search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:41
MENU CLOSE

Βουλευτές-τρολ στα ορεινά της Βουλής: Οι συνήθεις ύποπτοι που φωνάζουν, διακόπτουν και «παρενοχλούν» τις συνεδριάσεις

29.10.2016 08:01
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η ύφεση στην Ελλάδα συνεχίζεται παρά την ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη  - Media

 

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά, οι καβγάδες και οι φασαρίες εντός της αίθουσας της Ολομέλειας δεν είναι κάτι σπάνιο. Από το 1959, όταν ο βουλευτής Κιλκίς της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εκσφενδόνισε ένα ποτήρι νερό κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Ηλία Μπρεδήμα και τον έστειλε στο νοσοκομείο, μέχρι το χαστούκι του Βασίλη Κεδίκογλου στον Στρατή Κόρακα και το γρονθοκόπημα του Τσακλίδη στον Βουγιουκλάκη, ο οποίος βγήκε αιμόφυρτος από την Ολομέλεια, τα περιστατικά είναι πολλά.

Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα φαινόμενα χειροδικίας έχουν πλέον σχεδόν εκλείψει, εσχάτως όμως κάνει την εμφάνισή του στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου ένα άλλο φαινόμενο, εξίσου ενοχλητικό, το οποίο, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση, παραμένει ανεξέλεγκτο και βάζει φιτίλι σε κάθε σημαντική συνεδρίαση όπου εμφανίζονται πολιτικοί αρχηγοί.

Είναι το φαινόμενο των «ατάκτων», των φωνακλάδων δηλαδή βουλευτών ή κοινοβουλευτικών «τρολ», όπως τους αποκαλούν κάποιοι, οι οποίοι, ως άλλα πειραχτήρια, είναι εκεί σε κάθε συνεδρίαση για να πεταχτούν, να διακόψουν τους πολιτικούς αρχηγούς, να πειράξουν, να απαντήσουν, να διαμαρτυρηθούν και να φωνάξουν όποτε θεωρούν ότι θίγονται ή ότι έχουν κάτι έξυπνο να πουν. Καπετάν-φασαρίες κανονικοί. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: Η κατάσταση ξεφεύγει και τα αίματα ανάβουν, με συνέπεια ο προεδρεύων να τρέχει κάθε φορά να μαζεύει τα ασυμμάζευτα.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι συνήθως πρόκειται για τα ίδια άτομα. Από το ψηλότερο έδρανο, αυτό του προέδρου της Βουλής, ο κ. Βούτσης έχοντας πανοραμική άποψη της αίθουσας έχει «σταμπάρει» τους φωνακλάδες βουλευτές, οι οποίοι είναι πλέον «σεσημασμένοι» ως ύποπτοι. Ως εκ τούτου, πολλές φορές προσπαθεί να τους ηρεμήσει με χειρονομίες και προληπτικού ή προειδοποιητικού χαρακτήρα παραινέσεις.

Οπως έκανε πρόσφατα με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο. «Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε, σήμερα να είστε τύπος και υπογραμμός όταν μιλάει ο πρόεδρος. Σας παρακαλώ πολύ» του είπε πρόσφατα ο κ. Βούτσης όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και διαπίστωσε ότι ο Λαρισαίος βουλευτής ήταν έτοιμος για «τρολάρισμα».

Η αλήθεια είναι ότι ο τελευταίος, ο «καλοκάγαθος γίγαντας» όπως τον αποκαλούν στη Βουλή, δεν μπορεί να συγκρατηθεί εύκολα. Προσθέστε το επιβλητικό παρουσιαστικό του και τη βροντώδη του φωνή, και εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί θεωρείται ο νούμερο ένα φωνακλάς στη Βουλή, δείχνοντας… ιδιαίτερη αδυναμία στον Βασίλη Λεβέντη. 

Αυτή πάντως που «έδωσε ρέστα» κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή ήταν η Αννα Βαγενά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με φωνές και διακοπές δεν άφησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταυρώσει λέξη. Καθισμένη ακριβώς πίσω από τα έδρανα του ΚΚΕ και συνήθως βυθισμένη στην ανάγνωση εφημερίδας, η κ. Βαγενά πεταγόταν κάθε φορά που άκουγε κάτι «ενοχλητικό» από τον πρόεδρο της Ν.Δ. «Γυρίστε πίσω τα δάνεια των κομμάτων σας, να δώσουμε το ΕΚΑΣ», φώναξε η κ. Βαγενά στον κ. Μητσοτάκη όταν αυτός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την περικοπή του ΕΚΑΣ.

