search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:25
MENU CLOSE

Κοπεγχάγη …καλών προθέσεων

08.12.2009 07:13
Κοπεγχάγη ...καλών προθέσεων - Media

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη ξεκίνησε μεν σε ένα κλίμα αισιοδοξίας αλλά οι διαπραγματεύσεις δείχνουν από τη δεύτερη κιόλας μέρα  να προσκρούουν σε έναν τοίχο σκληρών αντιπαραθέσεων. Τέσσερα θέματα θα κυριαρχήσουν τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη : Πρώτον, τα ανεπτυγμένα κράτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να δεσμευτούν σε μία σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δεύτερον, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να μειώσει το ρυθμό αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις επόμενες δεκαετίες. Τρίτον,

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη ξεκίνησε μεν σε ένα κλίμα αισιοδοξίας αλλά οι διαπραγματεύσεις δείχνουν από τη δεύτερη κιόλας μέρα  να προσκρούουν σε έναν τοίχο σκληρών αντιπαραθέσεων . Τέσσερα θέματα θα κυριαρχήσουν τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη : Πρώτον, τα ανεπτυγμένα κράτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να δεσμευτούν σε μία σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δεύτερον, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να μειώσει το ρυθμό αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις επόμενες δεκαετίες. Τρίτον, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να παρέχουν τεχνολογία “καθαρής ενέργειας” και ουσιαστική χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα πρέπει να συμφωνήσουν για το πώς θα παρακολουθούν και κυρίως πως θα επιβάλλουν την εφαρμογή μίας νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα.

Ο χειρότερος φόβος των περίπου 18.000 αντιπροσώπων από 192 χώρες που μετέχουν στη διάσκεψη είναι ότι η προσπάθεια αντικατάστασης της συνθήκης του Κυότο δεν θα οδηγήσει σε κάποια συγκεκριμένη και κυρίως δεσμευτική απόφαση για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα Σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου φαίνεται απίθανο να συμφωνηθούν. Μία νέα , νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη δεν πρόκειται να προκύψει .

Αρα μήπως θα ήταν καλύτερα να αποτύχει η διάσκεψη ,αντί να υπάρξει μία απλή “πολιτική συμφωνία” καλών προθέσεων για να σωθούν τα προσχήματα; Με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει μία νέα διάσκεψη ,όπου ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ του περιβάλλοντος θα είναι καλύτερος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24