search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:28
MENU CLOSE

Έκαναν «χρυσές δουλειές» πουλώντας το «δικαίωμα στην ελπίδα»

31.10.2016 18:16
Αμείωτες οι ροές μεταναστών-προσφύγων: 42 πέρασαν στα νησιά του β. Αιγαίου - Media

 

Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο χρόνια είχε εισπράξει το διεθνές δίκτυο των διακινητών  παράτυπων μεταναστών, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και “πλοκάμια” στην Ελλάδα.

Οι “δουλέμποροι” της ελπίδας από το 2014 είχαν στήσει ένα πραγματικό “χρυσορυχείο”  απομυζώντας το όνειρο των προσφύγων και μεταναστών για μια νέα ζωή στην Ευρώπη, μακρυά από τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων.

Η “ταρίφα” που  κατέβαλαν οι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν 3.500 – 4.000 ευρώ για τους ενήλικες και 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η ελληνική αστυνομία με μια συντονισμένη επιχείρηση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει συνολικά 11 μέλη της συμμορίας (υπήκοοι Συρίας, Ιράκ, Λιβάνου καθώς και δύο Ελλήνων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας ) και να “ξηλώσει” το δίκτυο που προμήθευε με πλαστά ταξιδιώτικά έγγραφα τους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι περνούσαν στη χώρα μας με φουσκωτά των δουλεμπόρων, από τα παράλια της Μικράς Ασίας και τους εξασφάλιζε αεροπορικά εισιτήρια, κυρίως για τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Όπως διακριβώθηκε από την έρευνα οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, ενώ δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το έτος 2014, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Ειδικότερα, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις του κάθε “πυρήνα” αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του “πυρήνα” της Τουρκίας, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση που οι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης.

Τα μέλη του πυρήνα της Αθήνας απευθύνονταν στον πυρήνα της Κρήτης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό των επιθυμούντων να ταξιδέψουν αλλοδαπών, αλλά και τις χώρες προορισμού τους.

Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν στο λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς, που κατέφθαναν με πλοία από την Αθήνα και στη συνέχεια μεριμνούσαν για την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έως την αναχώρησή τους από τον Κρατικό Αερολιμένα.

Μάλιστα οι αλλοδαποί συχνά μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος, που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.

Ως συνδέσμους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν Έλληνες υπαλλήλουν εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, στα αεροδρόμια  των Σπάτων και του Ηρακλείου, αντίστοιχα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:26