search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:55
MENU CLOSE

Στη Νουδούλα έχουν ζόρια…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1941
03-11-2016
05.11.2016 04:00
nd-20.jpg

 

Στο κάδρο της συναίνεσης υπό πίεση για το ΕΣΡ

Σε δυσκολίες φαίνεται να οδηγείται η στρατηγική της Ν.Δ. με την άκαμπτη στάση στο θέμα του ΕΣΡ, αφού οι πολίτες βιώνουν μια ζοφερή καθημερινότητα και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει «πλάτες» στους ισχυρούς των ΜΜΕ, ουσιαστικά θέλοντας να μην αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Στριμωγμένη στον τοίχο λόγω έλλειψης στοιχειώδους θεσμικής σοβαρότητας, αποφάσισε την Τρίτη να μπει στο κάδρο της συναίνεσης προτείνοντας πρόεδρο του ΕΣΡ. 
 
Η αμήχανη άρνηση του Νίκου Δένδια στη Διάσκεψη των Προέδρων την περασμένη Δευτέρα – όπου ο Νίκος Βούτσης ανοιχτά, χωρίς περιστροφές, επιχειρώντας να βρεθεί κοινός τόπος, απέσυρε την ασυνάρτητη και αναιτιολόγητη πρόταση να αναλάβει επικεφαλής του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας και επανήλθε σε μια πρόταση – ήταν ενδεικτική της έλλειψης σχεδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση, με δεδομένη την πλήρη κυβερνητική αναδίπλωση.
Η Ν.Δ. ταμπουρώθηκε πίσω από την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά, παρά τις εγγυήσεις του προέδρου της Βουλής ότι με την τροπολογία όλα επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάσταση, όπου την εξουσία για την αδειοδότηση έχει το ΕΣΡ.
 
Η Ν.Δ. επιχειρεί – με όχημα τα κενά, τις παραλείψεις, επιπόλαιους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα αυτό – να επιφέρει ένα τελειωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό αρνείται κάθε συζήτηση. Κινδυνεύει όμως πολύ σοβαρά να επιβεβαιώσει την κατηγορία της κυβέρνησης ότι είναι «νεροκουβαλητής» και εκφραστής της διαπλοκής και να απομονωθεί πολιτικά μετά τη θετική στάση της ήσσονος αντιπολίτευσης, αλλά και να δημιουργήσει εσωκομματικό ρήγμα. 
 
Μέσα σε μια μέρα από την άρνησή της να συναινέσει αιφνιδίως έριξε στην αγορά ένα νέο όνομα για επικεφαλής του ΕΣΡ, αυτό του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνου, με στόχο προφανή: να μπορεί να ταμπουρωθεί πίσω από την πρότασή της για να αρνηθεί να αποδεχτεί την κυβερνητική πρόταση, παρότι ο Ροδόλφος Μορώνης, που υποδείχτηκε από την κυβέρνηση, ανήκει στο συντηρητικό στρατόπεδο, αν και έκανε – από ό,τι του καταμαρτυρούν – το λάθος να συμμετάσχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. 
 
Είχε προηγηθεί η «διαρροή» ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αλλά και αρκετοί βουλευτές είχαν πει ότι πρέπει η Ν.Δ. να συναινέσει στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να αποδείξει ότι «δεν παίζει με τους θεσμούς». 
Στον χορό της πίεσης μπήκε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η στάση της Ν.Δ. αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή και ότι η πρόταση για συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ένα θετικό σήμα. Μάλιστα κυβερνητικές πληροφορίες δεν απέκλειαν να συζητηθεί σοβαρά και η πρόταση για τον Αθ. Κουτρομάνο, για τον οποίο δεν υπάρχουν αρνητικά σχόλια, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό μια τρίτη πρόταση, από άλλο κόμμα, να αποτελέσει το σημείο συμβιβασμού για ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
 
«Η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποίησε από χθες πρόταση νόμου, που σέβεται τη συνταγματική τάξη, διασφαλίζει την πολυφωνία, αποκλείει το “μαύρο”, προστατεύει τις θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ και φέρνει χρήματα στα δημόσια ταμεία. Σήμερα κάνει ένα ακόμα υπεύθυνο βήμα για την άρση του αδιεξόδου. Προτείνει για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος.
Ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι οι δύο αυτές κινήσεις επιβεβαιώνουν έμπρακτα τη συμβολή της Ν.Δ. για λύση. Κι αυτό διότι, σε σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, αναζητήθηκε ένα σχέδιο ώστε να ξεφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε. 
 
