search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:07
MENU CLOSE

Η γοητεία του καπιταλισμού ή περί κρίσεως

08.07.2011 08:39
Η γοητεία του καπιταλισμού ή περί κρίσεως   - Media

Ο περί κρίσεως λόγος είναι στο προσκήνιο και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της νεοελληνικής κοινωνίας πάνω από έναν χρόνο, έτσι που η πληθώρα των εκδόσεων για το εν λόγω ζήτημα να βρίσκεται πλέον στα όρια της… χρεοκοπίας της! Η υπερβολή, όπως και η υπερκατανάλωση, είναι χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, αυτής της υπέροχης μεταπολιτευτικής – προοδευτικής κοινωνίας που δεν μίσησε ούτε τη δόξα ούτε και το χρήμα.

Χαράλαμπος Βλάχος
Εκδόσεις: Futura
Σελ.: 77

Ο περί κρίσεως λόγος είναι στο προσκήνιο και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της νεοελληνικής κοινωνίας πάνω από έναν χρόνο, έτσι που η πληθώρα των εκδόσεων για το εν λόγω ζήτημα να βρίσκεται πλέον στα όρια της… χρεοκοπίας της! Η υπερβολή, όπως και η υπερκατανάλωση, είναι χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, αυτής της υπέροχης μεταπολιτευτικής – προοδευτικής κοινωνίας που δεν μίσησε ούτε τη δόξα ούτε και το χρήμα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πονήματα, άσχετα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό του, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την κρίση, είναι αυτό του Χαράλαμπου Βλάχου. Κυρίως για τη χαλαρότητά του και την παντελή έλλειψη του ιεραποστολικού οίστρου που έχουν ανάλογα πονήματα τα οποία φιλοδοξούν να σώσουν τη χώρα από το χείλος του γκρεμού. Ο συγγραφέας έχει χωρίσει σε τέσσερα σύντομα, ωστόσο ξεχωριστής σημασίας, κεφάλαια το βιβλίο του. Βασικό άξονα στην περί κρίσεως κρίση του αποτελεί η ανθρώπινη αδυναμία. Σε όλες τις σελίδες του λοξοκοιτά σε μια φιλοσοφία ζωής που λαμβάνει υπόψη της τη λεγόμενη πραγματικότητα, αλλά δεν θυσιάζει στο όνομά της τις μικρές προσωπικές ουτοπίες. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στο χρήμα, που καταδυναστεύει το σώμα και παραλύει το μυαλό του ανθρώπου. Ακολουθεί η Ελλάδα ως ξεχωριστή περίπτωση της παγκόσμιας κρίσης, ενταγμένη μέσα στο ευρωπαϊκό της πλαίσιο. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται το κράτος ως παραγωγός χρήματος και η μεταπολιτευτική ιδιαιτερότητα του ελληνικού καπιταλισμού. Τέλος θίγει τον πυρήνα της κρίσεως που – κατά τον συγγραφέα – δεν είναι άλλος από τη φύση της εργασίας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:07