search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:58
MENU CLOSE

Θολώνει το κεντρώο στίγμα της Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1940
27-10-2016
29.10.2016 03:00
dog_0.jpg

 

Γυρολόγοι και ακροδεξιοί ανάβουν φωτιές στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Θέλει ο κρυφοδεξιός να αποθεώσει τον Κυριάκο και ο Άδωνις… δεν τον αφήνει. Τον τελευταίο καιρό η δημοσκοπική άνοιξη που βιώνει η Ν.Δ. την έχει καταστήσει συμφέροντα προορισμό για διάφορους καιροσκόπους της πολιτικής που βλέπουν πεδίο κοινοβουλευτικής – και μελλοντικά κυβερνητικής – δόξης λαμπρόν. 
 
Μια μέρα μετά τις αποθεωτικές εκδηλώσεις λατρείας από τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Πέτρο Τατσόπουλο, δύο αθυρόστομους της πολιτικής, εκτός πλαισίου πια, ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νουδούλας και εξαπτέρυγο του… μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη, με μια ακροδεξιά βολή του, να σκιάσει το περίφημο άνοιγμα του προέδρου σε κεντροαριστερά ακροατήρια λέγοντας ότι σε άλλες χώρες φυλακίζουν τους κομμουνιστές. 
Οι δηλώσεις Γεωργιάδη ξεσήκωσαν σάλο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να ανεβαίνουν στα κεραμίδια, γεγονός που ανάγκασε την επίσημη Ν.Δ. να τον «αδειάσει» με ηχηρό τρόπο, έστω και κομψά, και τον ίδιο να ανασκευάσει. 
Στη Ν.Δ. η ένταση κορυφώθηκε με τις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία αντέδρασε έντονα θεωρώντας ότι αμαυρώνεται η κεντροδεξιά εικόνα του κόμματος. 
 
Ο γυρολόγος
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η αντικομμουνιστική υστερία του Άδωνι έριξε βαριά σκιά στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων και στελεχών από την Κεντροαριστερά, αλλά και το γεγονός ότι, όπως λένε στην Πειραιώς, η διχαστική λογική του αντιπροέδρου επιτρέπει στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να συντηρούν ένα διχαστικό κλίμα. 
Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, αφού η εικόνα την Κυριακή έμοιαζε ειδυλλιακή για τη Ν.Δ. 
 
Ο γυρολόγος της πολιτικής Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ξεκίνησε από το ΚΚΕ και έκανε καριέρα στον σοσιαλιστικό χώρο, που τον έχρισε έως και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, χολωμένος με το πρώην κόμμα του, υμνεί εδώ και καιρό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Την Κυριακή, λοιπόν, το… τερμάτισε με άρθρο του στην «Καθημερινή». Προσήλθε μόνος του στη Δεξιά και μάλιστα με ακροδεξιό παραλήρημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ που προσομοιάζει σε όσα είπε μια μέρα μετά ο Άδωνις στη Χίο και έφερε σε αμηχανία τα κεντροδεξιά στελέχη της Ν.Δ., την Ντόρα, τον Κυριάκο και όλο τον καραμανλικό χώρο. 
 
«Το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να θυμίσει, σε όσους το είχαν ξεχάσει, ότι αυτοί που κρατάνε τα πραγματικά ηνία της εξουσίας είναι εχθροί της “αστικής” δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης» ισχυρίστηκε στο άρθρο του ο Πάγκαλος, ζητώντας προφανώς από τον Κυριάκο να μην τον ξεχάσει όταν κάνει… προσκλητήριο γυρολόγων.
Για να τον πείσει μάλιστα για τις «αγνές και άδολες προθέσεις του», το πήγε ακόμη παραπέρα: «Όπως στον εμφύλιο, δεν μπορεί κανείς να κάτσει στο Κέντρο και να λυπάται για την ακρότητα και τον φανατισμό όσων συμπλέκονται. Το μέτωπο των αναρχοκομμουνιστών, των φασιστών, των πάσης φύσεως αποβλήτων της δημόσιας ζωής και των κατσαπλιάδων έχει σχηματιστεί. Πρέπει, όσοι έχουν την τόλμη και τη βούληση να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, να δημιουργήσουν τώρα μια νέα εκλογική συμπαράταξη. Έναν “Εθνικό Δημοκρατικό Συναγερμό”».
 
