search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:31
MENU CLOSE

Στη φάκα της ΓΓΔΕ πιάστηκαν ακόμη και πεντάστερα ξενοδοχεία

26.10.2016 15:49
Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (λίστα ΚΑΔ) - Media

 

Στη φάκα της ΓΓΔΕ πιάστηκαν ακόμη και πεντάστερα ξενοδοχεία για φοροδιαφυγή που αγγίζει ως και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από ένα κατάλυμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι είχαν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρότι τα καταλύματα εμφάνιζαν πληρότητα 90% και όλα αυτά μόνο κατά το μήνα Ιούλιο.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπήκαν σε συνολικά 2.123 ξενοδοχεία κι επιχειρήσεις ενοικίασης δωματίων κι αφορούσε την καλοκαιρινή περίοδο. Από αυτές, 901 τηρούν διπλογραφικά βιβλία, 1.180 τηρούν απλογραφικά βιβλία, ενώ διαπιστώθηκε ότι 42 επιχειρήσεις δεν εμφάνισαν καθόλου βιβλία για την Εφορία.

Η ΓΓΔΕ εφάρμοσε ένα σύστημα νέων ελέγχων , όπου προηγουμένως οι υπηρεσίες είχαν ζητήσει και λάβει από το Υπουργείο Τουρισμού τη λίστα των καταλυμάτων ανά την επικράτεια, Η λίστα περιλαμβάνει 2.123 επιχειρήσεων, εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αμέσως μετά οι επιθεωρητές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προχώρησαν σε τηλεφωνική ή επιτόπια  έρευνα ή κατεγράφαν τις πληρότητες των καταλυμάτων, όπως προέκυψαν από τις ιστοσελίδες τους ή εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων, όποτε και κατάφεραν να συγκρίνουν τους τζίρους που εμφάνιζαν οι επιχειρήσεις και την πληρότητα των καταλυμάτων . Αμέσως μετά μπόρεσαν να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις ΑΦΜ και άλλων δεδομένων που είχε στην διάθεση της η ΓΓΔΕ όπου και διαπίστωσαν το όργιο φοροδιαφυγής.

Για τις 901 επιχειρήσεις με διπλογραφικά στοιχεία διαπιστώθηκε ότι:

– 53 δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις

– 64 εμφάνιζαν αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ

– 384 εμφάνιζαν αποκλίσεις ως 100.000 ευρώ

Οι έλεγχοι αφορούσαν τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, από τη Χαλκιδική ως Σύβοτα κι απο Μύκονο Σαντορίνη και Ρόδο ως την Κρήτη, ενώ ανάλογο σύστημα θα «τρέξει» για τους επόμενους μήνες σε ότι αφορά τον χειμερινό τουρισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή «στόχος της όλης «επιχείρησης» και της κοινοποίησης της μέσω των ΜΜΕ, «είναι να δείξουμε στους υπόχρεους ότι τους παρακολουθούμε και περιμένουμε να μας δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει να δηλώσουν».

Ο Γιώργος Πιτσιλής απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις υπογράμμισε «δηλώστε, γιατί σας περιμένουμε» και υπενθύμισε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις λήγει στις 31 Οκτωβρίου, ενώ για τις υπόλοιπες υπάρχει πάντα η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΓΔΕ επεσήμαναν ότι έλεγχοι θα επεκταθούν στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb και ότι δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ για να υπάρξει καλύτερη εικόνα του κλάδου. 

Οι έλεγχοι πάντως με βάση τη νέα αυτή  μεθοδολογία της ανάλυσης κινδύνου θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, τα εστιατόριά, τις ασφαλιστικές εταιρείες, κ.λπ. Σε όλες τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα κάθε κλάδου από μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και ιδιωτικές εταιρείες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10