search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:18
MENU CLOSE

Στα χέρια του Τσίπρα όλες οι απαντήσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1940
27-10-2016
27.10.2016 03:00
misthoulini.jpg

 

Υπόθεση λίγων ακόμη ημερών είναι θεωρητικά ο ανασχημα­τισμός, με τον «συναγερμό» να επανέρχεται άμα τη επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατί­ας Προκόπη Παυλόπουλου α­πό τη Θεσσαλονίκη, την Παρα­σκευή, μετά την ολοκλήρωση των εορτασμών του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου και της επετείου της 28ης Οκτω­βρίου.

Πάντως, απαντήσεις σχετικά με το ακριβές τάιμινγκ, το εύρος του ανασχηματισμού και το πόσο θα ανακατέψει την τράπουλα,  κα­τά πόσο θα «πειράξει» τη δομή των υπουρ­γείων και τα πρόσωπα του νέου κυβερνητικού σχήματος, αν θα παίξει κυρίως με «δευτερεύ­οντα» υπουργεία προκειμένου να δώσει εικόνα αναδιάταξης, αν θα υπηρετήσει τις ισορροπίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. φαίνεται να έ­χει μόνο ο πρωθυπουργός. Στενοί του συνεργά­τες δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη συνολική ει­κόνα αυτού που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, δείχνοντας τις προηγούμενες μέρες πως έθετε ως προτεραιότητα την απόφαση του ΣτΕ. Πη­γές του Μαξίμου εκτιμούσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι δεν υπάρχει ανασχηματισμός την τρέχουσα εβδομάδα ή ότι δεν βρίσκεται σε τελική φάση, άρα δεν είναι τόσο κοντά όσο ει­κάζεται, ωστόσο κανείς δεν αποκλείει τίποτα. Η φράση που κλείνει κάθε συζή­τηση είναι ότι ο χρόνος και το πλαί­σιο του ανασχηματισμού είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, καταγράφονται κάποια δεδομένα που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» μερικές από τις πτυχές του ανασχηματισμού.

1 Καταρχάς είναι μια εκκρεμότητα που θέ­τει σε αναμονή την αγορά και την οικονομία και επιδρά στη λειτουργία των υπουργείων που μοιραία κατεβάζουν ρυθμούς. Ταυτόχρονα, αν κι εφόσον στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι πράγματι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη τη διαπραγμά­τευση και το όριο που ο ίδιος έχει θέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης (και ταυτόχρονα της ρύθμισης του χρέους) στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Οι νέοι υπουργοί που θα βρεθούν σε κρίσιμα πόστα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα τους χαρτο­φυλάκια, κάτι που απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Κοινώς, δύσκολα μπορεί να καθυ­στερήσει περαιτέρω, αν και, όπως είπαμε, το πλήρες παζλ γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός.

2 Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι στα υπουργεία πρώτης γραμμής τοποθετού­νται πρόσωπα με κριτήριο το αν μπορούν να υ­πηρετήσουν την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και την εξελισσόμενη διαπραγ­μάτευση για τη β’ αξιολόγηση.

3 Δεδομένο θεωρείται ότι ο υπουργός Οι­κονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μένει αμετακίνητος διότι έχει κερδίσει την εμπιστο­σύνη των δανειστών, ενώ «χημεία» με τους δα­νειστές έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώρ­γος Χουλιαράκης.

 Κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί, φαίνεται να δημιουργείται στο υπουργείο Ενέρ­γειας και Περιβάλλοντος, καθώς μπορεί να απο­καταστάθηκε κάπως η σχέση Τσίπρα – Σκουρλέτη και να εκτονώθηκε η ένταση του τελευταί­ου διαστήματος, όμως δεν φαίνεται ο υπουρ­γός να παραμένει στο πόστο του, παρόλο που ο ίδιος την Κυριακή στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρική Επιτροπής ουσιαστικά δήλωνε «ή το Ενέργειας ή τίποτα», διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει για τρίτη φορά υπουργείο και προτιμά να παραμείνει βουλευτής «δίπλα στον λαό». Προς το παρόν μένει θολό το τι θα συμβεί με τον συγκεκριμένο υπουργό και αν θα βρεθεί κάποια άλλη θέση την οποία να μπορεί να απο­δεχτεί, αλλά δύσκολα μπορεί να παραμείνει στο Ενέργειας υπερασπιζόμενος την πολιτική που τον έφερε απέναντι στον πρωθυπουργό.

