search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:04
MENU CLOSE

Στο τραπέζι και πάλι ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά και «κόκκινα» δάνεια – Τι ζητούν οι δανειστές

27.10.2016 07:59
Στο τραπέζι και πάλι ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά και «κόκκινα» δάνεια – Τι ζητούν οι δανειστές - Media

 

Δημοσιονομικά, ασφαλιστικό, εργασιακά, τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια συνεχίσουν να είναι  τα καυτά θέματα που θα συζητήσουν σήμερα τα κυβερνητικά επιτελεία με τους δανειστές.

Στα δημοσιονομικά πιέζουν για περαιτέρω ενίσχυση της εισπραξιμότητας των εσόδων για το 2017,  ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου χρόνου. Επιμένουν για την  επανεξέταση των αμυντικών δαπανών και συγκεκριμένο τρόπο και μεθοδολογία για την περικοπών δαπανών 400 εκ. ευρώ που δεν έγιναν φέτος για τον επόμενο χρόνο.

Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θέλουν  τη σταδιακή μείωση τους  (μέχρι και το μηδενισμό τους) καθώς και ανάπτυξη μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να σταματήσει η «ανανέωσή» τους. Θα ζητηθεί επίσης και ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και πλάνο δράσης μέχρι να δημιουργηθεί και να είναι λειτουργική η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για το ασφαλιστικό, οι θεσμοί πιέζουν για εξοικονόμηση δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο. 

Με πρώτο αίτημα στην ατζέντα τους  την επίσημη σύσταση αλλά και την πλήρη λειτουργικότητα του νέου Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης στον οποίο θα γίνει η συμφωνημένη ενοποίηση εισφορών και παροχών από όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ).

Την ίδια ώρα για τα εργασιακά έχει κολλήσει η βελόνα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων,  η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την επαναφορά της ανταπεργίας, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

Για την απομείωση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 108 δισ. που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους  οι τράπεζες έχουν ζητήσει την τοποθέτηση των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες σε συνδυασμό με τις αλλαγές  του θεσμικού πλαισίου που θα πρέπει να γίνουν για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία και αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών οι θεσμοί ζητούν, την αναθεώρηση του νόμου «Δένδια»  με ένα νέο νόμο,  ο οποίος θα διευκρινίζει:

-Τα κριτήρια αξιολόγησης με βάση τα οποία θα εντάσσονται οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στη ρύθμιση.

-Τα περιθώρια και τις δυνατότητες για «κούρεμα» των οφειλών στο δημόσιο.

-Την πρόταση του ΥΠΑΝ για την ασυλία που ζητούν τα τραπεζικά στελέχη.

-Τα τυπικά προσόντα και το καθεστώς που θα διέπει τους αξιολογητές που θα κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

-Τα βασικά σημεία του νέου πτωχευτικού δικαίου που θα συνοδεύσει το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:04