Το ζήτημα είναι ότι η Ν.Δ. εμμένει στην πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά, αν και ουσιαστικά με την τροπολογία που κατατέθηκε απαλείφεται το προβληματικό στοιχείο του νόμου. Από την κυβέρνηση επιμένουν, και το δημοσιοποίησε και ο Νίκος Παππάς, ότι μια σειρά μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ν.Δ. υπάρχουν αυτούσια στον ισχύοντα νόμο και σημειώνουν ακόμη ότι μια σειρά άρθρα που συγκρότησαν το νομοσχέδιο είναι εφαρμογή ή αναφορά σε παλαιότερες διατάξεις.
 
Η Ν.Δ., όμως, με την πρόταση νόμου απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει να κατοχυρωθεί ο αριθμός εργαζομένων σε αδειοδοτημένο κανάλι. Επιπλέον, με την πρόνοια περί αδειοδότησης όλων των ενδιαφερομένων δεν απαντά για το τι πρόκειται να συμβεί αν οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση άδειας εθνικής εμβέλειας ξεπεράσουν τον αριθμό των καναλιών που μπορούν – με τα νέα κριτήρια που θα διαμορφώσει το ΕΣΡ – να εκπέμψουν ψηφιακό σήμα και με ποια κριτήρια κάποιος που ικανοποιεί όλες τις παραμέτρους θα μείνει εκτός αδειών. 
 
Συνοδοιπόροι
Στην Πειραιώς, από την άλλη πλευρά, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Μεϊμαράκης τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της άμεσης συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και συντάχθηκε, μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, καταργώντας επί της ουσίας την αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά.
 
Επισημαίνουν ακόμη ότι όλη αυτή η παρωδία με την πρόταση για τον Πολύδωρα, εκτός του ότι εκτυλίχθηκε σε κολοσσιαία γκάφα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σφυρηλάτησε την ενότητα στη Ν.Δ., αφού ανάγκασε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να πάρει θέση και να διοχετεύσει στο ΑΠΕ, μέσω συνεργατών του, ότι καμία γνώση δεν είχε και δεν έχει για το θέμα, ενώ υπενθύμιζαν ότι έχει να συναντηθεί και να μιλήσει μαζί του περισσότερα από τέσσερα χρόνια. 
Επισημαίνουν ακόμη ότι ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να παίξει παιχνίδια με τους καραμανλικούς και την πολιτική κληρονομιά τους και να αποσπάσει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία, βλέποντας ότι οι πούροι αντιμνημονιακοί, τους οποίους καλλιέργησε πολιτικά, τον εγκαταλείπουν μαζικά. «Επιχειρεί να διασωθεί πουλώντας φθηνό καραμανλισμό», επισημαίνουν από τη Ν.Δ. και τονίζουν ότι «κανείς δεν αγοράζει, αφού οι καραμανλικοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι έβλαψαν την παράταξη».
 
Πηγές στην Πειραιώς επισημαίνουν ακόμη ότι δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια περιφρούρησης του ζωτικού πολιτικού χώρου και της ενότητας της Ν.Δ. η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναφερθεί στο νοσηρό πολιτικό κλίμα και να επαναφέρει το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. 
«Και μόνο η εικόνα ενός σκληρού Μητσοτάκη, που μιλάει μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκλογές, αλλά και η συνάντηση ενώ είχε προταθεί ο Βύρωνας Πολύδωρας» ήθελε να σηματοδοτήσει ότι η Ν.Δ. έχει αποκαταστήσει εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:54