Χθες υπήρξαν και κάποια σενάρια που έφε­ραν το υπουργείο Ενέργειας να εντάσσεται σε μια «υπερδομή» που θα απαρτίζεται από χαρτο­φυλάκια που σχετίζονται με την ανάπτυξη, με ορισμένους να εκτιμούν ότι, αν συμβεί κάτι τέ­τοιο, είναι πιθανό επικεφαλής να αναλάβει ο Νί­κος Παππάς. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για με­τακίνηση του Νίκου Παππά στο Ανάπτυξης υ­πό την προϋπόθεση ότι θα είχε ολοκληρώσει το έργο του με την αδειοδότηση των καναλιών.

Πιθανότατα η τύχη του Νίκου Παππά να κα­θορίζεται και από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, οδηγώντας τον πρωθυπουργό στην ε­πιλογή να κρατήσει για λίγες ακόμη μέρες τον ανασχηματισμό στο συρτάρι.

Αν πάντως μετακινηθεί από το Μαξίμου και το υπουργείο Επικρατείας, το ερώτημα είναι ποιος θα πάρει τη σκυτάλη.

Να σημειωθεί πάντως ότι, παρόλο που διά­φοροι από την κυβέρνηση και το κόμμα, ακόμη και στελέχη κοντά στον Τσίπρα, ασκούν έντονη κριτική στον υπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα των αδειών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον «αδειάσει». Αυτό φάνηκε και στην Κεντρική Επιτροπή, που τον στήριξε δημόσια, λέγοντας ότι «η μάχη για τις άδειες είναι πάνω απ’ όλα μάχη για τη συνταγ­ματική νομιμότητα και το κράτος δικαίου, ε­πομένως δεν είναι μάχη μόνο ενός υπουργού, αλλά μιας παράταξης κι ολόκληρου του ελλη­νικού λαού».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

θεωρείται δύσκολο να μετακινηθεί, παρόλο που προκαλεί έντονη δυσφορία στο Μαξίμου, τόσο για τον τρόπο διοίκησης του υπουργείου όσο και για χειρισμούς του στην Εξωτερική Πο λιτική. Ωστόσο, η δυσκολία να βρεθεί αντικατα­στάτης και οι κρίσιμες συζητήσεις στο Κυπρια­κό φαίνεται να τον κρατούν στη θέση του. Αυτόνομο υπουργείο ακούγεται πως απο-κτά η Μεταναστευτική Πολιτική, δεδομέ­νης της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρί­σης. Αν αυτό το σενάριο ευοδωθεί, αναβαθμίζεται ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος πάντως σε προηγούμενη φάση είχε ακουστεί πως έχει κουραστεί κι επιθυμεί να φύγει.

Μετακινήσεις και μη…

Κατά τα λοιπά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να εκδηλώνει την επιθυμία είτε να παραμείνει στη θέση της εί­τε να μετακινηθεί στο Υγείας, ο υπουργός Παι­δείας Νίκος Φίλης επίσης δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο του. Ερωτήματα δημιουργούνται για πρόσωπα όπως ο υπουρ­γός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος, όπως και ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν προτάθη­κε για το Πολιτικό Συμβούλιο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προβαίνει σε δηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, ε­ρωτήματα υπάρχουν και για το αν θα «σπάσει» τελικά το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη με τον έ­ναν από τους δύο να παραμένει στο υπουργείο Υγείας. Αν τελικώς ο Πολάκης μετακινηθεί στο Εσωτερικών ή το Προστασίας του Πολίτη, ό­πως ακούγεται, μεταξύ των υποψηφίων για μετακίνηση στη θέση του θεωρείται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είχε θητεία στο υπουργείο κατά το παρελθόν και θα απο­τελεί νέα είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα, προ­ερχόμενη από τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα… κεντροαριστερά του κατά το πρόσφατο συνέδριο.

Μένει επίσης να επιβεβαιωθεί κατά πόσο ο Τσίπρας θα αξιοποιήσει στο κυβερνητικό σχή­μα στελέχη της νεότερης γενιάς των 35 – 40 (Τζανακόπουλος, Λιάκος, Καλογήρου κ.ά.) κατά το πρότυπο του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:18