search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:43
MENU CLOSE

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα δουλεμπόρων, με «παρακλάδια» σε 3 ελληνικές πόλεις

30.10.2016 18:30
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα δουλεμπόρων, με «παρακλάδια» σε 3 ελληνικές πόλεις - Media

 

Ένα από τα πιο άρτια διεθνή κυκλώματα διακίνησης μεταναστών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να εξαρθρώσουν ελληνικές διωκτικές αρχές σε μια τεράστια επιχείρηση που στήθηκε σε συνεργασία με τις υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ταυτόχρονα στιε τρεις πόλεις της Ελλάδας και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν συλληφθεί τουλάχιστον δέκα μέλη του κυκλώματος, κυρίως Σύροι και Ιρακινοί, καθώς και μια Ελληνίδα «σύνδεσμος» υπάλληλο πολύ γνωστής εταιρείας handling , στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Το «modus operandi»  του δικτύου των διακινητών.

Το κύκλωμα των διακινητών είχε ως «έδρα» την Κωνσταντινούπολη. Εκεί απευθύνονταν αρχικά όσοι παράτυποι μετανάστες επιθυμούσαν να περάσουν σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης, παρακάμπτοντας τα «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας και τα «κλειστά σύνορα» στη δίοδο των Βαλκανίων.

Η ταρίφα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος ανερχόταν στα 3.500 με 4.000 ευρώ το άτομο !

Οι μετανάστες περνούσαν με δουλεμπορικά  από τα παράλια της Μικράς Ασίας  σε κάποιο από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ή τα Δωδεκάνησα.

Εκεί, κατέληγαν στα κέντρα πρώτης καταγραφής και πιστοποίησης (hotspots) όπου έρχονταν σε επαφή με τον σύνδεσμο του κυκλώματος, ο οποίος είχε ήδη ενημερωθεί από τον «πυρήνα» του κυκλώματος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «μεσάζοντας» προμήθευε τους «συστημένους» μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,  πλαστή άδεια εξάμηνης παραμονής και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι μετανάστες είχαν δύο επιλογές. Είτε να επιχειρήσουν να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη πεζή, από τη Θεσσαλονίκη, είτε να μεταβούν στην Αθήνα και από εκεί να καταλήξουν στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου βρισκόταν ο δεύτερος «πυρήνας» του κυκλώματος των διακινητών.

Οι Σύροι και Ιρακινοί δουλέμποροι είχαν φροντίσει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να παρακάμπτουν τους  αυστηρούς και εξογχυστικούς ελέγχους στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης του Ηρακλείου.

Μια Ελληνίδα υπάλληλος εταιρείας «handling», μέλος της σπείρας, αναλάμβανε το “check in” των μεταναστών με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και φρόντιζε να τους προμηθεύσει με τα αεροπορικά εισιτήρια της χώρας, που επέλεγαν να ταξιδέψουν.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος από τις ελληνικές διωκτικές αρχές ξεκίνησε όταν  εντοπίστηκαν μετανάστες με πλαστά έγγραφα, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς από νησί του Βορειονατολικού Αιγαίου προς τον Πειραία.

Οι Έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να «ξετυλίγούν» το «κουβάρι» των ερευνών και βήμα  – βήμα κατάφεραν να εντοπίσουν τον «πυρήνα» και τους «συνδέσμους» του κυκλώματος των διακινητών, φθάνοντας  στην εξάρθρωσή του.

«Βγήκαν» πάλι μαχαίρια μεταξύ μεταναστών , στη Χίο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας σχετικά με το φόβο γενικευμένων εξεγέρσεων στα κέντρα πρώτης υποδοχής των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Τα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών, αλλά και εναντίον υπαλλήλων της υπηρεσίας Ασύλου και των αστυνομικών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο από ομάδες εξαγριωμένων ανθρώπων οι οποίοι παραμένουν επί μήνες «όμηροι» στα hotspots περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ενώ την ίδια ώρα και οι επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία γίνονται με το «σταγονόμετρο» , εξαιτίας της κωλυσιεργίας στις προβλεπόμενες διαδικασίες που επιδεικνύουν οι  «γείτονες».

Το Σάββατο στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Σούδα της Χίου, σημαδεύθηκε από μια ακόμα νύχτα έντασης,  όταν ξέσπασαν  άγρια επεισόδια μεταξύ ομάδων νεαρών Σύρων και Αφγανών.

Μάλιστα, βγήκαν και μαχαίρια με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τουλάχιστον δύο μεταναστών, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση μιας διμοιρίας των ΜΑΤ που προχώρησαν και σε προσαγωγές, ώστε να ηρεμίσουν τα ούτως ή άλλως «οξυμένα πνεύματα». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:42