search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:28
MENU CLOSE

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ με εντολή μεγαλοεργολάβων της Ζώνης»

31.10.2016 11:43
Επτά μήνες φυλακή στον χρυσαυγίτη που είπε στη μητέρα του Φύσσα «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;» - Media

 

«Τελειώσατε από το λιμάνι. Εμείς, η Χρυσή Αυγή, κάνουμε κουμάντο εδώ». Τη φράση αυτή είπε η ομάδα των χρυσαυγιτών λίγο πριν επιτεθεί στα μέλη του ΠΑΜΕ τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, σύμφωνα με τον μάρτυρα Σωτήρη Πουλικογιαννη.

Ο κ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που εκείνο το βράδυ δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, ξεκίνησε να καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τα γεγονότα που έγιναν λίγα μέτρα πριν από την είσοδο της Ζώνης, όταν τάγμα εφόδου περίπου 50 ατόμων επιτέθηκε άγρια σε 20 μέλη του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση ενόψει του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ο μάρτυρας κατέθεσε την απόλυτη πεποίθησή του πως η επίθεση που δέχθηκαν, ήταν αποτέλεσμα απόφασης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής να ελέγξει την Ζώνη. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «λειτουργησαν κατ’ εντολή πέντε μεγαλοεργολαβων (τους οποίος κατονόμασε) μέσα από τη Ζώνη που εδώ και χρόνια προσπαθούν να λειτουργήσουν μονοπωλιακά για να ρίξουν το κόστος εργασίας και να μην υπάρχει συνδικαλιστική δράση».

Ο κ. Πουλικόγιαννης επικαλούμενος «μαρτυρία» προσώπου που του ζήτησε να μην αποκαλύψει τα στοιχεία του γιατί κινδυνεύει, είπε πως το 2012 λίγες μέρες αφού η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας της με εργολάβους τις Ζώνης.

Στη συνάντηση που έγινε κάπου στη Συγγρού, σύμφωνα με τον μάρτυρα, παραβρέθηκαν οι πέντε εργολάβοι και οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός: «Τους ανέθεσαν να εξαφανίσουν εμάς και τους έδωσαν 300 με 400 χιλιάρικα μπροστά», είπε.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως, ο Κ. Πουλικόγιαννης υποστήριξε πως το πρόσωπο που τους έδωσε αυτή την πληροφορία ανήκε στο χώρο της Χρυσής Αυγής και στο χώρο των μεγαλοεργολάβων και μετείχε στη συνάντηση.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκαν από τους χρυσαυγίτες, ο μάρτυρας κατέθεσε πως οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής και Χρήστος Χατζηδάκης «διεύθυναν τα πράγματα».

Σε ερώτηση της προέδρου αν τους ήξερε, ο κ. Πουλικόγιαννης απάντησε: «Πώς δεν τους ήξερα; Ο Χατζηδάκης δούλευε ανασφάλιστος και απλήρωτος στη Ζώνη και είχαμε κάνει παρέμβαση για να τον βοηθήσουμε. Τον Πανταζή δεν τον ήξερα προσωπικά αλλά ήταν γνωστό πως είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή».

Όπως κατέθεσε ο συνδικαλιστής, εκείνο το βράδυ η ομάδα που τους επιτέθηκε ήταν περίπου 50 άτομα εκ των οποίων αρκετά «σχολιαροπαιδα» που κρατούσαν πέτρες, πράγμα που όπως είπε του έκανε εντύπωση «γιατί ήταν παιδάκια… 16 χρονών, ανήλικα». Πολλοί δε, όπως είπε, κρατούσαν ειδικά κατασκευασμένα στυλιάρια με μεταλλικές αιχμηρές απολήξεις. Μεταξύ αυτών που κρατούσαν αυτά τα όπλα ήταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, και ο κατηγορούμενος Κυριάκος Αντωνακόπουλος τον οποίο, όπως είπε, επίσης γνωρίζει από τη Ζώνη.

Ο μάρτυρας είπε επίσης πως σε μικρή απόσταση από το σημείο που ουσιαστικά τους εγκλώβισαν κάνοντας ημικύκλιο γύρω τους οι δράστες, βρίσκονταν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ που «παρέμειναν ακίνητες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο κ. Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε στον οργανωμένο τρόπο που έγινε η επίθεση σε βάρος τους μέσα σε δευτερόλεπτα αλλά και στο χτύπημα που δέχθηκε ο ίδιος στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του για λίγο. Όπως ανέφερε υπήρχαν επίσης άλλοι οκτώ τραυματίες κάνοντας ειδική αναφορά στο χτύπημα που δέχθηκε ένας από τα μέλη του ΠΑΜΕ με ένα από τα κατασκευασμένα στυλιάρια με αποτέλεσμα να προκληθεί μια μεγάλη πληγή στο χέρι του όταν πρόλαβε να το βάλει μπροστά στο πρόσωπό του. Είπε επίσης πως ακόμα πως πολλοί από τους συντρόφους του είχαν πληγές στην πλάτη από τα χτυπήματα με τα στυλιάρια που είχαν καρφιά. Ο μάρτυρας εκτίμησε πως ο ίδιος ήταν ο πιο στοχοποιημενος γιατί «η επίθεση έπρεπε να έχει συμβολικό χαρακτήρα».

Λίγα λεπτά πριν από το διάλειμμα της δίκης ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο μάρτυρας ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή είναι «ναζιστικη οργάνωση». Το κοινό από την πλευρά των θυμάτων άρχισε να χειροκροτεί ενώ η πλευρά της Χρυσής Αυγής άρχισε να αποδοκιμάζει με γέλια αλλά και με προσφωνήσεις «Εαμοβούλγαροι».

Τη δίκη παρακολουθούν βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ

Η κατάθεση συνεχίζεται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15