«Κυρία Βαγενά, παρακαλώ, μη με αναγκάσετε να σας ανακαλέσω στην τάξη. Σας παρακαλώ πολύ», τη μάλωσε από το προεδρείο ο κ. Βούτσης, όμως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πίσω και έπειτα από λίγη ώρα διέκοψε ξανά τον κ. Μητσοτάκη προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία καθόταν μπροστά της και έψαχνε να διαπιστώσει γιατί η κ. Βαγενά αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο. «Η μισή Κρήτη είναι βαφτισμένη», ξαναφώναξε η κ. Βαγενά όταν ο κ. Σπίρτζης μίλησε για κουμπάρους, και τελικά αποχώρησε διαμαρτυρόμενη. 

Ανάμεσα στους «σεσημασμένους ταραξίες» συγκαταλέγεται και ο πρώην διαιτητής, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, δείχνοντας… ιδιαίτερη προτίμηση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οπως το επεισόδιο που προκάλεσε πρόσφατα με τον βουλευτή του Κινήματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη. Κι ενώ το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έριξε λάδι στη φωτιά φωνάζοντας στον κ. Κωνσταντινόπουλο: «Εγώ σε σπούδασα. Πήγες με υποτροφία του ΠΑΣΟΚ να σπουδάσεις στη Ρουμανία. Με λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου σπούδασες». Αλλά και στην προ ημερησίας για τη διαπλοκή ο Π. Κωνσταντινέας επέμενε να διακόπτει τον Κ. Μητσοτάκη καλώντας τον να απαντήσει για τη Siemens. H πρώτη σύσταση του κ. Βούτση δεν έπιασε τόπο και χρειάστηκε η απειλή του για αποβολή ώστε να ηρεμήσει. 

Συχνός «διακοψίας» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, τον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής «μαλώνει» συνήθως ευγενικά, ενώ από τα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση καταγράφονται φωνές και σχόλια βουλευτών, όπως ο Γεράσιμος Μπαλαούρας, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Σπύρος Λάππας, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Χρήστος Μαντάς και η Μερόπη Τζούφη – με τους δύο τελευταίους να δείχνουν ιδιαίτερη… προτίμηση στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Οι κακές γλώσσες της Βουλής λένε πως προκαλούν καβγάδες για να κάνουν αντιληπτή την παρουσία τους ως υπερασπιστών της τιμής του κόμματος και για να βάλουν υποψηφιότητα για υπουργοποίηση. Αν έχουν δίκιο ο χρόνος θα το δείξει.

Οι «αντάρτισσες» της Νέας Δημοκρατίας

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, οι καπετάν-φασαρίες έχουν γένος θηλυκό. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η Σοφία Βούλτεψη, στην οποία στρέφονται όλα τα βλέμματα όποτε ανεβαίνει στο βήμα ο Πάνος Καμμένος, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα τον διακόψει και θα προκαλέσει καβγά.

Η αντιπαράθεση της κ. Βούλτεψη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα τον Μάιο καθώς και ο διάλογος που είχαν έμεινε στην Ιστορία, καθώς ούτε ο πρωθυπουργός μπόρεσε να συγκρατήσει τα γέλια του. 

Π. Καμμένος: Είχαν υπογράψει μέτρα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και το 2016 για την Ελλάδα! Και λέω στον κ. Μητσοτάκη: Πάρτε το στα χέρια σας. Θα το σκίσετε;

Σ. Βούλτεψη: Τι έγινε, ρε Πάνο; Τελείωσε ο πόλεμος; Γύρισες;

Π. Καμμένος: Κυρία Βούλτεψη, θα το σκίσετε;

Σ. Βούλτεψη: Δεν σε βλέπω με στολή παραλλαγής!

Ν. Βούτσης: Κυρία Βούλτεψη, σας παρακαλώ! Αφήστε αυτές τις ειρωνείες!

Σ. Βούλτεψη: Απευθύνθηκε σε εμένα, κύριε πρόεδρε. Να τον ανακαλέσετε στην τάξη, κύριε πρόεδρε!

