search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:48
MENU CLOSE

Άκαρπη και η νέα διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ – Δεν «πέρασε» η πρόταση Βούτση, παρά την απόσυρση Πολύδωρα

31.10.2016 15:07
Άκαρπη και η νέα διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ - Δεν «πέρασε» η πρόταση Βούτση, παρά την απόσυρση Πολύδωρα - Media

Με μια σκληρή παρτίδα πινγκ-πονγκ έμοιαζε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με μοναδικό ζητούμενο στην ατζέντα την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κύριος στόχος των βασικών παιχτών, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εκθέσουν το αντίπαλο στρατόπεδο μέχρι την τελευταία στιγμή της διαδικασίας.

Κατάληξη; Στο ίδιο έργο θεατές καθώς το διαφαινόμενο, εδώ και μέρες, αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται μετά το τέλος της συνεδρίασης, είναι ότι έγιναν σημαντικά βήματα προκειμένου να ξεπεραστούν στο επόμενο διάστημα οι σκόπελοι και να σημάνει “λευκός καπνός” της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται προκειμένου να οριστεί το νέο ΕΣΡ.

Πολύδωρας off και ρελάνς Βούτση

Την υποψηφιότητα Πολύδωρα για επικεφαλής του ΕΣΡ απέσυρε από το τραπέζι ο Νίκος Βούτσης. Η υποψηφιότητα απορρίφθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία με τον Νίκο Βούτση να σημειώνει ότι αυτή ήταν και η θέληση του Βύρωνα Πολύδωρα εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμεναν στην αρνητική στάση τους.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να αναλάβει πρόεδρος της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής ο Ροδόλφος Μορώνης, αρχικά αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, την προταση για το πρόσωπο του οποίου κατάφεραν και “μπλόκαραν” ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, και εν συνεχεία για τη θέση του αντιπροέδρου τον δημοσιογράφο και πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Νίκο Κιάο (ενώ ως μέλη προτάθηκαν οι Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος, Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος, Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αγγελική Σγώρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Τζαννετάκος, δημοσιογράφος ενώ συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου).

Η βελτιωμένη πρόταση Βούτση έφερε βήματα συναίνεσης αποσπώντας τη θετική ψήφο τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού, παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους, όχι όμως και αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέμεινε στην αρνητική της στάση, κάνοντας λόγο ο Νίκος Δένδιας για… αιφνιδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστηρίζοντας πως “η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τότε θα στέρξουμε στην σύσταση του ΕΣΡ”. Έτσι λοιπόν μια ακόμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η πέμπτη κατά σειρά, για την συγκρότηση του ΕΣΡ απέβη άκαρπη καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα διευρυμένη πλειοψηφία των 4/5. Η ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), έξι «παρών» (Ν.Δ., ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).

Τροπολογία Παππά και πυρά αντιπολίτευσης 

Λίγο λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 2Α του νομου Παππά.

Στα “πυρά” που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση για την διατύπωση της τροπολογίας η οποία αναφέρει “αναστολή” και όχι “κατάργηση” του επίμαχου άρθρου ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως “το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» και εγγυήθηκε προσωπικά, όπως είπε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση. Όπως εξήγησε η διατύπωση περί αναστολής του άρθρου 2Α έγινε προκειμένου οι υπερθεματιστές να μην εγείρουν απαιτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. “Χωρίς κανένα ενδοιασμό εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση. Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής απόφασης για να μην υπάρξουν προσφυγές και σοβαρές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου από τους προσωρινούς υπερθεματιστές” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης προτρέποντας μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξετάσουν το ζήτημα με τους νομικούς τους.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία Παππά για ΕΣΡ και αριθμό αδειών 

Η τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 2Α του νομου Παππά κατατέθηκε στη Βουλή λίγο λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ αναστέλλονται τόσο τα αποτέλεσματα του πρόσφατου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, από τον οποίο προέκυψαν οι τέσσερις υπερθεματιστές όσο και ο αριθμός των νέων τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση με την νέα ρύθμιση επιστρέφουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Η τροπολογία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τροπολογία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των αναμερόμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικά με:

-Τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και

– Τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:48