search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:38
MENU CLOSE

Η Μέρα των Νεκρών: Το Μεξικό γιορτάζει το δικό του Halloween (Photos + Video)

02.11.2016 18:34
Η Μέρα των Νεκρών: Το Μεξικό γιορτάζει το δικό του Halloween (Photos + Video) - Media

 

Ο αγγλόφωνος κόσμος γιορτάζει το Halloween. Το Μεξικό γιορτάζει την «Dia de Los Muertos», τη Μέρα των Νεκρών. Και, για πρώτη φορά, φέτος στην Πόλη του Μεξικού, ο εορτασμός έγινε με μεγαλειώδη παρέλαση.

Εκατοντάδες χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για να τιμήσουν τους αγαπημένους τους νεκρούς. «Είναι μια προκολομβιανή παράδοση και κομμάτι της καταγωγής μου και της πολιτισμικής κληρονομιάς μου. Αγαπώ τις παραδόσεις μου και τη χώρα μου, κι αυτή είναι μια από τις βασικές του Μεξικού» λέει η Μπρέντα Σακατένκο. Μαζί με την Λετίσια, την ξαδέλφη της, έβαψαν το πρόσωπό τους ως catrina – το παραδοσιακό μεξικάνικο μασκάρεμα νεκροκεφαλής – και πήγαν στο Σόκαλο, τη μεγάλη πλατεία της πόλης για να γιορτάσουν τον θάνατο.

Ναι, το τριήμερο αυτών των εορτασμών, οι Μεξικανοί γιορτάζουν τον θάνατο! Έχουν μια πολύ διαφορετική σχέση με τον θάνατο απ’ αυτήν που έχουμε εμείς. Στολίζουν σε μια γωνιά του σπιτιού έναν βωμό για τους νεκρούς τους, αλλά πηγαίνουν σε ζαχαροπλαστεία και τα μικρά φωνάζουν, κοιτώντας τις βιτρίνες με ζαχαρωτά σε σχήμα νεκροκεφαλής, «θέλω αυτό, θέλω ετούτο». Και τα τρώνε, με χαρά μεγάλη. Ανταλλάσσουν calaveras, ποιήματα με στίχους «θα ‘ρθει ο χάρος να σε πάρει» – ακόμα και σπουδαίοι ποιητές γράφουν calaveras -, τα απαγγέλλουν με χιούμορ και χαρά.

Η Μπρέντα κρατούσε ένα μπουκέτο cempasuchitl (κατιφέδες, στη γλώσσα Ναουάτλ), λουλούδια που έχουν ρόλο-κλειδί στην παράδοση αυτού του εορτασμού, καθώς «έχει τη μυρωδιά του θανάτου και της ζωής. Το έντονο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα τους φωτίζει τον βωμό που κάνουμε για τους προγόνους μας και τους βοηθά να επιστρέψουν εκεί που τους περιμένουμε με φαΐ, λουλούδια και φρούτα και με ό,τι τους ευχαριστούσε όταν ήταν ζωντανοί» εξηγεί.

Η παράδοση θέλει να περνούν οι Μεξικανοί τη βραδιά της 1ης και 2ας Νοεμβρίου στα νεκροταφεία, τιμώντας και γιορτάζοντας τη ζωή των αγαπημένων τους που έχουν φύγει.

Η παρέλαση κατέληξε στο Σόκαλο, όπου ένα μουσικό συγκρότημα έπαιζε μουσική techno και χιλιάδες κόσμος έπαιρναν selfies μπροστά από δεκάδες trajineras (παραδοσιακές βάρκες που χρησιμοποιούνται στα κανάλια του Σοτσιμίλκο, το νότιο κομμάτι της πόλης).

Τα μηνύματα που ήταν γραμμένα πάνω στους κατιφέδες που στόλιζαν τις βάρκες είχαν να κάνουν με τις σημερινές αιτίες θανάτου στο Μεξικό: «Τέρμα στους θανάτους δημοσιογράφων», «Τέρμα στην παραβίαση των δικαιωμάτων των LGBTI», «Τέρμα στους θανάτους λόγω του εμπορίου όπλων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28