search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:11
MENU CLOSE

Πεθαίνοντας στη Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1940
27-10-2016
30.10.2016 04:00
prosf_1-1.jpg

 

Υγρός τάφος για 3.670 ανθρώπους, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά

Σε εκατόμβη νεκρών έχει μετατραπεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η Μεσόγειος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (International Organisation of Migration – IOM).
 
Από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου 3.670 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Βόρεια Αφρική και τα παράλια της Μικράς Ασίας στην Ευρώπη.
Πεντακόσιες επιπλέον «χαμένες» ψυχές συγκριτικά με τους 3.175 ανθρώπους που χάθηκαν στα «αφιλόξενα νερά» της Μεσογείου το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ανάμεσα στα θύματα, εκατοντάδες παιδιά και βρέφη.
Οι περισσότεροι μετανάστες, με καταγωγή από χώρες της Κεντρικής Αφρικής, έχουν χαθεί σε ναυάγια που σημειώθηκαν στο Λιβυκό Πέλαγος, μετά την κατακόρυφη αύξηση που παρουσίασαν από τον περασμένο Μάρτιο οι αφίξεις στην Ιταλία (σ.σ.: οπότε και υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αλλά έκλεισαν και τα σύνορα της επονομαζόμενης «βαλκανικής οδού» από την Ελλάδα προς τη Β. Ευρώπη) και την αντίστοιχη μεγάλη μείωση στα «δρομολόγια» των διακινητών από τα τουρκικά παράλια. 
 
Νέες αφίξεις
Όμως, παρά τη γενικότερη εντύπωση σχετικά με την «ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος» προς τη χώρα μας από τον περασμένο Μάρτιο, τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκαλούν ανησυχία.
Οι νέες αφίξεις στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια το τελευταίο 20ήμερο (2 – 23 Οκτωβρίου) έφθασαν τις 2.228. Άγγιξε τους 170.000 ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας από τις αρχές του έτους. 
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και τις 31 Αυγούστου έχουν φτάσει συνολικά στην Ελλάδα 76.709 Σύροι, 39.916 Αφγανοί, 24.501 Ιρακινοί, 7.152 άτομα από το Πακιστάν και 4.788 από το Ιράν.
Όσο για την εικόνα που επικρατεί στα hotspots των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι για χρονικό διάστημα μεταξύ δύο έως και τεσσάρων μηνών σχεδόν 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μετά το διαφαινόμενο κλείσιμο του καταυλισμού στο Καλαί της Βόρειας Γαλλίας, η «νέα ζούγκλα» (σ.σ.: όπως αποκαλούσαν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης τη συγκεκριμένη παραγκούπολη, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών) κινδυνεύει να «μετεγκατασταθεί» στην Ελλάδα!
 
Την Τρίτη το βράδυ ήταν η σειρά της Σάμου, μετά τη Λέσβο, να ζήσει μια νύχτα έντασης, εξαιτίας των νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ μεταναστών και της αστυνομίας στο hotspot στο Βαθύ. 
Όλα ξεκίνησαν όταν μια μικρή ομάδα Αφγανών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες στον καταυλισμό και τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου, άρχισαν να πετούν πέτρες και να βάζουν φωτιά σε κουβέρτες, με ορισμένους να επιχειρούν να βγουν από τον καταυλισμό.
 
Εντάσεις και ΜΑΤ
Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ και η περιορισμένη χρήση χημικών, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να εκτονωθεί η ένταση, εξαιτίας του πολύμηνου εγκλωβισμού περισσότερων από 2.500 ανθρώπων σε μια δομή που δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 850!
«Όλο αυτό τον καιρό προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι ούτε εγκληματίες ούτε κακοποιοί, αλλά έφθασαν στην Ελλάδα κυνηγημένοι ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Όμως πόση υπομονή μπορεί να κάνει κάποιος ο οποίος παραμένει κλεισμένος σε έναν χώρο για μήνες, δίχως καμιά ενημέρωση ή ασφάλεια», τονίζει στο «Ποντίκι» o δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Από την έναρξη της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης, το ’15, στη Σάμο έχουν φθάσει 133.000 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνούν τους 5.000.
 
«Σήμερα στο hotspot στο Βαθύ υπάρχουν 2.200 μετανάστες, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, πολλά από αυτά ασυνόδευτα. Στις 11 Οκτωβρίου οπότε και είχαμε μια ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση των κέντρων πρώτης καταγραφής των νησιών του ΒΑ. Αιγαίου. Όμως από τις 17 Οκτωβρίου έχουν αναχωρήσει για την Αθήνα μόλις 139 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια – που απέχουν από τη Σάμο απόσταση μικρότερη από ένα ναυτικό μίλι – ήταν 756», επισημαίνει ο Μ. Αγγελόπουλος.
 
Παράλληλα, ο δήμαρχος Σάμου «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» προς την πολιτεία ζητώντας την άμεση ενίσχυση αρχικά της υπηρεσίας Ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των μεταναστών, καθώς επίσης και της ενίσχυσης των δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού στο νησί.
Σύμφωνα με τον Μ. Αγγελόπουλο, η πολιτεία έχει δεσμευθεί για την άφιξη 23 επιπλέον πολιτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας Ασύλου (σήμερα στο Βαθύ βρίσκονται μόλις επτά), καθώς επίσης και 61 επιπλέον αστυνομικών και 30 λιμενικών.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09