18/01/2019 19:08:08

Αντιδρούν οι Ούγγροι για τους πρόσφυγες που πρέπει να υποδεχτούν και απειλούν με προσφυγή στα Δικαστήρια κατά της Ε.Ε

Αντιδρούν οι Ούγγροι για τους πρόσφυγες που πρέπει να υποδεχτούν και απειλούν με προσφυγή στα Δικαστήρια κατά της Ε.Ε - Media

 

Ο πρωθυπουργός Ορμπάν απειλεί να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν η τελευταία επιμείνει στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών

Η Ουγγαρία θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα αντισταθεί στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αν οι Βρυξέλλες δεν τις αφαιρέσουν από την ατζέντα, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ορμπάν δήλωσε πως, για να προσφύγει κατά των Βρυξελλών, η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη πρόσφατα στην Ουγγαρία και στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων απέρριψε τις ποσοστώσεις της ΕΕ. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν υπερβολικά χαμηλή για να καταστεί το αποτέλεσμά του νομικά δεσμευτικό.

Ο ίδιος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιέξοδο στο θέμα. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, πρόκειται να προτείνει μια λύση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο Ορμπάν δήλωσε στον ουγγρικό κρατικό ραδιοσταθμό πως, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραιτηθεί από την ιδέα των ποσοστώσεων, «τότε θα αντισταθούμε ... δεν θα εφαρμόσουμε (την απόφαση της ΕΕ), θα προσφύγουμε κατά της Επιτροπής».

«Θα υπάρξει μια σοβαρή νομική συζήτηση για το αν ένας ξένος πληθυσμός μπορεί να επιβληθεί στον λαό ενός κράτους μέλους της ΕΕ παρά τη θέλησή του», πρόσθεσε. «Αυτή θα είναι μια μεγάλη μάχη και για τη μάχη αυτή χρειαζόμαστε το (αναθεωρημένο) σύνταγμα».

Ο Ορμπάν δήλωσε πως η απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτοί μετανάστες είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και θέλει να αναθεωρήσει τον σύνταγμα της Ουγγαρίας τον ερχόμενο μήνα για να απαγορεύσει την εγκατάσταση μεταναστών στη χώρα.

Ο Ορμπάν απάντησε στην εισροή μεταναστών πέρυσι σφραγίζοντας τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς. Υποστηρίζει πως η Ουγγαρία, με τις χριστιανικές ρίζες της, δεν θέλει να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς μουσουλμάνων και πως οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν κίνδυνο για την ασφάλεια. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.