι η μέρα της κρίσης για το νόμο Παππά και κατ’ επέκταση για τον διαγωνισμό.

Εκτιμάται ότι δύσκολα ο νόμος θα κριθεί συνταγματικός κι άλλο τόσο δύσκολο είναι να κριθεί συνολικά αντισυνταγματικός. Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού έχει εργαστεί για το πώς θα αντιδράσει στα πιθανά σενάρια ενστάσεων στο νόμο.

Τα βασικά ενδεχόμενα

Το χειρότερο σενάριο θεωρείται να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός ως προς τον αριθμό των αδειών, δηλαδή να κριθεί ότι ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις αντίκειται στο Σύνταγμα.

Ο νόμος Παππά μάλλον «πέφτει στα μαλακά» αν οι δικαστές τον κρίνουν αντισυνταγματικό ως προς το ζήτημα των αρμοδιοτήτων επί της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες κατά το Σύνταγμα ανήκουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αλλά με τον νόμο πέρασαν στον υπουργό Επικρατείας.

Η δεύτερη αυτή περίπτωση θεωρείται πολιτικά διαχειρίσιμη διότι, όπως εκτιμάται, θα επικαλείται σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου περί «έκτακτων περιστάσεων»  ως «δικαιολογητικού λόγου για τη λήψη έκτακτων μέτρων», δηλαδή η αδυναμία συγκρότησης ΕΣΡ επέχει θέση «ελαφρυντικού» για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον υπουργό. Το κυριότερο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταφέρουν δικαστικοί κύκλοι στο δικαστικό ρεπορτάζ, θα γίνεται λόγος για την ανάγκη άμεσης συγκρότησης του ΕΣΡ και θα δίνεται μια χρονική παράταση λίγων μηνών – στρέφοντας την πίεση και προς την αντιπολίτευση – ενώ επιπλέον η συζήτηση δεν προχωρά στο θέμα του αριθμού των αδειών.

«Ναι» σε νέο νόμο, «όχι» σε εκλογές, αν κι εφόσον…

Τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη έδωσαν τον τόνο του πως θα κινηθούν:

Καταρχάς ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποσυνδέσει πλήρως το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός : «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός». Και το πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι το διακύβευμα «δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία  έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας». Όπερ μεθερμηνευόμενον , όποιος ζητά εκλογές για τα κανάλια θέτει τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από την Πολιτεία.

Κοινώς, «πάμε σε άλλο νόμο» αν αυτός κριθεί αντισυνταγματικός είναι η γραμμή που εδώ και μέρες έχει χαράξει το Μαξίμου και μεταφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε χθες ανοιχτό και το ενδεχόμενο των διορθώσεων στο νόμο, ανάλογα με την απόφαση. Σε περίπτωση δε που η αντισυνταγματικότητα αφορά τον αριθμό των αδειών η γραμμή είναι «επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς» (όλοι νόμιμοι) και «επιστρέφουμε τα χρήματα στους υπερθεματιστές». Τη γραμμή αυτή διατύπωσαν από την περασμένη Τετάρτη οι Παππάς και Κρέτσος αφότου το ΣτΕ έκανε «παραδεκτά» τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών ανοίγοντας τον δρόμο για τη συζήτηση επί της αντισυνταγματικότητας.

Ευθύνες σε Κυριάκο, κάλυψη σε Παππά

Επίσης ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΕ την Κυριακή επιχείρησε να καταδείξει ότι για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό ευθύνεται η ίδια η ΝΔ η οποία δεν συναίνεσε στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, συμβάλλοντας στη δημιουργία θεσμικού κενού το οποίο έπρεπε να καλυφθεί. Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε το στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει το δικαιολογητικό επιχείρημα στο ΣτΕ, σε περίπτωση που υπάρξει ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις αρμοδιότητες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη ομιλία του υπονόησε ότι είχε πάρει θετικό σήμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ από την προηγούμενη ηγεσία (Β. Μειμαράκη) αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης  «από την πρώτη στιγμή της εκλογής του φρόντισε να αλλάξει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχίζοντας στην πραγματικότητα από τις πρώτες μέρες  να ξεπληρώνει τα γραμμάτια της εκλογής του».

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αποσείσει το βάρος της αποκλειστικής ευθύνης από τον υπουργό του Νίκο Παππά λέγοντας ότι «λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους  όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο αρμόδιος υπουργός, ενώ η αλήθεια είναι ότι αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27