search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:38
MENU CLOSE

Με το… κοστούμι στο χέρι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1940
27-10-2016
31.10.2016 04:00
ipertameio.jpg

 

Διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου

Όσοι ιθαγενείς – και μη – τεχνοκράτες είχαν αρχίσει να αερίζουν από τη ναφθαλίνη τα χειμωνιάτικα κοστούμια τους και πίστευαν ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο για να τους αναθέσουν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ή έστω μια εκ των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – για τους φίλους Υπερταμείο – δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους. 
 
Και αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη συνάντησή της με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφώνησε ότι η στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει με διεθνή προκήρυξη.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, δηλαδή διεθνής προκήρυξη και πρόσληψη συμβούλου από την αγορά, ο οποίος θα καταρτίσει τη short list των υποψηφίων, από την οποία και θα γίνει η επιλογή, χωράει, ασφαλώς, πιέσεις, φιλικές συμβουλές και παραινέσεις, αποτελεί, όμως, και μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων τα βιογραφικά και οι περγαμηνές θα βγουν σε κοινή θέα, έτσι ώστε όλοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κάνουν τους κατάλληλους συνειρμούς.
 
Στενό μαρκάρισμα
Η αλήθεια είναι ότι οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου είναι εξαιρετικά δελεαστικές για όλους εκείνους στην Ελλάδα αλλά και την αλλοδαπή που θεωρούν τους εαυτούς τους εξπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είναι άλλωστε η αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου το μοναδικό εν εξελίξει πείραμα στις ανεπτυγμένες χώρες και όποιος καταφέρει να συμμετάσχει θα έχει εξασφαλίσει, όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν καλά το θέμα, την καριέρα του στον αιώνα τον άπαντα.
 
Τη διεθνή πρόσκληση θα απευθύνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, που θα είναι το αφεντικό του Υπερταμείου, έτσι ώστε, ιδανικά, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει συγκροτηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι εδώ και περίπου 15 ημέρες, που και τυπικά στελεχώθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σύνθεσής του, τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» από τους πάσης φύσεως ενδιαφερομένους. Αποδέκτες των τηλεφωνημάτων είναι κυρίως οι Γεώργιος Σταμπουλής, Γεώργιος-Σπύρος Ταβλάς και Όλγα Χαρίτου, που επελέγησαν από την ελληνική πλευρά, αφού οι εγχώριοι υποψήφιοι, τουλάχιστον, δεν έχουν πιάσει ακόμα επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών, τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, που θα εκλεγεί και πρόεδρος στην πρώτη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου, και τον Ισπανό Ντ. Βεγκάρα Φιγκουέρας.
 
Το στενό μαρκάρισμα των wannabe μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα μέλη του Εποπτικού έχει αρχίσει από τώρα, έτσι ώστε σε περίπτωση που το ονοματάκι τους μπει στη short list να έχουν κάνει το δημοσιοσχετίστικο κουμάντο τους από νωρίς. Και αυτό γιατί οι πραγματικές πιέσεις από την ελληνική πλευρά και από τους εταίρους και δανειστές θα αρχίσουν μόλις φτάσει το χαρτάκι με τα ονόματα μετά το ξεσκαρτάρισμα των υποψηφίων.
Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και των άλλων μελών του Δ.Σ. του Υπερταμείου θεωρείται κομβική, αφού έχει βάσει του νόμου την ευθύνη για τον διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων των άμεσων θυγατρικών της εταιρείας – εκτός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – και την ανάκλησή τους πριν από τη λήξη της θητείας τους, με απαραίτητη, πάντα, την προσυπογραφή του Εποπτικού Συμβουλίου.
 
Να σημειωθεί ότι κάτω από την «ομπρέλα» του Εποπτικού και του Διοικητικού είναι, εκτός από το ΤΧΣ που έχει πλήρη αυτονομία, το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, στην οποία μεταφέρονται οι ΔΕΚΟ.
Μέχρι στιγμής και όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, η Αττικό Μετρό, ο ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ, η ΕΛΒΟ και οι κτιριακές υποδομές. Στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει, επίσης, προς πώληση το 17% της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου, όπως αυτό αναμορφώθηκε με το τρίτο μνημόνιο, αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ.
 
Σόιμπλε: Τελειώνετε
Την όλη διαδικασία παρακολουθεί από κοντά και ο Σόιμπλε, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να δείχνει το πόσο πολύ τον ενδιαφέρει η ολοκλήρωση της διοικητικής δομής του Υπερταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες δήλωσε και πάλι ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει τη διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους» χτυπώντας καμπανάκι για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες.
Όπως επισήμαναν στο «Π» καλά πληροφορημένες πηγές, η γερμανική πλευρά – και όχι μόνο – πιέζει για την άμεση συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να οριστεί άμεσα και ο τοποτηρητής – παρατηρητής από την Κομισιόν και τον ΕΜΣ.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τη συγκρότηση του Υπερταμείου προβλέπει ότι εκπρόσωπος της Επιτροπής και του ΕΜΣ θα παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ως παρατηρητής χωρίς δικαίωμα ψήφου. 
Ο παρατηρητής – τοποτηρητής θα μπορεί να ζητά εγγράφως κάθε πληροφορία που σχετίζεται με τη λειτουργία της εταιρείας και η ενημέρωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «πρέπει να του παρέχεται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση». Η θητεία του τοποτηρητή θα είναι τετραετής χωρίς δικαίωμα ανανέωσης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48