search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:02
MENU CLOSE

Μπουτάρης: Δε με νοιάζει αν ο Κεμάλ ήταν σφαγέας, έχει αλλάξει η αντίληψη για τους Τούρκους

26.10.2016 13:59
Με τον Μέγα Σταυρό της Γερμανίας παρασημοφορήθηκε ο Γ. Μπουτάρης - Media
 
Την ανάγκη αλληλοκατανόησης μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη δημιουργία ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει τη συμπρωτεύουσα με τη Σμύρνη.
 
Ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος μίλησε στην Hürriyet Daily News, υπογράμμισε τις προοπτικές αύξησης του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη από Τουρκία, σημειώνοντας ότι πέρσι στις 10 Νοεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, περίπου 5.000 Τούρκοι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισκεφθούν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.
 
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης είπε ότι η πόλη «έχει το προνόμιο να είναι η γενέθλια πόλη του Κεμάλ. Για τους Έλληνες έχουμε δημιουργήσει ένα μύθο, ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένας σφαγέας. Τώρα, αυτό που λέω στους πολίτες είναι ότι δεν με νοιάζει αν ο Κεμάλ ήταν δολοφόνος ή όχι. Δεν με νοιάζει αν ήταν καλός ή κακός. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι εμείς οι Έλληνες επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επισκεπτόμαστε τη Σμύρνη, την Σαμψούντα, την Τραπεζούντα και αποτείνουμε φόρο τιμής στη γη των προγόνων μας. Οι Τούρκοι αισθάνονται το ίδιο για τον Κεμάλ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας. Επιθυμούν να επισκεφθούν τη γενέθλια πόλη του και εγώ θα τους δώσω τη δυνατότητα. Και μόλις έλθουν, οι Έλληνες θα δουν ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και ότι δεν είμαστε σε πόλεμο».
 
Κατέληξε, δε, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρέπει να δείξουν αλληλοκατανόηση. Θα ζήσουμε μαζί για πάντα. Πρέπει λοιπόν να ζήσουμε σα γείτονες και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10