search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:45
MENU CLOSE

Merimee

08.07.2011 08:40
Merimee   - Media

Εξέχουσα φυσιογνωμία της γαλλικής κουλτούρας, ο Προσμπέρ Μεριμέ ασκείται στον παρόντα τόμο, που αποτελείται από μια συλλογή με τρεις νουβέλες («Αφροδίτη της Ιλ», «Ματέο Φαλκόνε» και «Ταμάνγκο»), στη μικρή φόρμα. Χαρακτηριστικά στοιχεία των τριών νουβελών είναι η ξεχωριστή θεματογραφία, όπως και η διαφορετική λογοτεχνική καταγωγή των ιστοριών, οι οποίες ωστόσο έχουν τον εξωτικό χαρακτήρα σαν κοινό παρονομαστή.

Επιστημονική Επιμέλεια & Επίμετρο: Τατιάνα Τσαλίκη – Μηλιώνη
Εκδόσεις: Πάπυρος
Σελ.: 213

Εξέχουσα φυσιογνωμία της γαλλικής κουλτούρας, ο Προσμπέρ Μεριμέ ασκείται στον παρόντα τόμο, που αποτελείται από μια συλλογή με τρεις νουβέλες («Αφροδίτη της Ιλ», «Ματέο Φαλκόνε» και «Ταμάνγκο»), στη μικρή φόρμα. Χαρακτηριστικά στοιχεία των τριών νουβελών είναι η ξεχωριστή θεματογραφία, όπως και η διαφορετική λογοτεχνική καταγωγή των ιστοριών, οι οποίες ωστόσο έχουν τον εξωτικό χαρακτήρα σαν κοινό παρονομαστή. Σε μια επαρχιακή πόλη των Πυρηναίων, ανακαλύπτεται ένα αρχαίο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης. Το αινιγματικό χαμόγελο του αγάλματος, όπως και μια διφορούμενη επιγραφή, θα συνδεθούν με έναν μεσαιωνικό θρύλο διαδεδομένο στην Αναγέννηση, για να μας χαρίσουν ένα έξοχο δείγμα φανταστικής λογοτεχνίας. Στη δεύτερη νουβέλα, ο συγγραφέας που ταξιδέψε στην Κορσική ως Επιθεωρητής Ιστορικών Μνημείων, έρχεται σε επαφή με μια γνωστή στην περιοχή ιστορία, η οποία διασώζεται από την προφορική παράδοση αλλά και από άλλες λογοτεχνικές αναφορές σε παραλλαγές και στην οποία πρωταγωνιστούν ένα παιδί και τα… κορσικανικά ήθη. Στην τρίτη νουβέλα, η ιστορία σχετίζεται με το δουλεμπόριο, ένα θέμα αρκετά επίκαιρο για την εποχή του, και σ’ αυτήν ο Μεριμέ αναδεικνύει την τραγική πλευρά της απάνθρωπης αυτής πολιτικής. Ας σημειωθεί ότι το δουλεμπόριο είχε καταδικαστεί από το Συνέδριο της Βιέννης, το 1815. Τέλος, ο αναγνώστης θα βρει τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα ύστερα από ένα ταξίδι του στη χώρα μας, το 1841. Οι εντυπώσεις αυτές, που σημειωτέον μεταφράζονται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας, προέρχονται από την προσωπική αλληλογραφία του συγγραφέα και παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον Έλληνα αναγνώστη.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38