Τατσόπουλος και Άδωνις
Στην ίδια γραμμή (ούτε συνεννοημένοι να ήταν – ή μήπως ήταν;) και ο Πέτρος Τατσόπουλος, που έχει βγάλει νέο βιβλίο και πρέπει να κάνει τον σχετικό ντόρο, σχολιάζοντας την επιστροφή του στην πολιτική στο «Πρώτο Θέμα», αυτοπροσκλήθηκε κι αυτός στο Μητσοτακαίικο: 
«Ο μόνος λόγος που θα μπορούσα να ξαναεμπλακώ στην πολιτική είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο διευρυμένο, καθολικό, με ευρεία συμμετοχή. Το ιδανικό για μένα θα ήταν να έφευγε όλη η ακραία δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και να έκανε ένα άνοιγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το Κέντρο και ακόμη πιο θαρραλέο άνοιγμα προς τα αριστερά. 
Περισσότερο μάλιστα με εκφράζει ο Μητσοτάκης που θα τολμούσε να κάνει τις ρήξεις παρά ο ισορροπιστής Μητσοτάκης, αυτό το καλό παιδί που δεν τολμάει να τα σπάσει με κανέναν. Και δεν με φοβίζει το βάρος του ονόματος, γιατί ο κόσμος, αν όχι τώρα, αργότερα όμως αναγκαστικά, θα οδηγηθεί στον Μητσοτάκη, με τον ίδιο τρόπο που οδηγήθηκε στον Σημίτη. Ο κόσμος, μερικές φορές, έχει ανάγκη από έναν λογιστή, ειδικά σε στιγμές όπως αυτή».
 
Δεν πρόλαβε να αποσώσει τη φράση του και ο Άδωνις το έκανε το θαύμα του. Μιλώντας στη Χίο, έβγαλε τον παλιό, καλό, ακροδεξιό, αντικομμουνιστή εαυτό του: 
«Πουθενά στον κόσμο η Αριστερά, η κομμουνιστική Αριστερά, δεν έχει ταιριάξει με τη δημοκρατία. Η κομμουνιστική Αριστερά, όπου κυβέρνησε, κυβέρνησε με ολοκληρωτισμό. Στην Ελλάδα, όμως, κυρίως λόγω του εμφυλίου και μετά λόγω της χούντας, δημιουργήθηκε αυτό που ονομάζουμε ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.
Αν πας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Λετονία, στην Εσθονία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και πεις “είμαι κομμουνιστής”, σε βάζουν φυλακή. Δεν μπορείς να το πεις, σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα μόνο αν είσαι αριστερός είσαι καλός. Άρα ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Τώρα δεν θα ξεχνά για κανέναν αιώνα τι σημαίνει Αριστερά».
 
Μαζεύοντας τα αμάζευτα
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ένταση στη Νέα Δημοκρατία και ανάγκασαν τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο, κατ’ εντολήν του προέδρου, να βγει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ να μιλήσει ανοιχτά για λάθος δήλωση: 
«Προφανώς ήταν μια λάθος δήλωση. Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργιάδης την ανασκεύασε χθες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως πάμε στην πολιτική ουσία του θέματος. Η θέση του κόμματος εκφράζεται από τον πρόεδρό του και χθες, επισκεπτόμενος την Ελευσίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε – και σχεδόν είναι τα λόγια του – ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας από τη μία πλευρά και λαϊκισμού και ψέματος από την άλλη». 
 
Και μάλιστα σημείωσε ότι το ιδεολογικό στίγμα το εξέπεμψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως «ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά που λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη, όπως την κληροδότησε στις επόμενες γενεές νεοδημοκρατών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπου λέει ότι η Ν.Δ. υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου, της Αριστεράς».
Επιπλέον θύμισε ότι ο Καραμανλής νομιμοποίησε τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος συμπληρώνοντας ότι οι δηλώσεις Γεωργιάδη ήταν μια λάθος δήλωση, γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος ανασκεύασε μέσα στο Κοινοβούλιο.
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που δεν ξεχνά ότι έμεινε εντελώς εκτός κομματικού νυμφώνος, για να θυμίσει ότι είχε διατυπώσει την αντίθεσή του στη λογική Άδωνι ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί ριζικά μαζί του. 
 
Πάντως το νεοδημοκρατικό μπάχαλο αξιοποίησε η κυβέρνηση, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισαν να σχολιάσουν πως «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διαγράψει τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς (πιστεύοντας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις μεταγραφές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι), ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδης σπεύδει να τις ξαναχαράξει, τοποθετώντας τις, μάλιστα, εκεί που τις έθεταν η χούντα και ο Γεωργαλάς». 
Πολλοί επισημαίνουν ότι το άδειασμα, για πρώτη φορά τόσο χοντρά, ενός αντιπροέδρου δεν θα πρέπει να σταματήσει εδώ, αλλά να γίνει κομματικός… ανασχηματισμός προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαλλαγεί από το βαρίδι Άδωνι, που δίνει ακροδεξιό στίγμα στο κόμμα. 
 
Υπάρχουν όμως και αυτοί που μελαγχολικά διαπιστώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Κυριάκος να απαλλαγεί από τα ακροδεξιά δεκανίκια του για δύο λόγους: επειδή στην Ακροδεξιά έχουν μαζευτεί πολλά επίδοξα κόμματα και κομματίδια και λαϊκιστές ηγετίσκοι με στόχο τη λεηλασία της Ν.Δ. και επειδή ο Μητσοτάκης δεν επιθυμεί προς το παρόν να θυσιάσει τις εσωκομματικές ισορροπίες για μια αμφιβόλου αποτελεσματικότητας διεύρυνση προς το Κέντρο… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57