Π. Καμμένος: Κυρία Βούλτεψη, τον μανδύα εσείς τον φοράτε! Τη μια μέρα κλαίτε ως απόγονος αριστερού και μετά εμφανίζεστε ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αφήστε την πλάκα. Δεν περνάει πια! Σοβαρευτείτε.

Σ. Βούλτεψη: Μην πιάνεις στο στόμα σου τους προγόνους!

Π. Καμμένος: Θα το σκίσετε, λοιπόν, το έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Σ. Βούλτεψη: Βάλε τη στολή παραλλαγής!

Η κ. Βούλτεψη είχε «τρολάρει» τον Πάνο Καμμένο και κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στηλιτεύοντας το ότι ο κ. Τσίπρας απουσίασε από την ομιλία του. «Πάνο, άργησες. Τώρα ήρθε ο Λεβέντης και τα βρήκε με τον Τσίπρα!», φώναξε η κ. Βούλτεψη στον κ. Καμμένο, ο οποίος πάντως δεν της έδωσε και μεγάλη σημασία.

Στις «φωνακλούδες» της Ν.Δ. συγκαταλέγονται επίσης η Μαρία Αντωνίου, για το ταμπεραμέντο της οποίας έχουν να το λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Αννα Καραμανλή, η οποία είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα έχει ηρεμήσει. 

Την ηρεμία των συνεδριάσεων σπάει πολλές φορές και η στεντόρεια φωνή του Βασίλη Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να ζητάει ονόματα για το ποια είναι τα περίφημα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ πετάχτηκε φωνάζοντας: «Δώσε μου δέκα λεπτά στο τέλος, πρόεδρε, να τα πω εγώ ένα – ένα». 

Οι υπερασπιστές του «χαμένου» Κανονισμού

Σε πολλές από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Ολομέλειας τα αίματα έχουν ανάψει με αφορμή την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Οι αψιμαχίες συνήθως ξεκινούν από μια τετράδα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να βγάλει το μαχαίρι από το θηκάρι για να αποτρέψει την κατ’ αυτήν παραβίαση του Κανονισμού.

Ατυποι επικεφαλής θεωρούνται ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κώστας Τζαβάρας, ενώ σε χαμηλότερους τόνους «σιγοντάρουν» οι Θ. Δαβάκης και Γ. Γεωργαντάς.

Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που προκλήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση, όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απαίτησαν από τον κ. Βούτση να κατεβεί από την έδρα του προέδρου αν θέλει να μιλήσει για το νομοσχέδιο. Ο κ. Βούτσης αντέδρασε, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει και στα πρακτικά να καταγραφεί ο εξής εκρηκτικός διάλογος:

Γ. Γεωργαντάς: Είστε πρόεδρος της Βουλής! Αυτό είναι απαράδεκτο πράγμα! Είναι ντροπή! Εξευτελίζεσαι!

Θ. Δαβάκης: Είναι πρωτοφανές! Αυτό είναι απαράδεκτο!

Κ. Τζαβάρας: Ηθικά είσαι έκπτωτος! (Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Σ. Φάμελλος: Αυτή είναι η Δημοκρατία σας; Ούτε τον διάλογο δεν αντέχετε; 

Ενταση για τον Κανονισμό όμως σημειώθηκε και στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος άρχισε να διαμαρτύρεται όρθιος με φωνές, και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ατάκες ήταν φαρμακερές: 

Β. Κικίλιας: Δουλειά του προέδρου είναι να εφαρμόζει τον Κανονισμό! Διαβάστε τον Κανονισμό!

Χ. Μπγιάλας: Τώρα τον διάβασες τον Κανονισμό; Πριν από τρεις ώρες δεν τον είχες διαβάσει; Ελεος, σας παρακαλώ.

Β. Κικίλιας: Τον Κανονισμό υπερασπίζομαι, τίποτε άλλο. Δεν έχετε δει ούτε καν τι χρώμα έχει, κύριοι.

Χ. Μπγιάλας: Ασ’ τα αυτά.

Κ. Μπάρκας: Βασίλη, σε γράψανε! Εντάξει, Βασίλη, έπαιξες! 

Β. Κικίλιας: Ο θεματοφύλακας του Κανονισμού, κύριε πρόεδρε, και κανένας άλλος. 

Πρόεδρος (Νίκος Βούτσης): Γι’ αυτό σας το λέω. Συμφωνώ μαζί σας. 

 

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38