search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:49
MENU CLOSE

Μετά τις δεήσεις, λιτανεία στην Κρήτη για να φέρουν τη βροχή (ηχητικό)

27.10.2016 07:38
Μετά τις δεήσεις, λιτανεία στην Κρήτη για να φέρουν τη βροχή  (ηχητικό) - Media

 

Επτά ολόκληρους μήνες έχει να βρέξει στην Κρήτη, με την κατάσταση να έχει γίνει τραγική για τις καλλιέργειες και τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

 Το Φράγμα Αποσελέμη που “εγκαινιάστηκε” πριν από λίγους μήνες, στερεύει, με τον εφιάλτη της λειψυδρίας να φαντάζει κοντινός. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ότι στο Φράγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.700.000 κυβικά νερού, όταν η χωρητικότητά του φτάνει τα 28 εκατομμύρια. Αν δεν βρέξει και συνεχιστεί η καθημερινή υδροδότηση Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου με 35.000 κυβικά ημερησίως, το φράγμα θα αδειάσει σε περίπου 4 μήνες!

Όπως θα ακούσετε και στο Ράδιο Κρήτη, σε αρκετές εκκλησίες σε όλη την Κρήτη ήδη διαβάζονται ειδικές ευχές στις Θείες Λειτουργίες της Κυριακής, και γίνονται δεήσεις, προκειμένου να βρέξει, την ώρα που κάποιες ενορίες, όπως στα Ανω Καλέσα, όπως είπε ο εφημέριος παπά Μιχάλης Κτιστάκης, ετοιμάζονται και για λιτανεία, στις 6 Νοεμβρίου.

Πότε έγινε η τελευταία λιτανεία

Στην Κρήτη τα παλαιότερα χρόνια, γίνονταν συχνά λιτανείες, όταν οι αγρότες ζητούσαν με προσευχές και περιφορά εικόνων τη βοήθεια του Θεού για βροχή, απαραίτητη για τη ζωή των καλλιεργειών και των ίδιων. 

Στη Μεσαρά, μία από τις πιο άνυδρες περιοχές του νησιού, η οποία ως γνωστόν δοκιμάζεται από την ανομβρία, με μόλις 3 χιλιοστά νερού φέτος (!), η τελευταία λιτανεία έγινε το φθινόπωρο του 2001, όταν οι κάτοικοι βρέθηκαν σε απόγνωση, και αποφάσισαν να προσευχηθούν στο Θεό για να τους βοηθήσει.

Στην εκπομπή μίλησε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης ο οποίος αιχμαλώτισε στον φωτογραφικό του φακό, τις εικόνες και περιέγραψε το τελετουργικό στην εκπομπή.

Και σε άλλες περιοχές…

Με Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, κλήρος, αρχές και λαός των Κυθήρων προσευχήθηκαν για τη λύση της ξηρασίας και ανομβρίας που μαστίζει το νησί και είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 ετών.

Το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2016 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και στη συνέχεια οι ιερείς κρατώντας την Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων, τα λείψανα που φυλάσσονται στη Μητρόπολη και τις εικόνες των προστατών των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, της εικόνας της Παναγίας προπορευομένης, ελιτάνευσαν μαζί με τους πιστούς μέχρι το παραθαλάσσιο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου Κρασσά, όπου αναπέμφθηκαν δεήσεις και ικεσίες για την παύση της ξηρασίας.

Πηγή: ekriti.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:48